Kar Ve Tipi Nedeniyle Mahsur Kalan Göçerler Kurtarildi

Sirnak’tan Hakkari’ye giderken kar ve tipi nedeniyle 3 bin 800 rakimli Farasin Yaylasi’nda mahsur kalan göçerler, ekiplerin uzun ugraslari sonucu kurtarildi.

Kar Ve Tipi Nedeniyle Mahsur Kalan Göçerler Kurtarildi
Sirnak’in Cizre ilçesinden Hakkari’ye gitmek için 20 gün önce yola çikan göçerler, Yesilöz köyünde aniden bastiran kar ve tipiye yakalandi. Olumsuz hava kosulari nedeniyle mahsur kalan bin 500 koyun ve 8 göçere ulasilmasi için çalisma baslatildi. Kar ve tipiye yakalanan 8 göçer ile koyun sürüsü; Hakkari Il Özel Idaresi, jandarma, güvenlik korucularinin uzun süren ugraslari sonucu merkeze bagli Isik köyü Yaprakli mezrasina ulastirdi.

Mahsur kalan göçerlerden 57 yasindaki Ahmet Bozkurt, aralik ayinda Cizre’ye bagli Bozalan köyüne gittiklerini söyledi.

Her yil hayvanlarini araçlarla getirip götürdüklerini belirten Bozkurt, ’’Bu yil biraz pahali oldugu için biz hayvanlarimizi yürütmek zorunda kaldik. Betsa bölgesinde kar yagisindan dolayi 3 gün mahsur kaldik. Ondan sonra oradaki vatandaslar bize yardim edip kurtardilar. Bir gün sonra Yesilöz Tepesi mevkilisinde kar ve yagmur yagdi. Hakkari Il Özel Idaresi ekipleri bizlere yardimci oldu. Is makinesi yolladi ve bizleri kurtardi. Yaklasik 24 saat zorlu bölgede magdur kaldik. Yogun kar yagisinda koyanlarimizi otlatamadik. Sürüde bin 500 yakin hayvan ve 8 göçer vardi. Geceyi çok zor atlattik, ates yakacak odunumuzda yoktu. Sabaha kadar yagisin altinda kaldik. Sag olsun ekipler yardimci oldu, sag salim Isik köyü Yaprakli mezrasina ulastik’’ dedi.

Göçerlerden 50 yasindaki Ramazan Bozkurt ise Farasin Yaylasi’ndan çiktiktan sonra çok sikinti çektiklerini ve olumsuz hava kosularinin hem kendilerini hem de hayvanlarini zor durumda biraktigini ifade etti.

Kar ve tipinden dolayi hayvanlarinin aç kaldigini ve çok fazla islandigini belirten Ramazan Bozkurt, ’’Zor durumda kaldigimiz için il özel idaresi ekipleri ve santiye sefi ile irtibata geçtik. Allah razi olsun ekipler bizlere ulasti. Ekiplerin bizlere yardimci olmasindan dolayi çok memnun kaldik, emegi geçen herkese tesekkür ederiz’’ ifadelerini kullandi.

Göçerler, eylül ayina kadar Hakkari’nin yaylalarinda kaldiktan sonra havalarin sogumasi ile Güneydogu Anadolu Bölgesine tekrar göç edeceklerini bildirdi.
Kaynak: İHA