PKK Ile Iltisakli Kisileri Sahte Pasaportla Yurtdisina Gönderdigi Iddia Edilen Saniklar Hakim Karsisinda

PKK/KCK silahli terör örgütüyle baglantili olanlarin da aralarinda bulundugu kisilere sahte pasaport düzenleyerek para karsiliginda yurtdisina gönderdikleri iddia edilen ve 8 yila kadar hapisleri istenen 9 sanik hakim karsisina çikti.

PKK Ile Iltisakli Kisileri Sahte Pasaportla Yurtdisina Gönderdigi Iddia Edilen Saniklar Hakim Karsisinda
Avrupa ülkelerine gitmek için uygun sartlari saglamayan ve PKK/KCK silahli terör örgütüyle baglantili olan kisilerin de aralarinda bulundugu kisilere sahte pasaport temin ederek yurtdisina çikislarini sagladiklari iddia edilen 9 sanigin ’göçmen kaçakçiligi’ suçundan 8 yila kadar hapis istemiyle yargilanmalarina baslandi. Istanbul 17.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada bazi tutuksuz saniklar ve avukatlari hazir bulundu.

"Bu sahislar alinmadigi için benim uçaktan inerek uçusumu iptal ettirdigim iddiasi dogru degildir"

Durusmada savunma yapan sanik Ekrem Kavak, kimsenin yurt disina çikisina aracilik etmedigini söyleyerek, "Panama üzerinden Küba’ya tedavim için gidecektim, daha önceden tanidigim bu sahislarla tesadüfen karsilastim. Yurt disina çikislarinda herhangi bir katkim yoktur. Ben ve bu sahislar uçaga alinmadik. Iddianamede belirtildigi gibi bu sahislar alinmadigi için benim uçaktan inerek uçusumu iptal ettirdigim iddiasi dogru degildir" dedi.

Durusmada savunma yapan diger saniklar ise üzerlerine atili suçlamalari kabul etmedi. Alinan savunmalarin ardindan mahkeme, 3 sanik hakkindaki adli kontrol tedbirlerinin kaldirilmasina ve eksik hususlarin giderilmesine hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, süpheli Sabri Kavak’in Irak’ta bulunan PKK/KCK sözde istihbarat yapilanmasi sorumlulari ile irtibatli oldugu, örgüt mensuplarini illegal yollardan yurtdisina çikisini koordine ettigi ve sahte pasaport temin ederek Fas üzerinden Ispanya’ya göçmen kaçakçiligi ile sahislarin sinir hattina kadar tasinmasi faaliyetini yürüttügü ve süpheli Murat Akbas’in da bu faaliyetler içerisinde yer aldigi aktarildi.

Hazirlanan iddianamede, süphelilerin 6 eyleminin bulundugu, süpheli Sabri Kavak’in maddi menfaat karsiliginda illegal yollar yurtdisina çikarilan Ibrahim Tezdönen’in kendi adina olan pasaportunun kabini yesile renge çevirerek Hususi Pasaport izlemi verdigi, bu pasaporta Cezayir’e girisi sirasinda kullanilmak üzere sahte çikis mührünü bastirdigi, Tezdönen’in çikisindan itibaren illegal geçisi için yönlendirdigi, birlikte hareket ettigi süpheli Fatima Baarami ve Ekrem Kavak ile Cezayir’den Fransa’ya illegal gidisini organize ettigi belirtildi. Süpheli Isa Aslan’in süpheli Sabri Kavak ile birlikte hareket ettiginin anlatildigi iddianamede, illegal olarak yurtdisina çikartilacak olan yolcularin Isa Aslan’dan alindigi, bu yolla illegal çikis sirasinda ucuz bilet alinarak maliyetin düsürüldügü kaydedildi.

Süphelilerin dogrudan dogruya maddi menfaat elde etmek amaciyla birlikte hakaret ettiginin belirtildigi iddianamede, yurtdisina çikarilan kisilerin Avrupa ülkelerine gitmek için gerekli sartlari tasimayan Türk vatandaslari, PKK/KCK silahli terör örgütü ile irtibatli olan ya da hakkinda arama karari bulunan kisiler oldugu belirtildi. Iddianamede, süphelilerin Türkiye’den baslayan hazirlik sürecinde illegal geçisleri için kullanilacak olan ikinci pasaportlari temin ederek, bu pasaportlar üzerinde degisiklikler yaptiklari, yolcularin hedefte bulunan ülkelere gitmek için yasal çikis yaptiklari, ilk gidilen ülkelerde süpheli sahislarin birlikte hareket ettikleri ve isbirlikçileri sayesinde havalimanindaki kontrollerden kolaylikla geçtikleri aktarildi.

Iddianamede, 2019 yilindan bu yana resmi bir kurumda kaydinin bulunmadigi ve bu nedenlerle yurtdisina illegal olarak çikarildiginin degerlendirildigi belirtildi. Savcilikça hazirlanan iddianamede süphelilerin, yolculari Türkiye’den çikisindan hedefte bulunan ülkeye geçisine kadar yönlendirdikleri, yasal olmayan yollardan gönderilmesi için kisi basi 5 bin ile 6 bin Euro gibi yüksek meblaglarda paralar talep ettikleri, süphelilerin birbirleri ile irtibatli ve koordineli sekilde ‘göçmen kaçakçiligi’ suçunu islediklerinin deliller dogrultusunda anlasildigi kaydedildi.

Hazirlanan Iddianamede, 9 süphelinin ‘göçmen kaçakçiligi’ suçundan 3 yildan 8 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA