Gömeç'te 26 Baspehlivan Er Meydaninda Kapisti

Balikesir’in Gömeç ilçesinde ilk kez yapilan yagli pehlivan güreslerinde Türkiye’nin en ünlü pehlivanlari er meydanina çikti.

Gömeç'te 26 Baspehlivan Er Meydaninda Kapisti
Gömeç Belediyesi ile Balikesir Büyüksehir Belediyesi tarafindan organize edilen ve Türkiye Güres Federasyonu’nun da destek verdigi güresler Gömeç’in Ulubeyler Mahallesi’nde gerçeklesti.

Minikler, Tesvik, Tozkoparan, Deste, Küçük Orta, Büyük Orta, Basalti ve Bas kategorilerinde gerçeklesen güreslere toplam çesitli yas gruplarindan 420 pehlivan katildi.

Güreslerin agaligini 100 bin lira ödeyen CHP Gömeç Ilçe Baskani Ahmet Ercan kazandi.

Adeta kiran kirana geçen güreslerin en büyük heyecan ise baspehlivanlik mücadelesinde yasandi.

Baspehlivanlik mücadelesinde Fatih Atli ile birlikte finale kalan Kirkpinar Yagli Güreslerinin sampiyonu, Milli Güresçi Recep Kara Gömeç’te de baspehlivan olmayi basardi.

Güreslerin üçüncülügünü ise Balikesir Büyüksehir Belediyesi adina güreslere katilan Ertugrul Dagdelen elde etti.

Baspehlivanligi kazanan Recep Kara ile Fatih Atli ile Ertugrul Dagdelen’e ödüllerini Gömeç Belediye Baskani Mehmet Irem Himam ile Balikesir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Birol Sahin takdim etti.

Gömeç Belediye Baskani Mehmet Irem Himam amaçlarinin geleneksel ata sporunun gelistirilmesine katki vermek oldugunu vurgulayarak, “Gömeç Belediyesi olarak bu sporun yasatilmasi için her türlü firsati degerlendirmek gerektigine inaniyorduk. Bu yüzden de bugün çok mutluyuz. Ama tabiî ki isin bilimsel yönünü de düsünmek zorundayiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dedigi gibi ‘Hayatta en hakiki mürsit ilimdir’ yani bilimsel yönünü de unutmamamiz lazim. Bu bizim folklorumuz. Bunu da yasatmak zorundayiz. Biz bu yönde elimizden geleni yapmaya devam edecegiz. Insallah daha güzel güreslere” dedi.



“Büyüksehir’den ata sporuna daha fazla destek gelecek”

Balikesir Büyüksehir Belediye Baskanvekili Birol Sahin ise, Balikesir’in bir pehlivanlar diyari oldugunu vurgulayarak, “Geçmiste birçok baspehlivanlar yetistirmis, Kirkpinar’da baspehlivanliklari elde etmistir. Balikesir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Yücel Yilmaz, ayni zamanda yagli güresler düzenleyen Kentler Birligi’nin de baskani. Uzun zamandir da biz 20 ilçemizle birlikte Yücel baskanimizin önderliginde daha fazla pehlivan yetistirmek üzere çalismalar yapiyoruz. Bu yüzden de bu organizasyonlari düzenleyen ilçelerimize destek veriyoruz. Güres severlerimiz de takip ediyorlar ki; son yillarda alt boylarda Balikesirli pek çok güresçiler bu er meydanlarindaki çayirlarda görülmeye basladi.

Malum bir baspehlivan öyle kolay yetismiyor. Bundan bir süre sonra bu alt boylardaki güresçilerimiz baspehlivan olabilmek için mücadeleler verecekler. Kirkpinar’da bas pehlivanlik ve altin kemer almayi bile basarabileceklerdir. Güres, ata sporumuzdur. Geleneksel sporlarimizin en gözdesidir. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz, 20 ilçe ile birlikte bu ata sporumuzun Balikesir’de daha fazla yayginlasmasi için daha fazla sporcu yetismesi için daha fazla destek vermeyi sürdürecektir” diye konustu.

Gömeç’teki güresleri; Türkiye Güres Federasyonu Asbaskani Ahmet Tasçi, Gömeç Belediye Baskani Mehmet Irem Himam ve Balikesir Büyüksehir Belediye Baskanvekili Birol Sahin’in yani sira Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, CHP Balikesir Il Baskani Serkan Sari, AK Parti Gömeç Ilçe Baskani Esref Uslu, MHP Gömeç Ilçe Baskani Muammer Birdar,CHP Ayvalik Ilçe Baskani Hüseyin Salmanli, CHP Gömeç Ilçe Baskani Ahmet Ercan, Gömeç Belediye Meclis Üyeleri, daire amirleri ve binlerce güres sever izledi.
Kaynak: İHA