Tatvan'da 'Bagimlilikla Mücadele Çalistayi' Düzenlendi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Saglik Müdürlügü tarafindan Bagimlilikla Mücadele Çalistayi düzenlendi.

Tatvan'da 'Bagimlilikla Mücadele Çalistayi' Düzenlendi
Saglik Bakanligi tarafindan 81 ilde es zamanli olarak baslatilan çalistay, Tatvan Ilçe Saglik Müdürlügü koordinesinde Ilçe Gençlik ve Spor Merkezi konferans salonunda gerçeklestirildi.

Çalistayda ilçede mevcut bagimlilik ile ilgili sorunlari tespit etmek ve bu sorunlarin tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amaciyla uyusturucu, alkol, tütün, teknoloji ve davranissal bagimlilik konulari ele alindi. Tatvan Kaymakamligi, Tatvan Belediye Baskanligi, Tatvan Ilçe Saglik Müdürlügü, Tatvan Emniyet Müdürlügü, Tatvan Milli Egitim Müdürlügü personeli ile sivil toplum kuruluslari, imam ve minibüs soförleri olmak üzere yaklasik 50 kisi katilim sagladi. Katilimcilar her türlü bagimlilik çesidiyle mücadele edebilmek amaciyla sorun ve çözüm önerilerinde bulundu.

"Çözüm önerilerini sentezleyip sorunumuzun çözümüne yönelik kullanacagiz"

Çalistayin amacinin ilçede mevcut bagimlilik ile ilgili sorunlari tespit etmek ve çözüm önerilerini bulmak oldugunu belirten Sosyolog Nermin Dogan Kansiray, “Çalistayi alkol bagimliligi, uyusturucu madde bagimliligi, davranissal yani teknoloji, oyun, kumar bagimliligi, tütün ve sigara bagimliligi adi altinda 4 ana baslikta topladik. Çalistayimizin amaci, özellikle ilçemizde mevcut bagimlilik ile ilgili sorunlari tespit etmek ve bu sorunlarin tespitine yönelik çözüm önerilerini ortaya koymaktir. Çözüm önerilerini ortaya koyarken kisisel fikirleri ön planda tutuyoruz. 50 katilimcimiz var ve onlarin fikirleri bizim için çok önemli. Her grupta yaklasik 10 kisi fikirleri derleyip bir sekilde çözüm önerisi bulmaya çalisiyor. Çalistayimiza kurum yöneticileri, riskli mahallelerin muhtarlari, taksi soförleri, minibüs soförleri ve konuyla ilgisi olan herkesi dâhil ettik. Çalistayin sonucunda elde ettigimiz çözüm önerilerini bir rapor halinde sentezleyip mevcut sorunumuzun çözümüne yönelik kullanacagiz” dedi

Bagimliliklar ile alakali egitim ve tedavi merkezlerinin kurulmasi gerektigini söyleyen Imam Behzat Karaaslan ise "Gençlerin basibos birakilmamasi için böyle bir çalistay düzenlediler. Çözüm bu tek degildir, maneviyat esastir. Bizim gençlerimiz maneviyattan uzaklar. Manevi yönden çocuklarimiz eksik kalmislar. Biz çocuklarimiza sahip çikarsak, komsumuzun çocugunu kendi çocugumuz gibi görürsek mahalleye o topluma huzur gelir. Devletin buna el atmasi gerekiyor. Devlet eliyle bu çözüme kavusabilir. Uyusturucu bagimliligi ile ilgili egitim ve tedavi merkezleri kurulmalidir. Bu sekilde yapilirsa bu illetten gençlerimizi, toplumumuzu ve mahallemizi kurtarabiliriz. Bu konularin hutbelerde ve vaazlarda dile getirilmesi gerekiyor. Bu tür bagimliliklar Kur’an-i Kerim’de de dile getiriliyor. Bize düsen ise insanlara bunu söylemektir. Yilda bir veya 2 defa bunu dile getirmek yetmiyor. Gençlerimiz ve çocuklarimiz bu illete müptela olmuslar. Bu çalistayi destekleyen ve illeti bizden uzaklastirmaya destek olan herkesten Allah razi olsun" seklinde konustu.

Çalistay, hatira fotografinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA