Uzmanlardan Göz Alerjisi Uyarisi

Van’da Urartu Göz uzmanlari, bahar mevsimi ile birlikte alerjik hastaliklarin siklikla görüldügüne dikkat çekerek, tedavi edilmeyen göz alerjisinin görme bozukluklari ve göz kapaklarinda düsüklüge neden olabildigini söylediler.

Uzmanlardan Göz Alerjisi Uyarisi
Yillardir Van ve bölgeye saglik hizmeti sunan Urartu Göz uzmanlari, bahar mevsimi ile birlikte alerjik hastaliklarin siklikla görüldügünü ifade ederek, vatandaslara uyarilarda bulundular. Konuyla ilgili açiklamada bulunan Urartu Göz uzmanlarindan Operatör Dr. Yusuf Evcimen, havadan yayilan agaç, çiçek ve çimenlerin olusturduklari polenlerin alerjiye neden oldugunu belirterek, “Alerjik bir bünyeye sahipse, vücuda giren polenler bazi maddelerin salgilanmasina neden olur. Göz ve burun mukozasinda alerjik maddelerin temasi sonucu sismesine yol açar. Bundan dolayi bahar alerjisine ait bulgular olusur. Bahar alerjisine halk arasinda ‘saman nezlesi’ de denilir. Bahar nezlesi, gözlerde görülen kizariklik, kasinti, yanma, batma, sulanma sikayetlerine neden olan bir durumdur” dedi.

Göz alerjilerinde en yaygin tedavi yönteminin alerjiye sebep olan maddenin tespit edilmesi ve bu maddeden kaçinilmasi olduguna vurgu yapan Evcimen, “Göz alerjisi tedavi edilmedigi durumlarda kalici görme bozukluklari, göz kapaklarinda düsüklüge neden olabilir. Yil boyu alerjisi devam eden bireylerde yasam alaninda degisiklikler yapmasi önerilmektedir. Ev ortaminda tüylü halilardan uzak durmak, evi düzenli havalandirmak ve temizlemek önemlidir. Disarida günes gözlügü takmak, sapka kullanmak önerilmektedir. Yüzümüzü bol bol soguk suyla yikamak, hem kasinti hem de alerji yükünü azaltmaktadir” ifadelerini kullandi.

Bölgede göz alerjisi ile keratokonus denilen kornea tabakasinin sekil bozuklugunun sik görüldügünü de sözlerine ekleyen Dr. Evcimen, “Alerjik bireylerde göz kasimasi sik oldugundan keratokonusun ilerlemesine neden olabilmektedir. Urartu Göz olarak bahar ayinin gelmesiyle birlikte göz alerjisi olan bireylerin göz hekimine muayene olmalarini önermekteyiz. Hastalarimiza göz alerjisi için medikal tedavi ve yasam alaninda ek önerilerde bulunabilmekteyiz. Böylelikle gözde olusabilecek kalici göz hasarlarinin önüne geçebilmekteyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA