Çekya, Rusya'nin Ukrayna'da Isledigi Suçlarin 'Soykirim' Oldugunu Kabul Etti

Çekya Senatosu, Rus ordusunun Ukrayna’da isledigi suçlari soykirim olarak nitelendiren karari onayladi.

Çekya Senatosu, Disisleri, Savunma ve Güvenlik Komitesi’nin önerisi üzerine Rus ordusunun Ukrayna’da isledigi suçlari soykirim olarak nitelendiren karari onayladi. Karar, Komite Baskani Pavel Fischer tarafindan sosyal medya üzerinden paylasildi.

Senato tarafindan onaylanan kararda, “Çekya Senatosu, Rusya tarafindan Ukrayna’da kitlesel infazlar, ölülere saygisizlik, iskence, tecavüz, fiziksel ve zihinsel siddet ile çocuklara karsi islenen suçlar, Ukrayna halkinin sinir disi edilmesi gibi etnik güdümlü insanliga karsi islenen suçlari ve Ukrayna halkina karsi yapilan soykirimi kiniyor” ifadelerine yer verildi.

Kararda ayrica, Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik edilmesi ve Avrupa Birligi (AB) üyeligi için aday statüsü verilmesinin gerekliligi vurgulandi.

Ukrayna’nin Prag Büyükelçisi Perebyjnis’den Çekya’ya tesekkür

Ukrayna’nin Prag Büyükelçisi Jevhen Perebyjnis ise yaptigi açiklamada, “Çekya Senatosu, Rus ordusunun Ukrayna’da isledigi suçlari Ukrayna halkinin soykirimi olarak kabul etti. Kabul edilen karar ayrica Çekya’nin Ukrayna’ya silah saglamaya devam etmesini ve Ukrayna’nin AB üyeligine aday statüsünü de destekliyor. Tesekkür ederim” dedi.



Devlet Baskani Milos Zeman, Rusya’nin sivil katliam yaptigini ifade etmisti

Çekya Devlet Baskani Milos Zeman daha önce yaptigi açiklamada, “Rusya’nin Ukrayna’da yaptiklari soykirima direnen halkin öldürülmesidir. Sivillerin katliamidir. Ayrica savas devam ederse Çekya’nin verdigi destek artarak devam edecektir” ifadelerini kullanmisti.

Litvanya, dün Rusya’yi terörist devlet ilan etmisti

Litvanya parlamentosu dün gerçeklestirdigi oturumda, Rusya’nin Ukrayna isgalini “soykirim” olarak tanimis ve Rusya’yi da terörist devlet ilan etmisti. Rusya, alinan karara tepki göstermis, Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Maria Zaharova yaptigi açiklamada, Litvanya parlamentosunun Rusya’yi "terörizmi destekleyen ve uygulayan bir devlet" olarak kabul etme kararina yönelik, "Tam olarak bir provokasyon ve asiricilik" demisti.

Öte yandan Ukrayna parlamentosu, 14 Nisan tarihinde aldigi kararla Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerini soykirim olarak nitelendirmis, ayni zamanda dünyadaki parlamentolari, hükümetleri ve kuruluslari da soykirimi tanimaya davet eden bir karari kabul etmisti.
Kaynak: İHA