Anzaklar 'Safak Ayini' Ile Atalarini Andi

Çanakkale Kara Savaslari’nin 107. yil dönümü anma törenleri çerçevesinde Tarihi Gelibolu Yarimadasi’ndaki Anzak Koyu’nda geleneksel ‘Safak Ayini’ yapildi.

Anzaklar 'Safak Ayini' Ile Atalarini Andi
Her yil 24- 25 Nisan tarihleri araliginda atalarini anmak için gelen Avustralyali ve Yeni Zelandali yüzlerce kisinin uyku tulumlariyla katildigi ‘Safak Ayini’nde tören düzenlendi.

Sabaha karsi 5.30’da baslayan Safak Ayini, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ile Avustralya Savunma Kuvvetlerinin konusmasiyla devam etti. Daha sonra Shell Green Mezarligini anlatan bir video ile Seref videosu izletildi.

Daha sonra Karanga (toplanma çagrisi) yapildi. Hos geldin konusmasi Yarbay Sheree Alexander tarafindan gerçeklestirildi.

Yeni Zelanda anma çagrisi Ordu Komutani Tümgeneral John Boswell, Avustralya Anma Konusmasi Büyükelçi Miles Armitage ve Yeni Zelanda Anma Konusmasi Gaziler Bakani Meka Whaitiri tarafindan gerçeklestirildi.

Türk Silahli Kuvvetleri adina Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanligi’ndan Albay Anil Aksu, Atatürk’ün Anzak annelerine yazdigi mektubu hem Türkçe hem de Ingilizce okudu. Tören, Türkiye ve diger devletlerin çelenk sunumuyla devam etti. Daha sonra borozan çalinmasi ve saygi durusunda bulunulurken, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Marslari okundu. Tören, son kutsama sözlerinin Bas Papaz Darren Jaensch tarafindan yapilmasi ve askerlerin sahneden ayrilmasi ile sona erdi.

Anzak Koyu’ndaki Safak Ayini törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ve diger ülke temsilcilerinin yani sira çok sayida Anzak torunu katildi.

Kaynak: İHA