Zelenskiy Açiklamasi 'Uluslararasi Hukukun Üstünlügünün Zamani Bittiyse O Zaman BM'yi Kapatalim'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne yaptigi hitabinda, "Uluslararasi hukukun üstünlügünün zamani bittiyse o zaman BM’yi kapatalim" ifadelerini kullanarak, “Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana görülmemis savas suçlarinin islendigini görüyoruz” dedi.

Zelenskiy  Açiklamasi 'Uluslararasi Hukukun Üstünlügünün Zamani Bittiyse O Zaman BM'yi Kapatalim'
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi’ne hitap etti. Rus ordusunun Ukrayna’da isledigi savas suçlarina deginen Zelenskiy, Rusya’nin, BM’deki veto hakki nedeniyle adil olmayan sonuçlar alindigini ifade etti.

Zelenskiy, "Yüzbinlerce vatandasimizi sinir disi eden Ruslar 2 binden fazla çocugu kaçirdi. Rusya’nin amaci Ukrayna’yi sessiz kölelerle dolu bir ülkeye çevirmek. Yagma olaylari devam ediyor. Insanlarin yiyeceklerini ve ziynet esyalarini çaliyorlar. Ellerinde insanlarin kulaklarindan kopardiklari kanli küpeler var. Güvenlik Konseyi nerede? Dünya barisini saglamakla sorumlu kilit kurumun etkin bir sekilde çalisamadigi ortada. Rusya’nin veto yetkisinin kaldirilmasi gerekiyor. Suriye’den Somali’ye dünyanin esit bir sekilde temsil etmesi gerekiyor. Uluslararasi hukukun üstünlügünün zamani bittiyse o zaman BM’yi kapatalim. BM’yi kapatmaya hazir misiniz? Dünyanin çogu yerinde yasanan katliamlari çok önceden durdurabilmemiz gerekirdi. Barisi ancak böyle saglayabiliriz. Belki o zaman savas sona erer" dedi.



ZELESNKIY, BM’DE REFORM TALEP ETTI

BM’nin yapisini elestirerek bu kurulusta yeni bir reform yapilmasi gerektigini dile getiren Zelenskiy, "Küresel bir konferans talep ediyorum. Nasil bir reform yapacagimizi dünyanin güvenlik sistemini nasil degistirecegimizi konusabiliriz. 1945’de anlasilan bu anlasmanin reforma ihtiyaci vardir. Yeni bir BM’ye ihtiyacimiz var, kimsenin ayricaligi olmamali, herkes esit olarak temsil edilmeli. Baris ve adaletin gücü muzaffer olmali. Güçle degil insanlik degerleri ile baris saglanmali. Ukrayna yeni güvenlik sistemine ön ayak olmaya hazirdir” dedi.



“BARIS IÇIN YAPABILECEGINIZ BIR SEY YOKSA BU BM’NIN ÇÖKMESI ANLAMINA GELIR"

Barisi korumak için yeni bir sistem kurulabilecegini aktaran Zelenskiy, “Biz kimin yardima ihtiyaci varsa bizden mi degil mi diye bakmadik dünyadaki herkesin yardimina kostuk. Bunu herkes uygularsa dünya daha güvenilir bir yer olur. Biz sadece iyi gün degil kötü günde de bir arada olmamiz gerektigini düsünüyoruz. Önünüzde iki seçenek var ya Rusya’yi buradan bir saldirgan olarak çikarin ya da bize nasil reform yapabilecegimizi gösterin. Baris için yapabileceginiz bir sey yoksa bu BM’nin çökmesi anlamina gelir" dedi.



“IKINCI DÜNYA SAVASI’NDAN BU YANA GÖRÜLMEMIS SAVAS SUÇLARININ ISLENDIGINI GÖRÜYORUZ”

Rusya’nin Ukrayna’nin Bucha kentinden geri çekilirken diger kentler gibi arkasinda cinayetler biraktigini aktaran Zelenskiy, "Rus ordusunun yaptiklarini görüyoruz. Isgal altindaki kentlerde neler oldugu ortaya çikmaya basladi ancak diger yerlerde neler oldugundan kimsenin haberi yok. Size BM’nin 1. maddesini hatirlatmak istiyorum. Bu kurumun amaci barisi korumak. Bu madde ihlal edildikten sonra diger maddelerinin ne anlami var. Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana görülmemis savas suçlarinin islendigini görüyoruz. Sivillerin hedef alindigini, ölüme mahkum edildigini, siginaklarin havaya uçuruldugunu görüyoruz. 41 gündür Ruslarin yaptiginin en son örnegi Bucha. Onlarca yerlesim biriminde benzer olaylar yasandi. Bunun ne anlama geldigini çok iyi biliyorsunuz. Rusya’nin bu suçlamalara nasil cevap verecegini de biliyorsunuz. Her zamanki gibi kendi yaptiklari için baskalarini suçlayacaklar. Buradaki cesetlerin sonradan getirildigini, görüntülerin kurgu oldugunu söyleyecekler. Ancak artik 2022 yilindayiz, elimizde uydu görüntüleri var. Son derece seffaf bir sorusturma istiyoruz, suçlularin cezalandirilmasini istiyoruz" dedi.



“RUS ORDUSU VE EMIR VERENLERI YARGILANMALI"

Ukrayna’daki sivil cinayetlerle ilgili olarak Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin dahil tüm sorumlularin uluslararasi mahkemelerde yargilanmasi gerektigini söyleyen Zelenskiy, "Rusya ordusu ve onlara emir verenler derhal savas suçlarindan yargilanmali ve cezalarini almalilar. Ukrayna’da yasananlara göz yumanlarin acil olarak yargilanmasi gerekiyor. Mahkemelerin Nürnberg mahkemelerine benzer yargilamalar yapmasi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

Zelenskiy, hitabinin ardindan Güvenlik Konseyi üyeleri tarafindan alkislandi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA