Van OSB'de 20 Milyon Euro'luk Yatirimin Temeli Atildi

Van Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), Iranli Aroon Altyapi Boru ve Enerji Üretim A.S. firmasi tarafindan yapilacak olan 20 milyon Euro’luk demir çelik boru fabrikasinin temeli atildi.

Van OSB'de 20 Milyon Euro'luk Yatirimin Temeli Atildi
Van OSB’de Vali Mehmet Emin Bilmez baskanliginda gerçeklesen toplantida karsilikli fikir alisverisinde bulunuldu. Kurdele kesiminin ardindan gazetecilere açiklamada bulunan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 58 dönümlük bir alanin fabrika için tahsis edildigini ifade ederek, “Disi demir, içi tas karisimi olan son teknolojik boru üretimi yapilacak. Ekim ayina kadar ilk etabi üretime geçecek. Tam kapasite çalistiginda yaklasik bin kisiye istihdam imkani sunacak bu tesisimizin ilerde daha da büyüme kapasitesi var. Altinci etap tahsis islemleri ve alt yapi islemleri bittiginde ilave bir arsa talepleri de var. Onlarda karsilanacak. Ayrica bu firmamizin disinda 4 firmamiz da daha önce temelini attilar. Üçü 2-3 ay içerisinde biri de sonbahara dogru üretime geçecek. Bu 5 firmamizin toplam istihdam kapasitesi yaklasik 5 bin civarinda olacak. Ayrica Izmir’den tekstil alaninda 11 firmamizin suanda OSB’de kimi temel atti, kimi proje asamasinda. Onlarda bu yilsonuna kadar tamamlanip devreye girecek. Onlarin da bitimiyle birlikte 8 bin kisinin de orada istihdam saglanmis olur. Bu sene temeli atilan ve insaati devam eden fabrikalarimizin bitimi ile birlikte 15- 20 bin civarinda OSB’de ilave bir istihdam imkani saglanmis olur. Ben bu yatirimlarimizin kentimizde gerçeklesmesinde emegi olan herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Iranli firmanin Van’a gelmesi için büyük çaba sarf ettiklerini aktaran Argesan Danismanlik A.S. yetkililerinden Süleyman Güler ise bünyesinde 13 sirketin oldugu Aroon Altyapi Boru ve Enerji Üretim A.S. firmasinin Iran’in önde gelen firmalarindan biri oldugunu vurgulayarak, Türkiye’de tamamiyla üretilmeyen bir ürünü Van’da üreteceklerini söyledi.

Güler, “Altyapi temiz su borusu üretecek. Yaklasik 20 milyon Euro’luk bir yatirimla bittiginde bin 500 kisiye istihdam saglayacak bir firmamiz. Yagmurdan dolayi temelini içerde attik. Hem bölgemiz hem ülkemiz için çok hayirli olmasini diliyoruz. Gerçekten çok büyük bir yatirim. Yaklasik 3 yillik bir çalismanin sonucu. Iki ülke arasinda bir güvensizlik vardi. Biz kendi çabalarimizla valimizin baskanliginda firmalari ikna ettik. Bu besinci firmamiz. Bundan önce 4 firmamizin suanda insaatlari devam ediyor. Yaklasik 4 ay içerisin üretime geçmesi hedefleniyor. Hepsi bittiginde hedef üç bin istihdamdir. Bir milyar TL’lik bir yatirim hedefliyoruz. Insallah bunu da basaracagiz. Iran’da ambargodan dolayi ihraç yapamiyor. Bugün organizasyonunu yaptigimiz firmamizin 38 ülkeye ihracati var. Suanda Iran’da yaptigi bazi ürünleri dünyanin birçok sehrine gönderiyor. Buradan da üretip dünyanin her yerine ihracati gerçeklesecek. Zaten bu 5 firmamiz katma degeri yüksek firmalar ve ülke ekonomimize de katma deger olarak büyük katkilari olacaktir” ifadelerini kullandi.

Van OSB’de düzenlenen temel atma törenine Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, Vali Yardimcisi Furkan Duman, Van TSO Yönetim Kurulu Baskani Necdet Takva, Erdebil eski Valisi ve Yatirim Projesi Koordinatörü Nasrullah Muhammed Fallah, Argesan Danismanlik A.S. yetkilisi Necmetin Çok, ilgili kamu kurum ve kurulus temsilcileri ile Iranli firma yetkilileri katildi.

Kaynak: İHA