ÇAKÜ'de Milli Egitim Bakanliginin Yurtdisi Burs Programlari Anlatildi

Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde ögrencilere “Yurt Disina Lisansüstü Ögrenim Görmek Üzere Gönderilecek Ögrencileri Seçme ve Yerlestirme” burs programini tanitti.

ÇAKÜ'de Milli Egitim Bakanliginin Yurtdisi Burs Programlari Anlatildi
Milli Egitim Bakanligi (MEB) Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yildiz ve Genel Müdürlük yetkilileri, düzenlenen etkinlikle Çankiri Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ögrencilerine “Yurt Disina Lisansüstü Ögrenim Görmek Üzere Gönderilecek Ögrencileri Seçme ve Yerlestirme” burs programini tanitti. ÇAKÜ Rektörlük Konferans Salonunda gerçeklestirilen etkinlige Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, MEB Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yildiz, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Erdem, Prof. Dr. Hüseyin Odabas, Islami Ilimler Fakültesi Dekani ve Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdulselam Arvas, ÇAKÜ Genel Sekreter V. Sadik Yilmaz, Milli Egitim Bakanligi yetkilileri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Etkinligin açilisinda konusan Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, kendini uluslararasi bir üniversite olarak konumlandiran Çankiri Karatekin Üniversitesi’nin medeniyet cografyasi olarak kabul edilen cografyalardan uluslararasi ögrencilerin egitimini üstlendigini söyledi.



Üniversitelerin sorumluluklarinin egitim ögretim yaninda ülkenin ihtiyaç duydugu nitelikli insan gücünü yetistirmek oldugunun altini çizen Rektör Çiftçi, “Biz de Çankiri Karatekin Üniversitesi olarak hem akademisyenlerimizin hem ögrencilerimizin ülkemizin nitelikli insan gücüne katkisini artirmak için yurt disi olanaklardan azami sekilde yararlanmalarini çok önemsiyoruz. Bu anlamda da Milli Egitim Bakanligi’nin yurt disi lisansüstü burs ve ögrenim olanaklari diger ülkelerle kiyaslandiginda dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle bizim gibi 2006 yilindan sonra kurulan üniversitelerin ihtiyaç duyduklari ve temininde zorluk çektikleri akademik kadrolarda da Milli Egitim Bakanligi bize büyük bir imkan sunmaktadir. Su asamada da birçok üniversitede yurt disi lisansüstü burslariyla egitim görmüs akademisyenler görev yapmaktadir. Dolayisiyla küresellesen dünya içerisinde Türkiye kendini iyi bir yerde konumlandirmaktadir. Son 10 yillik sürece baktigimizda Türkiye her alanda güçlenmektedir. Tabi bu güçlenme kendini yüksekögretimde de fazlasiyla hissettirmektedir. Özellikle uluslararasi bilim literatüründe Türkiye adresli yayinlar, Türkiye adresli bilim insanlarinin etkin ve kaliteli yayinlarda var olmasi da ehemmiyet arz etmektedir. Bununla birlikte ’kalkinmanin sebebi yüksekögretim midir? Yüksekögretimde ki kalite artisinin sebebi kalkinma midir’ sorulari tartisilagelmistir. Bu konuda yapilan arastirmalar göstermistir ki kalkinmanin ana sebebi yüksekögretimdir. O yüzden biz bilgiyi üretecegiz. Ürettigimiz bilgiyi teknolojiye dönüstürecegiz ve toplumun hizmetine sunacagiz. Bu vesile ile de uluslararasi platformda da etkinligimiz artirmamiz gerekmektedir. Yani yurt disinda ülkemiz hakkinda ki olumsuz algiyi kendi lehimize degistirmemiz lazim. Bunun için de yurt disinda ve bilim dünyasinda ki nitelikli insan gücümüzü artirmamiz gerekli” dedi.

Rektör Çiftçi’nin ardindan kürsüye gelen Milli Egitim Bakanligi Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yildiz, Çankiri’da ve Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde bulunmaktan ve Milli Egitim Bakanligi’nin yurt disindaki egitim faaliyetlerini, özellikle de yurt disinda dogup büyümüs, orada yasayan ve egitim gören Türk kökenli ögrencilerle ilgili yapmis oldugu faaliyetleri ve yurt disi burs ve egitim imkanlarini anlatma firsati bulduklari için duydugu memnuniyeti ifade ederek konusmasina basladi.

Genel Müdür Yildiz, Milli Egitim Bakanligi’nin yurt disi ile ilgili egitim faaliyetlerini yürüten iki ayri Genel Müdürlügü oldugunu ve kendi Genel Müdürlügünün de yurt disinda egitim gören ayni zamanda yurt disinda yasayan Türk kökenli ögrencilerin egitim faaliyetlerini yürüten ve bunlardan daha da önemlisi yurt disinda Türklerin ve yabancilarin Türkçe, Türk kültürü, Türk tarihi ile ilgili egitim faaliyetlerini yürüten bir birim oldugunu söyledi.



Yildiz, Genel Müdürlük bünyesinde yurt disinda 34 ülkede 63 okul oldugunu ve bu okullarda 1403 ögretmen ve 117 okutmanin 8437 ögrenciye hizmet verdigini belirtti.

Su anda yurt disinda Türkçe ve Türk Kültürü derslerine aktif olarak 145 bin ögrencinin katildigini vurgulayan Genel Müdür Yildiz, “ Bu derslerde ilk olarak Türkçe egitimi akabinde ise bizim milli ve manevi degerlerimiz, tarihi degerlerimiz ögrencilerimizin seviyesine göre müfredata bagli olarak veriliyor. Yani buralarda görev yapan ögretmenlerimizim sevk ve idaresini yapmak, maaslarini ödemek, ögrencilerimizin kitaplarini ve yardimci kaynaklarini saglamak çok büyük sorumluluk gerektiren isler. Bu isleri devletimizin büyük bir basari ile yapmaktadir. Kendi ülkemizde de süphesiz her alanda basarili isler yapiliyor ama bir ülkeyi yurt disinda temsil etmek apayri bir onur bizim için. “ dedi.

Genel Müdürlügün yurt disi için hazirladigi egitim materyalleri ve ders kaynaklari ile müfredat hakkinda da bilgi veren Genel Müdür Yildiz, tüm bu kaynaklarin Türk milli ve manevi degerlerine göre hazirlandigini söyledi.



Planlanan ve devam eden çalismalar hakkinda da bilgi veren MEB Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yildiz, “Örnegin Bilig Platformu Projesi ile ögretmen, ögrenci, yöneticiler, egitim, ögretim ve sosyal yasama dair etkinlikler, projeler üretebilecek, bilgi, veri ve teknoloji transferinde bulunabilecek, etkilesime girerek paylasimlar yapabilecekler. Bunun yaninda “ Biz Bizi Taniyoruz” projesi ile farkli ülkelerde yasayan ögrenciler diger ülkeleri yakindan tanima firsati bulacaklar. Yani bunlara benzer planladigimiz ve devam eden birçok projemiz var. Hepsi yurt disinda ikamet eden Türk kökenli ögrencilerimizin kültürümüzü tanimalari, anlatmalari, unutmamalari ve yasamalari için hayata geçirdigimiz ve planladigimiz projelerdir. Gelecekle ilgili yol haritamizi belirlerken ögretmenlerimiz suna da dikkat ediyor. Özellikle iki dilli çocuklarda ayni özellikte, ayni bilgi seviyesinde ögrenci bulmak zor oluyor. Çok farkli gruplardan çok farkli ögrenci gruplariyla karsilasiyor ögretmenlerimiz. Dolayisiyla bizim ona göre bir yöntem ve müfredat gelistirmemiz gerekiyor. Biz de bunun üzerine çalisiyor ve orada ki yerli ögrencilerle bizim ögrencilerimiz arasinda ki dezavantaji ortadan kaldirmaya çalisiyoruz. Aslinda bu dezavantaji kaldirmanin en etkili yolu bulundugunuz ülkenin dilini iyi ögrenmek ve akademik basarinizla size karsi ortaya konulan ayrimciligi ortadan kaldirmak. Bunu basardigimizda dünyada ki yerimizde daha farkli olacaktir” diye konustu.

Genel Müdür Prof. Dr. Cemal Yildiz’in konferansinin ardindan Bakanlik yetkilileri ögrencilere burs programini sunum esliginde tanitildi. Etkinlik soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Kaynak: İHA