'Ani Bas Dönmesi Inme Isareti Olabilir'

Nöroloji Uzmani Dr. Hikmet Dolu, ani bas dönmesinin inme isareti olabilecegini söyledi.

'Ani Bas Dönmesi Inme Isareti Olabilir'
Liv Hospital Samsun Nöroloji Uzmani Dr. Hikmet Dolu, 10 Mayis Dünya Inme Önleme Günü sebebiyle inme hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Ani bas dönmesi ve denge kaybinin inme belirtisi olabilecegini söyleyen Nöroloji Uzmani Dr. Hikmet Dolu, “Inme veya diger adiyla felç, beyne giden hayati derecede önemli kan ve oksijen akisinin ani bir sekilde kesilmesi veya azalmasiyla meydana gelen klinik bir tablodur. Beynin bir bölümüne iletilen kan akisinin azaldigi ya da kesintiye ugradigi durumlarda felç kendini gösterir. Bu durumda beyin hücreleri dakikalar içinde hayatini kaybetmeye baslar. Felç acil bir durumdur ve acil tedavi çok büyük öneme sahiptir. Erken müdahale, beyin hasarini ve diger riskleri azaltabilir ya da engelleyebilir” dedi.



“Inmenin 2 türü vardir”

Inme çesitlerinden bahseden Uzm. Dr. Hikmet Dolu, “Inmenin iki türü bulunmaktadir; iskemik inme ve hemorajik inme. Iskemik inme en siklikla görülen inme türüdür. Beynin kan damarlarindaki daralmadan veya tikanmadan dolayi meydana gelmektedir. Hemorajik inme, beyindeki bir kan damarinin yirtilmasi durumunda meydana gelmektedir. Siz ya da çevrenizdeki bir kisi inme geçiriyorsa, semptomlarin basladigi ana dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü bazi tedavi teknikleri, felcin hemen ardindan uygulandiginda etkili olabilmektedir. Konusmakta ve diger insanlarin söylediklerini anlamakta zorluk çekmek, yüz, kol ya da bacakta meydana gelen felç yahut uyusma, ani olarak bir ya da iki gözde ortaya çikan bulaniklik ya da karartili görme yasanilabilir. Kisi etrafindakileri çift görebilir. Kusma, bas dönmesi ya da bilinç kaybinin eslik edebilecegi ani ve siddetli bas agrisi olusabilir. Ani bas dönmesi ve denge kaybi yasamak mümkündür” diye konustu.



“Yasam tarzini etkileyebilir”

55 yas üstündeki bireylerin, genç bireylere oranla felç geçirme ihtimalinin daha yüksek oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Dolu, “Erkeklerdeki felç ihtimali kadinlara kiyasla daha yüksek olsa da kadinlarda felçten dolayi gerçeklesen ölüm oranlari erkeklere kiyasla daha fazladir. Yasam tarzi, fazla kilolu veya obez olmak, fiziksel hareketsizlik, uyusturucu kullanimi, yüksek tansiyon, sigara içimi veya pasif içicilik, yüksek kolesterol, diyabet (seker), uyku apnesi, kalp yetmezligi, atriyal fibrilasyon gibi kardiyovasküler rahatsizliklar, kisisel ya da ailevi inme öyküsü, kalp krizi, geçici iskemik atak geçmisi, korona enfeksiyonu, dogum kontrol haplari, hormon tedavileri inmeyi etkileyebilmektedir” seklinde konustu.

Felcin beynin kan akisindan ne kadar zaman mahrum kaldigina ve hangi bölümün etkilendigine bagli sekilde bazi bölgelerde geçici ya da kalici sakatliklara sebep olabilecegine dikkat çeken Uzm. Dr. Hikmet Dolu, komplikasyonlarin felç, kas hareketi kaybi, konusma güçlügü, yutma güçlügü, hafiza kaybi veya düsünme güçlügü, duygusal problemler, agri davranis degisikliklerini içerebilecegini ifade etti.



“Tedavisi mümkün”

Uzm. Dr. Hikmet Dolu, inmeyi önlemek için neler yapabilecegi konusunda su bilgileri paylasti:

“Inmeye sebep olabilecek risk etkenlerinin farkinda olmak, hekimin önerilerine uymak ve saglikli bir hayat tarzini benimsemek, hipertansiyonu kontrol etmek, kolesterol ve doymus yag miktarini düsürmek, tütün kullanimini birakmak, saglikli kiloyu korumak, meyve ve sebzesi zengin bir diyet uygulamak, düzenli egzersiz yapmak, alkol kullanimini sinirlandirmak veya ortadan kaldirmak, diyabeti yönetmek inmeyi engellemek için atilabilecek en iyi adimlardir. Felç için acil tedavi teknikleri, felcin türüne göre farklilik göstermektedir. Iskemik felci tedavi etmek amaciyla, kan akisi beyne hizli bir biçimde saglanmalidir. Ilaçlarin olabildigince erken verilmesi önemlidir. Hizli tedavi yalnizca sadece hayatta kalma oranini artirmakla kalmaz, meydana gelebilecek risklerin de azaltilmasini saglar. Bazen iskemik inmeleri dogrudan tikali kan damarin içerisinde tedavi etme yöntemine basvurulur. Endovasküler tedavi sonuçlarina bakildiginda bu yöntem, büyük oranda iyilesme göstermis ve uzun sürede potansiyel sakatliklari azaltmistir. Acil prosedürler olabildigince kisa zaman içinde gerçeklestirilmelidir. Karotis endarterektomi yöntemi karotis arteri tikayan plagi ortadan kaldirarak iskemik felç riskini düsürür. Anjiyoplastide, kasiklarda bulunan bir atar damardan karotis atar damarina bir kateter iletilir. Bu islemin ardindan daralmis olan atar damari genisletmek amaciyla bir stent yerlestirilebilir. Kanama bölgesi genisse, hekim kani almak ve beyninizdeki basinci düsürmek için cerrahi operasyon yapmayi isteyebilir. Felç geçiren kisiler bir rehabilitasyon programina dahil edilir. Buradaki tedavi programi hastanin yasina, genel saglik durumuna ve felçten kaynaklanan sakatligin düzeyine bagli olarak sekillenmektedir.”
Kaynak: İHA