AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Sivil Insanlarin Katledilmesi Son Derece Büyük Bir Faciadir'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ukrayna’nin Buça kentindeki katliama yönelik, "Son derece üzüntü verici. Sokaklarda elleri baglanarak katledilmis insanlar, toplu mezarlarin ortaya çikmasi. Çesitli yerlerdeki katliam görüntülerin buna eslik etmesi, Çocuk, kadin, yasli ve sivil insanlarin katledilmesi son derece büyük bir faciadir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Sivil Insanlarin Katledilmesi Son Derece Büyük Bir Faciadir'
Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantisina baskanlik etti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplanti devam ederken toplantinin gündemine dair açiklamalarda bulundu.

Türkiye’nin yürüttügü müzakere performansinin hemen herkes tarafindan merak edildigini ifade eden Çelik, Cumhurbaskani Erdogan’in Rusya ve Ukrayna temsilcilerine hitap ederek bir konusma yapmasinin genis bir yanki buldugunu söyledi.



"Türkiye’nin güvenilir arabulucu olma niteligi herkes tarafindan takdir edilmektedir"

Diplomatik çabanin liderler düzeyine tasinmasinin önemine dikkat çeken Çelik, "Nihayetinde savasi bitirecek olan diplomatik çabanin liderler düzeyine tasinmasidir. Sayin Cumhurbaskanimiz her iki lidere de hazirliklarimizin tam oldugunu, ev sahipligi yapabilecegimizi defalarca bildirdi. Taslagin ortaya çikmasiyla birlikte Istanbul ya da Ankara’da bu görüsmeyi yaparak savasi bitirmek konusunda çabamizi bir sonuca ulastirmis oluruz. Türkiye’nin güvenilir arabulucu olma niteligi herkes tarafindan takdir edilmektedir. Ukrayna’ya dönük insani yardimlarimiz, insani koridorlarin açilmasi konusunda ortaya koydugumuz diplomatik çabalarimiz olumlu sonuçlar aliyor" dedi.



"Dün ortaya çikan görüntüler son derece üzüntü verici"

Ukrayna’nin Buça sehrinde yasanan dehsete yönelik konusan Çelik, "Dün ortaya çikan görüntüler son derece üzüntü verici. Sokaklarda elleri baglanarak katledilmis insanlar, toplu mezarlarin ortaya çikmasi bütün bu toplu mezarlara bagli olarak Çesitli yerlerdeki katliam görüntülerin buna eslik etmesi, Çocuk, kadin, yasli ve sivil insanlarin katledilmesi son derece büyük bir faciadir" açiklamasinda bulundu.

"Türkiye’nin NATO içindeki rolü tartisilamaz"

Türkiye’nin NATO içindeki rolünün tartisilamaz oldugunu belirten Çelik sunlari kaydetti:

"Bu insanlik disi eylemlerin arastirilmasi, sorunlarin ortaya çikarilmasi gerekiyor. Savas hukukuna uymayan bir takim eylemler söz konusu oldugu, birtakim katliamlara imza atildigi maalesef görülmektedir. Gelinen noktada Türkiye NATO içerisindeki güvenilir iradesini net bir sekilde ortaya çikarmistir. Hem de Rusya, Ukrayna ve diger komsularin gözünde sözüne güvenilir, baris yanlisi bir ortak olarak iradesini ortaya çikarmistir. NATO’ya ideolojik saikler karistirilmaya çalisilmaya, birtakim subjektif degerlendirmelerin için içine sokulmasi söz konusuydu. ’NATO’nun beyin ölümü gerçeklesti’ diyenler ayni zaman da Türkiye’nin NATO üyeligini sorguluyordu. Halbuki görüldü ki Türkiye olmadan kilit mimarisi asla olusturulamaz. Ama simdi görüldü NATO içinde Türkiye’nin rolü ki asla tartisilamaz."

"Su anda AB’nin ortaya koymasi gereken diplomatik kapasiteyi tek basina Türkiye ortaya koyuyor"

Türkiye’nin çok uzun zamandir ortaya koydugu güvenilirligin, zor zamanda dogru yerde durma ve hem diplomatik hem askeri kabiliyetlerini senkronize sekilde kullanmasinin getirdigi büyük bir kapasitenin neticesi oldugunu kaydeden Çelik, "Güvenirlik, zor zamanda dogru yerde durma, diplomatik ve askeri kabiliyetlerin senkronize sekilde kullanmanin kapasitesidir bu. NATO konusunda bu asamaya gelinmis olunmasi iyi olmakla beraber AB konusunda bu asamaya gelinmedigini görüyoruz. AB’nin Türkiyesiz Ukrayna zirvesi yapmasinin hiçbir manasinin olmadigini görüyoruz. Su anda AB’nin ortaya koymasi gereken diplomatik kapasiteyi tek basina Türkiye ortaya koyuyor. Liderler zirvesinde muhakkak sekilde Türkiye’nin de Cumhurbaskani olmasi gerekir. Merkel ve Sarkozy döneminde Türkiye aday olarak katiliyordu. Daha sonra bir kararla ortadan kalkti. Bunun ne kadar anlamsiz oldugu, hiçbir sekilde AB’nin isine yaramadigi görülmüstür. Meselenin Avrupa’nin güvenlik mimarisi olmadigini, Avrupa açisindan degerlerin korunmasinin tedbirlerin alinmasina da dairdir. Avrupa demokrasilerinin çok uzun zamandir Avrupa’nin DEAS’i dedigimiz asiri sag örgütlerin tehdidi altinda oldugunu ifade ediyorduk. En son Sayin Macron bu konuda bir strateji belirlenmesi gerektigini söyledi.

Esas mesela pek çok kisinin Islam ve Türkiye düsmanligi söz konusu olunca asiri saga sessiz kalmasidir. Bu sessizlik ve suskunluk Avrupa’nin bünyesinin zayiflamasina bagisiklik sisteminin zaafa ugramasina yol açiyor" dedi.



"Tunus’ta Parlamentonun feshedilmesinden üzüntü ve kaygi duyuyoruz"

Tunus’taki gelismelerin yakin sekilde takip edildigini kaydeden Çelik, "Parlamentonun feshedilmesinden üzüntü ve kaygi duyuyoruz. Dünyanin her tarafinda parlamentolarin açik olmasinin o ülkelerin kazanimi oldugunu ifade ediyoruz. Daha önce hükümet ilga edilmisti, en son 30 Mart tarihinde Tunus Halkin Temsilcileri Meclisi feshedildi. Tunus çok önemli bir ülke. Kendi demokrasisini korumak bakimindan büyük gayret sarf ediyor. Tunus’un çok büyük kazanimlari var. Bu kazanimlari Tunus’un kaybetmemesi lazim. Ortaya çikan tablo kazanimlarin kaybedilmesine dönük risk olusturdugunu görüyoruz. Burada herkes açisindan Parlamentoya dönük olarak böyle bir müdahalede bulunulmamasi gerektiginin altini çiziyoruz. Parlamentoya müdahaleden sonra milletvekillerin kovusturmaya ugramasi, görevlerinden men edilmeye çalisilmasi, bu kazanimlar için risk teskil etmektedir. Tunus’un temsil ettigi anayasa ve demokrasi tecrübesi kendilerine ilham kaynagi olarak gören ülkeler, kesimler tarafindan olumsuz sonuç doguracaktir. Seçimlere dönük yol haritasinin titizlikle uygulanmasi gerektigini ifade etmek isteriz. Biz parlamentolara dönük her türlü müdahaleyi kabul etmeyiz. Parlamentonun ilga edilmesi seklinde bir müdahale ortaya çikmasi maalesef o ülkenin demokratik kazanimlari açisindan olumlu sonuç dogurmuyor" diye konustu.

MKYK toplantisinin ana gündeminin bölgesel ve uluslararasi gelismeler oldugunu ifade eden Çelik, "Bu konulari detayli bir sekilde degerlendiriyoruz. Türkiye’nin savunma sanayinde geldigi nokta açisindan detayli sunum yapiliyor. Milli ve yerlilik oranimiz nedir? Bundan sonraki perspektifimiz nedir? Elimizdeki imkan ve kabiliyetlerin üstünlük dereceleri nedir? TSK’nin ihtiyaç duydugu bu kapasitenin daha da gelistirilmesi TSK’nin baska ordulardan daha yüksek kapasiteye sahip olmasi için kendi imkanlarimizla ürettiklerimizin, üreteceklerimizle ilgili detayli degerlendirme oldu. Bu MKYK’miz hem uluslararasi gelismelere hem de savunma sanayindeki gelinen noktaya ayrilmis sunumlarla daha çok olusmus bir MKYK olarak icra ediliyor" diye konustu.

Kuzey Makedonya’da nüfus sayiminda Türk toplumu temsilcilerinin çok güçlü çagrilari oldugunu ifade eden Çelik, "Bu çagrilari hassasiyetle degerlendirdik. 2021 yilinda yapilan nüfus sayimi 30 Mart’ta açiklandi. Makedonya Türk toplumunun hak ve menfaatlerine dönük çagrilari takip ettigimizi ifade etmek isterim" dedi.



"KDV indirimlerinin etiketlere yansiyip yansimadigi konusunu takip ediyoruz"

Çelik, KDV indirimi fiyatlara yansiyip yansimadigi konusundaki soruya ise su cevabi verdi:

"Biz sürekli sahada olan bir partiyiz. KDV indirimlerinin etiketlere yansiyip yansimadigi konusunu takip ediyoruz."
Kaynak: İHA