Çocuklar 3 Asirlik Arife Gelenegini Yasatti

DENIZLI – Denizli’nin Çameli ilçesinde 3 asirdir devam eden Ramazan Bayrami gelenegi olan ‘Arafalik’i yasatan çocuklarin ceviz, seker ve lokum etkinligi renkli görüntülere sahne oldu. Arife günü bayramlik elbiselerini giyen çocuklar, ellerine aldiklari poset ve çantalarla kapi kapi dolasarak büyüklerin ellerini öpüp arafalik topladi.

Çocuklar 3 Asirlik Arife Gelenegini Yasatti


Çameli’nin Belevi Mahallesi’nde Ramazan ve Kurban Bayrami arifesinde gerçeklesen ‘arafalik’ gelenegi 300 yildir yasatiyor. Bayram öncesinde bayramlik giysilerini giyinen çocuklar, kalabalik gruplar halinde evleri dolasip, arafalik topluyor. Çocuklar kadar yetiskinler de arafalik heyecani yasiyor. Kapilarini çalan çocuklara seker ve çikolata sunan ev sahipleri, ellerini öpen çocuklarin baslarini oksayarak yolcu ediyor.

Mahalle sakinlerinden Birsan Tunay, Belevi Mahallesi’ndeki evde evinin kapisini çalan onlarca çocuga seker dagitirken, arafalik geleneginin yasatilmasindan duydugu sevinci dile getirdi. Tunay, çocuklarin ziyaretinden mutlu oldugunu belirtti.

Arafalik toplayan çocuklarin nese ve sevincini görmekten mutluluk duydugunu belirten Tunay, "Ben köyde dogdum. Köyde kiz oldugumuz için arafalik toplayamiyorduk. 50 yildir da evimin kapisini her bayram öncesi çalan çocuklara arafalik olarak, seker dagitiyorum yaklasik 300 yildir da bögle devam ediyor. Komsuluk iliskilerinin yok olmaya yüz tuttugu sila-i rahmin unutuldugu bir dönemde çocuklarin arafalik bahanesiyle büyüklerini ziyaret etmesi gelecek adina bizleri ümitvar ediyor" dedi.

Kaynak: İHA