2 Bin Rakimda Çiftçilere Can Suyu Olacak Sulama Kanali

Van Büyüksehir Belediyesi, Kavuncu Mahallesi’nde yaklasik 2 bin rakimli daglik arazide bulunan atil durumdaki sulama kanalini temizleyerek çiftçiler için yeniden elverisli hale getirdi.

2 Bin Rakimda Çiftçilere Can Suyu Olacak Sulama Kanali
Van’da tarim ve hayvanciligin gelismesine yönelik yürüttügü çalismalarla çiftçilerin verimli bir sezon geçirmesini hedefleyen Van Büyüksehir Belediyesi çalismalarini sürdürüyor. Kirsal kesimlerde muhtarlar ve mahalle sakinlerinin talepleri dogrultusunda harekete geçen Kirsal Hizmetler Daire Baskanligina bagli ekipler, mahallelerde ihtiyaç duyulan çalismalari tespit ederek harekete geçiyor. Ipekyolu ilçesine bagli Kavuncu Mahallesi’nde de uzun bir süredir tarim arazilerine suyu ulastiramayan mahalle sakinleri durumu Van Büyüksehir Belediyesine bildirdi. Mahalleden arazi boyunca kesif yapan ekipler, sulama kanalinin bulundugu daglik arazinin engebeli yapisi ve zorlu cografyayi göz önünde bulundurarak çalismalarina basladi.

Toprak kanal hattindaki suyun kaybini azaltmak ve suyun daha verimli bir sekilde araziye ulasmasini saglamak amaciyla yaklasik 2 bin rakimda hummali çalisma yürüten ekipler, yer yer taskinlarin olustugu toprak kanalda ilk defa kanal daraltma ve dinlenme havzalari olusturdu. Kanalin geçtigi alanlarda heyelan bölgeleri iyilestirilirken, engebeli arazide toplamda 7,5 kilometre uzunlugundaki sulama kanali yenileme çalismalari 14 günün ardindan tamamlanarak çiftçinin hizmetine sunuldu.

Atil durumda bulunan kanalin sel ve su taskinlari ile tamamen kullanilmaz hale geldigini, arazide susuz kaldiklarini ifade eden mahalle sakinlerinden Kerem Güngün, tarimda suyun önemine deginerek susuzlugun kendilerini oldukça güç duruma düsürdügünü belirtti.

Arazilerinin bugday, yonca ve meyve agaçlari basta olmak üzere birçok ürün çesitliligine sahip oldugunu söyleyen Güngün, “100-150 haneli mahallemizin faydalandigi 300 dönüme yakin arazimiz susuz kaliyordu. Eski kanalimiz dolmustu. Elverissizdi. Van Büyüksehir Belediyesine bildirdik. Sag olsunlar gelip baktilar ve güzel bir çalisma ortaya koydular. Emegi geçenlere tesekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA