Cumhurbaskani Erdogan'dan Biden'a Soykirim Tepkisi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Biden’in önce Ermenilerle olan bu tarihi gayet iyi ögrenmesi lazim. Gayet iyi bilmesi lazim. Bunlari bilmeden kalkip da Türkiye’ye meydan okumaya kalkmasini bizim bagislamamiz mümkün degil" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Biden'a Soykirim Tepkisi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kabine Toplantisi’nin ardindan millete seslenis konusmasini gerçeklestirdi. Küresel finans krizi ve küresel salginla dengesi bozulan belirsizlik ve risklerin arttigi bir dönemden geçildigini belirten Erdogan, "Türkiye’nin demokrasi ve kalkinma hedeflerine siki sikiya sarilarak bu dönemi her alanda yeni bir atilimin vesilesine dönüstürmekte kararliyiz. Salgin sürecinde gelismis ülkelerin bile ne kadar kirilgan, siyasi ve toplumsal yapiya sahip olduklari ortaya çikmistir. Ülkemiz bu sikintili dönemi saglik sisteminden sosyal dayanismasina kadar her alanda çok güçlü bir görünüm sergileyerek geride birakmistir. Bu dönemde küresel üretim ve tedarik zincirlerinde yasanan bozulmalar ülkemizi yakin cografyamiz basta olmak üzere dünyanin önde gelen alternatif merkezlerinden biri haline getirmistir. Biz de bu firsati degerlendirmek için yatirim, istihdam, üretim, ihracat yoluyla ülkemizi büyütmeyi hedef alan yeni ekonomi programimizi israrla, sabirla ve dirayetle uyguladik" dedi.

Erdogan, "Elbette bu süreçte sikintilar da yasadik. Her seyden önce küresel ekonomideki bozulmalarin petrolden dogalgaza, gidadan demir çelige, her alanda fiyatlarda yol açtigi yükselisler ister istemez ülkemize de yansidi. Dogalgaz ve elektrik basta olmak üzere pek çok üründe ciddi sübvansiyonlarla vatandasimizi korumamiza ragmen ortaya çikan fiyat artislarinin can yakici düzeyde oldugunun farkindayiz. Üstelik, bunun yaninda bir de 2018‘deki kur tuzagiyla baslayan ve geçtigimiz yilin sonunda yasanan panikle zirve yapan dalgalanmalarla ugrasmak zorunda kaldik. Aldigimiz tedbirlerle kurun istikrarini saglamis olsak da bu süreçte gerçeklesen yükselisin fiyatlar üzerindeki etkisi kalici olmustur. Süphesiz en çok üzüldügümüz nokta da küresel ekonomideki ve kurlardaki dengesizlikleri bahane eden kimi aç gözlülerin ülke içinde fiyatlari asiri yükselterek haksiz kazanç pesine düsmelerdir" açiklamasinda bulundu.

Sebepsiz fiyat artislarina karsi mücadelenin sürdürülecegini ifade eden Erdogan, "Ne küresel emtia fiyatindaki yükselislerle, ne kurla, ne diger maliyetlerle izah edilmeyecek bu tablonun müsebbiplerinin iki dünyada da elimiz yakalarinda olacaktir. Baharin ve ardindan yaklasan yaz aylarinin saglayacagi rahatliga simdiden gözünü dikenlere karsi da teyakkuz halindeyiz. Bundan sonra milletimizin temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarini sebepsiz artiranlara en küçük müsamahama göstermeyecegimizi, en küçük acima duymayacagimizi buradan açikça ilan ediyorum. Fiyat artislariyla mücadeleyle yetinmiyoruz, sosyal yardim sistemimizin parametrelerine göre destege ihtiyaç duyan tüm vatandaslarimizin yanindayiz. Engelli, yasli, dul, sehit yakini ve gazi gibi kesimlere yönelik özel desteklerimiz de var. Ramazan Bayrami günlerine denk gelen yaklasik 1 buçuk milyar lira tutarindaki yasli ve engelli maaslarini öne çekerek cuma gününden itibaren ödeyecegimizin bilgisini de paylasmak istiyorum. 15 milyar liralik ilave sosyal yardim destek paketi ile ilgili çalismalarin sonuna gelinmistir. Insallah yakinda uygulamaya geçecegiz" dedi.



"Basit hesaplarin ürünü ayak oyunlari bu kutlu yürüyüsü akamete ugratamayacak"

Türkiye’nin dünyanin en yaygin sosyal destek sistemine sahip ülkelerinden biri haline geldigini bildiren Erdogan, “Devletimizin ve milletimizin yardima ve destege ihtiyaci olanlara sahip çikmasini, varligimizin birligimizin teminati olarak görüyoruz. Asil olan her insanimiza huzurlu bir aile ortami. Can ve ve mal güvenliginden emin olacagi bir iklim, kendini gelistirecek yetistirecek kaliteli bir egitim sistemi, saglik hizmetlerine kesintisiz ve ücretsiz erisim imkani. Çalisacagi bir is, veya kendi isini hayata geçirecegi girisimcilik firsati. Ulasimdan enerjiye, sehircilikten spora kadar her alanda günümüz ihtiyaçlarina uygun temel hizmet altyapilari saglanmaktir. Gelecegimize güvenle bakiyoruz, hedeflerimize ulasmak için daha çok çalisiyoruz. Yeni vizyonlarla bizden sonraki nesillerin önünü aydinlatiyoruz. Küçük engeller bizi büyük hedeflere ulasmaktan alikoyamayacak. Basit hesaplarin ürünü ayak oyunlari bu kutlu yürüyüsü akamete ugratamayacak. Son 10 yilda nice toplumlarin felaketine yol açan senaryolar ülkemizde basariya ulasamayacak" ifadelerini kullandi.

"Kendi refahlarini ve güvenliklerini güvence altinda tutmak için bu ülkenin ve milletin enerjisini sömürenlerin devri geri gelmeyecek" diyen Erdogan, "Bizim için artik sadece büyük ve güçlü Türkiye var, sadece ülkemizi bu hedefe ulastiracak yeni kalkinma atilimlari var. Bizim için artik sadece milletimizi bu dogrultuda kenetleyecek birlik ve beraberlik hamlesi var. Geçtigimiz 20 yilda hayata geçirdigimiz onca eser ve hizmeti bunun için ülkemize kazandirdik. Geçtigimiz 20 yilda milletimizin her kesimine ulastirdigimiz demokrasi, hak ve özgürlük devrimlerini bunun için yaptik. Geçtigimiz 20 yilda ülkemizi içeride ve disarida nice badirelerden, firtinalardan, nice sinsi tezgahlardan kurtarmak için gereken her adimi bu gaye ile attik. Türkiye’nin geldigi yeri ve önündeki firsatlari görmemek için ya bu ülkeye husumetli olmak ya da kalbi ve ruhu kararmis olmak gerekir. Milletimizin feraset sahibi her ferdi ülkemizin nereden nereye geldigini gayet iyi biliyor" dedi.



"Herkesin 2023 için kendine göre bir hesabi var, unutulmamalidir ki asil olan milletin hesabidir"

2023’te herkesin kendine göre bir hesabi oldugunu söyleyen Erdogan, yasanan sorunlarin çözülecegini ifade ederek, "Vatandaslarimiza diyoruz ki yasadigimiz sikintilar, dünyanin ve ülkemizin içinden geçtigi tarihi degisim ve dönüsüm sürecinin sancilaridir. Sabredersek, azmedersek, devam edersek, saglam durursak bu yolun sonu Cumhuriyetimizi kuran Gazi Mustafa Kemal’in muasir medeniyet seviyesinin üstü diye tarif ettigi büyük ve güçlü Türkiye’ye çikiyor. Geçmiste küresel yönetim ve ekonomi sisteminin yeniden kuruldugu her dönemde ülkemizi siyasi istikrarsizliklarin, sosyal kaoslarin, ekonomik sikintilarin altinda ezerek sürecin disinda tutmayi basarmislardir. Meclisimizin açilisinin 102., Cumhuriyetimizin ilaninin 99. yildönümüne ulastigimiz su dönemde artik bu kisir döngüyü kirmakta kararliyiz. Herkesin 2023 için kendine göre bir hesabi var. Unutulmamalidir ki asil olan milletin hesabidir, iradesidir, sözüdür. Rahmetli Menderes yeter, söz milletin diyerek tek parti fasizmine ilk büyük darbeyi vurmustu. Rahmetli Özal, çag atlayan Türkiye diyerek küresel tuzaklarin bendinde ilk gedigi açmisti. Biz 20 yildir durmak yok yola devam diyerek milletimizin maziden atiye kurdugu köprüyü tahkim ettik, güçlendirdik. Bu emeklerin, mücadelelerin, fedakarliklarin karsiligini alma, hasadini yapma, neticesini görme vaktinin esigindeyiz. Ülkemizi vesayetin zincirlerinden kurtardik, enflasyonu da yenecegiz. Ülkemizi darbelerin utancindan kurtardik, hayat pahaliliginin da üstesinden gelecegiz. Ülkemizi darbelerin utancindan kurtardik, hayat pahaliligin üstesinden gelecegiz. Ülkemizi terör örgütlerinin pençesinden kurtardik çarsi pazardaki atesi de söndürecegiz. Türkiye’yi bölgesinin ve dünyanin en güçlü, itibarli, onurlu devlerinden biri haline getirdik. Insanimizin yüregindeki sikintilarin hepsini de çözecegiz" dedi.



"Projesi olmayanlarin çikardiklari gürültü sadece kendi ihtiraslarinin karin gürültüsünden ibarettir"

Muhalefeti elestiren Erdogan, "Çünkü biz bu ülkeye güveniyoruz, bu millete güveniyoruz, kendimize güveniyoruz. Içeride de, disari da karsimizda kimin oldugunu, nasil mücadele edecegimizi, nasil sonuç alacagimizi gayet iyi biliyoruz. Ülkenin hiçbir meselesinin çözümü konusunda projesi olmayanlarin çikardiklari gürültü sadece kendi ihtiraslarinin karin gürültüsünden ibarettir, baska bir sey degil. Dünyada da, bölgemizde de ne olup bittiginden gelismelerin nereye gittiginden habersiz olanlar varsin sira sandalye masa kavgasiyla kendilerini avutup dursunlar. Biz ülkemiz, milletimiz için ne yapilmasi gerekiyorsa onun icrasini yapmaya devam edecegiz. Bu topraklari bin yildir kanlariyla yogurarak vatan yapan ecdadin emanetine 85 milyon olarak hep birlikte sahip çikiyoruz. Geçtigimiz asrin baslarinda büyük kayiplar verip, derin acilar çekerken bütün bunlarla beraber asla vakarimizi, umudumuzu, mücadele azmimizi kaybetmemis bir milletiz. Galiçya’dan Libya’ya kadar uzanan genis bir cografyada verdigimiz savaslarin hiçbirinde utanç verici bir sahne göremez, bulamazsiniz" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin bugüne kadar verdigi mücadelede kurallara uygun davrandigini söyleyen Erdogan, "Bizim çekilmek mecburiyetinde kaldigimiz yerin tamaminda dünyanin en alçak, en vahsi katliamlari gerçeklestirilmistir. Bu katliamlar sadece insanlari degil camisinden mezarina, okulundan köprüsüne kadar medeniyet mirasimizin tüm unsurlarini hedef salmistir. 150 yil önce içinde 500 caminin bulundugu binlerce ecdat yadigari esere ev sahipligi yapan sehirlerde bugün birkaç yapi disinda hiçbir sey bulamazsiniz. Nüfusunun yüzde 80’i çogunlugu Tük olan Müslümanlardan olusan sehirlerde mübadele gibi bir seye maruz kalmadigi halde bugün neredeyse tek bir Müslüman yasamiyor. Ülkemizin dört bir yaninda Ermeni çetelerin yaptigi katliamlarin hatiralari hala canlidir. Ermeni propagandasi saçma sapan rakamlar ifade etse de Anadolu‘da hayatini kaybeden Ermenilerin kat be kat fazlasi Müslüman’in bu çeteler tarafindan hunharca sehit edildigi bir gerçektir. Inanci ve kökeni ne olursa olsun tek bir masum canin, sivil insanin öldürülmesi trajedidir. Bu anlayisla 1. Dünya Savasi’nin zorlu sartlarinda hayatini kaybetmis olan Osmanli Ermenileri için üzüntülerimizi bildirmeyi insani bir vazife olarak görüyoruz yillardir. Bu hassasiyeti içeren bir açiklamayi kamuoyuyla paylasiyoruz" dedi.



"Sayin Biden’in önce Ermenilerle olan tarihi gayet iyi ögrenmesi, bilmesi lazim"

Biden’in soykirim açiklamasina tepki gösteren Erdogan, "Tarihin ve onun ilmiyle ugrasan tarihçilerin yapmasi gereken bir tartismanin ülke içinde ve disinda siyasi çekismelerin mezesi haline dönüstürülmesine de asla riza göstermedik, göstermeyecegiz. Bu istismara yeltenenlerin her seyden önce 1. Dünya Savasi’nda hayatini kaybeden Türk, Ermeni ve diger tüm milletlerden milyonlarca sivil masumun hatirasina saygisizlik ettigini düsünüyoruz. Çesitli ülkelerin yönetimleri ve parlamentolari tarafindan güya taninan Ermeni iddialarina iliskin ifadelerin bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur. ABD Baskani’nin açiklamasini da bu sekilde görüyor, tamami yalan yanlis bilgiler üzerine kurulu oldugu için üzerinde durmaya deger bile bulmuyoruz. Sayin Biden’in önce Ermenilerle olan tarihi gayet iyi ögrenmesi, bilmesi lazim. Bunlari bilmeden kalkip da Türkiye’ye meydan okumaya kalkmasini bagislamamiz mümkün degil. Ülkemizde yasayan Ermeni vatandaslarimizin bu istismar siyasetinden rahatsiz olduklarini biliyoruz. Bu densizligin kendi ülkemizin meclisinde sergilenmesini ise saygisizligin ötesinde açik bir ihanet olarak görüyoruz. Geçmiste kimi zaman sözlü olarak ortaya konan bu ihanetin kanun teklifi seviyesine yükseltilmis olmasi, ister istemez bu alçaklari kimlerin cesaretlendigi konusunu aklimiza getirmektedir" degerlendirmesinde bulundu.

"Bunlari bu parlamentonun bir mensubu olmaya yakistiramiyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, Milletvekili Garo Paylan’in ‘1915’ teklifine de sert tepki gösterdi. Erdogan, "Tarihi çarpitarak ülkesine, terör örgütlerini destekleyerek milletine ihanete geldiginde bakiyorsunuz hep en ön siralarda yer aliyorlar. Bunlari bu parlamentonun bir mensubu olmaya yakistiramiyoruz. PKK, terör örgütünün parlamentodaki uzantisi durumunda olan bu hainlerin her seyden önce bir defa bu milletin vergi ve ücretleriyle beslenmesine benim milletim artik tahammül edemiyor. Bilindigi gibi Ermeni isyanlarinda Kürt kardeslerimizin yasadigi yerlerde de çok büyük kayiplar verilmistir. Dilinden Kürtleri düsürmeyen HDP’nin çoluk çocuk demeden onlari katleden Ermenilerin borazanligini yapmasinin takdirini milletimize birakiyorum. Milletimize sesleniyorum. Boyu kadar tüfegi eline vermek suretiyle Kandil’e tasiyan bu teröristleri neyle izah edeceksiniz. Diyarbakir annelerinin kaçirilan yavrularinin o hüznünü neyle izah edeceksiniz. Utanmadan sikilmadan parlamentonun kürsüsünde hala kalkip da diger siyasi partileri suçlamaya kalkan bu müptezelleri neyle izah edeceksiniz. Bu muhasebeyi en basta da dedeleri ve nineleri Ermeni çetelerince alçakça sehit edilen Kürt kardeslerimiz yapacaktir, yapmalidir. Cografyamizin neresinde olursa olsun, tüm unsurlariyla bu milletin namusuna, gelecegine, kast eden vatan topraklarini kirleten herkesi de ülkemizden, milletimizden özür dilemeye davet ediyoruz. TBMM‘nin haddi de, hududu da, ahlaki da çigneyen bu alçakligin hesabini müsebbibinden soracagina ve geregini mutlaka yapacagina inaniyorum. Meclisteki ikinci büyük partinin milletvekilleri arasinda benzer hezeyanlari dile getirenlerin de milletimiz bunun hesabini sandikta onlardan da soracaktir" dedi.



"Hiçbir sehidimizin kani yerde birakilmamis, ülkemize yönelik hiçbir saldiri cevapsiz kalmamistir"

Türkiye’nin güvenliginin, sinirlari disinda basladigi anlayisiyla yürütülen operasyonlarin devam ettigini ifade eden Erdogan, "Bu operasyonlar güney sinirlarimizin tamamini hiçbir teröristin ülkemize siginamayacagi, kaçamayacagi sekilde kontrol altina alana kadar sürecektir. Neredeyse 40 yildir terör örgütünün üstlenme, barinma, egitim, lojistik amaciyla kullandigi sarp daglari, magaralari, vadilerin hepsini de birer huzur ve güven yuvasi haline getirmekte kararliyiz. Bu harekatlarimizla komsularimizin toprak bütünlügünü ve siyasi birliklerini korumalarina katki yapiyoruz. Geçtigimiz haftalarda Irak’ta yeni bir safhasi baslayan Pençe-Kilit Operasyonu’ndaki askerlerimize basarilar diliyorum. Operasyon sirasinda sehit düsen askerlerimize Allah’tan rahmet, yakinlarina bassagligi, ailelerine sabirlar diliyorum. Sadece 2022 yilinda son operasyonlar dahil olmak üzere güney sinirlarimizda etkisiz hale getirilen terörist sayisi bini bulmustur. Hiçbir sehidimizin kani yerde birakilmamis, ülkemize yönelik hiçbir saldiri cevapsiz kalmamistir. Operasyonun amaci da Zap bölgesini teröristlerden tümüyle temizlemektir. Böylece sinir hatti boyunca kontrolünü ileriden saglamadigimiz hiçbir bölge kalmayacak, teröristlerin ülkemizle irtibatlari tamamen kesilecektir. Razi ve hava sartlarinin oldukça zorlu oldugu bu bölge yillarca terör örgütü tarafindan girilemez diye nitelendirilmistir. Simdi TSK’miz bu bölgedeki her tasin altini, köse bucagi temizliyor, kalici olarak burayi güvenli hale getiriyor. Ülkemizin yaptigi her hareket gibi son operasyon da BM sözlesmesinden komsularimizla olan ikili anlasmalarimiza karar tamamen uluslararasi hukuka uygun sekilde icra edilmektedir. Harekatlarimizda ne tek bir sivilin, ne de herhangi bir kültürel mirasin zarar görmemesi için azami dikkat gösteriyoruz. Hamdolsun bugüne kadar böyle bir ithamla karsilasmadik. Türkiye, Irak topraklarinda islenen terör örgütü mensuplarinin tepesine bindikçe, kipirdayamaz hale getirdikçe Suriye tarafinda bir takim hareketlenmeler oldugunu görüyoruz" açiklamasinda bulundu.

Dünyadaki ve bölgemizdeki gelismeleri yakindan talip ettiklerini kaydeden Erdogan, Rusya-Ukrayna savasinin suhuletle sonuçlanmasi için hem taraflar hem diger kurumlar nezdinde girisimleri sürdürdüklerini bildirdi. Erdogan, "Bugün de Rusya ve Ukrayna tarafiyla görüsmek üzere bölgeye gitmekten önce ülkemize gelen BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya geldik. Kendisiyle atilabilecek adimlari degerlendirdik. Geçtigimiz günlerde sayin Zelenkiy ile görüsmesi yaptik" dedi.



"Yarin Putin ile görüsecegim"

Yarin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsecegini açiklayan Erdogan sunlari kaydetti:

"Görüstügümüz taraflara hem birbirlerini yaklasimlarini hem de kendi telkinlerimizi ifade ediyoruz. Önce ateskes ardindan kalici bir baris için her türlü gayreti sergiliyoruz. Istanbul’daki görüsmeler Ukrayna- Rusya krizi çözümündeki en önemli zemin olmaya devam ediyor. Amacimiz Istanbul sürecini liderler düzeyine tasiyarak savasi bitirecek nihai imzalarin atilmasini saglamaktir. Bunun için sahadaki tirmanma ve masadaki yavaslama görüntüsünü tam tersine çevirmemiz gerekiyor. Insani yardimlar konusunda üzerimize düsen her seyi yapiyoruz. Ukrayna’dan 17 bin vatandasimiz ve bizden yardim isteyen dost ülkelerin vatandaslarinin tahliyelerini gerçeklestirdik. Ülkemizde gelen siginmaci sayisi 85 bini geçti. Bölgesel gelismeleri yakindan izlerken ülkemize eser ve hizmet kazandirmayi da ihmal etmiyoruz. Ülkemizin en büyük mesafe kat ettigi alanlardan biri de havacilik sektörüdür" dedi.

Rize Artvin Havalimani faaliyete geçtiginde cografi özellikleri nedeniyle ulasimda güçlük yasanan Dogu Karadeniz’in herkes için erisebilir bir yer olacagini bildiren Erdogan, Rize Artvin Havalimani’nin 14 Mayis’ta açilisini yapacaklarini duyurdu. Erdogan, "Havalimanimiz kendi vatandaslarimiza sagladigi kolayliklar yaninda bölge ülkeleriyle aramizdaki ekonomik baglantiyi da güçlendirecektir. Bununla kalmiyoruz. Bayburt ve Gümüshane havalimanini da en kisa sürede bitirecegiz, Yozgat Havalimani’ni da en kisa sürede bitirecegiz. Sadece 6 ayda 3 yeni havalimani veya terminal binasini milletimizin emrine vermis olduk" diye konustu.



"IMECE uzay yolculuguna 15 Ocak 2023’te baslayacak"

Milli gözlem uydusu IMECE’nin uzay yolculuguna 15 Ocak 2023’te baslayacagini da açiklayan Erdogan, çiftçilere de müjde verdi. Erdogan, "2022 yili için makine ekipman alimi ve kirsal altyapi yatirimlari için 32 bin 572 çiftçimiz ile tarima dayali yatirimlar için 418 girisimcimize 1,1 milyar lira hibe saglayacagiz" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA