EZZIB'de Baskan Davut Er, Güven Tazeledi

Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi’nin (EZZIB) 2021 Olagan Seçimli Genel Kurulunda mevcut baskan Davut Er, 72 oyla yeniden baskan seçildi.

EZZIB'de Baskan Davut Er, Güven Tazeledi
EZZIB, 2021 yili Olagan Seçimli Genel Kurulunu gerçeklestirdi. Ege Ihracatçi Birlikleri Konferans Salonu’nda yapilan genel kurula tek aday olarak giren mevcut baskan Davut Er, 72 oyla yeniden baskan seçildi.

Genel kurulda konusan Baskan Davut Er, 2021-22 sezonunun ilk 6 ayinda 60 bin ton sofralik zeytin ihraç ettiklerini ve yaklasik 94 milyon dolar döviz geliri elde ettiklerini söyledi.

Baskan Er, geçtigimiz yilin ilk 6 ayina göre miktar bazinda yüzde 32, tutar bazinda ise yüzde 17’lik bir artis kaydettiklerini ifade etti.

1 Kasim 2021 tarihinde baslayan zeytinyagi ihraç sezonu hakkinda da bilgi veren Er, 30 bin ton ürünle 99 milyon dolar döviz geliri elde ettiklerini ve geçtigimiz sezona göre miktar bazinda yüzde 50, tutar bazinda yüzde 81 artis kaydettikleri bilgisini verdi.

“Yasagi son derece yanlis buluyoruz”

Baskan Er, 27 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayimlanan 5 kilogramin üzerindeki ambalajlarda zeytinyagi ihracatina getirilen kisitlamaya da deginerek söyle konustu:

“2021 yilinda getirilen dökme zeytinyagi yasaginin üzerinden henüz 1 yil dahi geçmeden, ambalaj miktari 5 kilogrami geçen dökme zeytinyagi ürünlerinin ihracatinin kisitlanmasina karar verilmisti. Daha önce de birçok kez dile getirmis oldugumuz üzere bu tarz yasak ve kisitlamalar, Türk zeytin ve zeytinyagi sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarinin kaybina neden olmakta ve üreticisinden-ihracatçisina bütün sektöre çok büyük zarar vermekte. Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi olarak getirilen yasagi son derece yanlis buluyoruz. Bir an önce bu yanlistan dönülmesini talep etmek üzere geçen haftalarda Tarim ve Orman Bakanimiza da bir ziyaret gerçeklestirdik. Güncel sektörel verilere baktigimiza zaten böyle bir yasaga ihtiyaç duyulmayacagi da açikça görülmekte. Dünya genelinde zeytinyagi üretici ülkeler arasinda dökme zeytinyagina ihracat yasagi getiren baska bir ülke olmadigini da siz degerli hazirunun bilgisine sunarim.”

“Tüm bu olumsuzluklara ragmen ihracatimizdaki artis, gelecege umutla bakmamizi sagliyor”

Dört yillik görev süresinin iki yilini pandemi nedeniyle kisitlamalar altinda geçirdigini söyleyen Er, “Zorlu bir dönemden geçiyoruz, sektör olarak bir yandan ihracat kisitlamalariyla mücadele ederken, diger yandan da pandemiyle birlikte baslayan sorunlarimizin en önemlilerinden biri olan ve dünya genelinde yasanan konteyner sikintisi ve navlun fiyatlarindaki artislar hepimizin malumu. Tüm bu olumsuzluklara ragmen ihracatimizdaki artis bizlere sektörümüzün gelecegine daha umutla bakmamizi sagliyor. Olumlu olan diger bir faktör, Türkiye 2002 sonrasinda zeytincilik sektörüne büyük yatirim yapti. Devlet destekleriyle 90 milyon olan zeytin agaci varligimiz 190 milyona çikti. Bu agaçlar önümüzdeki yillarda, iklim sartlari elverdigi takdirde insallah verimli bir sekilde ürün verecek. Tarim ve Orman Bakanligimizin hesaplamalarina göre Türkiye’nin 650 bin ton zeytinyagi, 1 milyon 200 bin ton sofralik zeytin üretebilecek potansiyele ulasmasi söz konusu olabilecek. Bu rekoltenin yarisina bile ulastigimizda bu ürünü degerlendirecek bir planimizin bugünden yapiliyor olmasi gerektigine inaniyoruz. Tarim Bakanliginin asil odaklanmasi gereken nokta ihracati kisitlamak degil, agaç basina verimliligi artirmak olmalidir” diye konustu.

Er, son olarak ihracatçilarin ve üreticilerin daha fazla kazanmasi için yogun çaba sarf ettiklerini, özellikle dökme ve varilli ihracatta yasanan sikintilarin farkinda olduklarini ve konuyla ilgili Ticaret Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi ile görüsmelerinin devam ettigini ve sikintilarin çözülecegine inandiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA