Baba Meslegini 60 Yildir Sürdürüyor

Kars’ta babasi Sahin Kara Sahin’den ögrendigi tar ve saz yapimini 60 yildir sürdüren Salih Sahin, geçen süre içerisinde isini ögretecek eleman bulamamanin sikintisini yasiyor.

Baba Meslegini 60 Yildir Sürdürüyor
Dogu Anadolu Bölgesi’nde müzik aleti yapan, çalan ve söyleyen tek kisi olma unvanini da elinde bulunduran 69 yasindaki Sahin, teknolojiye ragmen ayakta durarak sanatini sürdürüyor. Sahin, kendisinden sonra bu meslegi sürdürecek gençlerin olmamasina üzülüyor. Kendisine ait atölyede tar ve saz yapan Salih Sahin, gençlerden meslegi ögrenmelerini ve gelecek nesillere de bu meslegi tasimalarini istiyor.

“Ben babamdan ögrendim meslegi”

Babasi Sahin Kara Sahin’den meslegi ögrendigini ifade eden Salih Sahin, “Dogu bölgesinde müzik aletleri yapimi pek görülmemektedir. Özellikle Kars’ta 60 yili askin bir süredir ben bu isle ugrasiyorum, baba meslegidir. Babam Sahin Kara Sahin, ben ondan ögrendim sazi, tari, kopuzu, davul buna benzer müzik aletlerinin birçogunu yapiyorum. Birçogunda ayrica tamirini yapiyorum” dedi.



“Tar’in Türkiye’deki merkezi Kars’tir”

Müzik aleti tarin Türkiye’deki merkezinin Kars olduguna dikkat çeken Sahin, “Tar’in Türkiye’deki merkezi Kars’tir. Kafkas bölgesinden gelen bir müzik gelenegidir. Kafkasya bölgesinde Azerbaycan’da yaygin olmak üzere tar yapimi vardir. Türkistan bölgesinde tar yapimi vardir. Tarin anlami çizgi, hat, tel demektir. Bu da baba meslegi biz küçükken bu isle ugrasiyorduk. Tek tar atölyesi Türkiye’de bizim atölyedir. Bazi yerlerde tamiri yapilabiliyor” diye konustu.



”Baba meslegini sürdürmeye çalisiyorum”

Baba meslegini sürdürmeye çalistigini belirten Salih Sahin, “Bu meslegi yayginlastirmaya çalisiyoruz. Bu baba meslegini icra ettirmeye, devam ettirmeye çalisiyorum. Burada maddi bir hazdan ziyade özellikle ben bu meslek kaybolmasin istiyorum. Çirak bulmakta zorluk çekiyorum. Halk müzigine karsi ilgi günden güne azalmaktadir. Tar’i da pek fazla kimse tanimiyor. Bunu gelin yapin, çalalim, söyleyelim, icra edelim bu meslek kaybolmasin diyoruz. Hep maddi olarak bakiyorlar. Kimse çalismak istemiyor. Bende yasima ragmen bu isi devam ettirmeye çalisiyorum. Baba meslegini sürdürmeye çalisiyorum. Götürdügüm kadar götürecegim” seklinde konustu.

Öte yandan tar ustasi Salih Sahin, Dogu’da müzik aletlerini yapan, çalan, derleyen, nota yapan tek kisi unvanini da elinde bulunduruyor.

UNECO ve Kültür ve Turizm Bakanligi ile de çalismalari olan Sahin, gençlerden meslegi devam ettirmelerini bekliyor.

Sahin, tarin yaninda ayni zamanda baglama basta olmak üzere degisik müzik aletleri de imal ediyor. Sahin, Kars’ta, halk müzigini derleyen, kitaplastiran, notalastiran ve bunlari albümlestirmesiyle de biliniyor.
Kaynak: İHA