Türkiye'nin Ilk 5G Stadyum Konseri Gerçeklesti

Dünyada 12 ülkede 5G’yi hayata geçiren Vodafone, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’na özel olarak Vodafone Park’ta Türkiye’nin ilk 5G stadyum konserini gerçeklestirdi.

Türkiye'nin Ilk 5G Stadyum Konseri Gerçeklesti


Dünyada 12 ülkede 5G’yi hayata geçiren Vodafone, bu alandaki global deneyimini Türkiye’ye de tasiyor. Türkiye’nin 5G’ye hazirlanmasi konusunda kamu otoriteleriyle is birligi halinde olan oparetör, 5G odakli pilot çalismalarini da sürdürüyor. Oparetör, 4,5G den 10 kat daha hizli olan 5G ve Fiber teknolojisi sayesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami kapsaminda Vodafone Park’ta Türkiye’nin ilk 5G stadyum konserine imza atti. Gerçeklestirilen “Vodafone 5G 23 Nisan Konseri” için statta özel bir sahne kuruldu. Sarkilarini Vodafone FreeZone Stüdyo’dan seslendiren Nil Karaibrahimgil, 4.5G’ye kiyasla 10 kata kadar daha düsük gecikme süresine sahip olan 5G üzerinden stattaki sahneye ve sahnede canli olarak çalan orkestrasina hologram olarak baglandi. Sahnede hologram görüntüsüyle yer alan Karaibrahimgil’e Türkiye dahil 10 ülkeden çocuklar da hologramlariyla eslik etti. Ekranlari basindaki izleyiciler de “5Gile23Nisan” hashtag’iyle gönderdikleri tweet’ler ve alkis emojileri ile konser coskusuna ortak oldu.

“5G, 4,5G’den 10 kat daha hizli bir teknoloji”

5G sayesinde müsterilerine 10 kata kadar daha hizli bir teknoloji hizmeti vereceklerini belirten Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Meltem Bakiler Sahin, “5G, 4,5G’den 10 kat daha hizli bir teknoloji. Bunun yani sira düsük gecikme süreleri ile birlikte gerçek zamanli bir iletisimi sagliyor. Bu hem daha fazla nesnenin ve cihazin internete baglanmasi demek hem de iletisimin çok daha anlik yapilmasi anlamina geliyor. Örnek verecek olursak bir doktor rahatlikla baska bir sehirde bulunan bir hastasina müdahale edebilecek. Otonom araçlari çok daha fazla hayatimizda görecegiz. 5G’nin uygulama alanlarina baktigimizda ise otonom, üretim, saglik ve oyun ve eglence sektörü olarak söyleyebiliriz. Bugün 12 ülkede 5G’yi hayata geçirmis durumdayiz ve bu ülkelerin sayisini artirmaya devam ediyoruz. Sirket olarak, bu global deneyimi ülkemize de tasimaya basladik. Türkiye’yi dijitallesme liginde hizli adimlarla tirmandiracak olan 5G uygulamalari, simdiden mevcut sebekemiz üzerinde çalismaya basladi” seklinde konustu.



“23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayrami 5G teknolojisi ile bulustu”

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramini 5G teknolojisi ile bulusturduklarini belirten Sahin, “Bugün burada Nil Karaibrahimgil Vodafone Free Zone stüdyosunda 5G ve Fiber teknolojisi sayesinde sahnede es zamanli baglantiyla hologram olarak bir konser gerçeklestirdi. Bunun yani sira canli bir orkestra ve 10 farkli ülkeden belirlenmis çocuklar ile 5G teknolojisi sayesinde bir araya gelerek burada sarki söylediler” dedi.



“5G Ihalesinin bir an evvel yapilmasini önemsiyoruz”

Operatör olarak, 2030 yilinda daha dijital bir Türkiye hayal ettigini belirten Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Hasan Süel, “5G dedigimizde, birçok sektörde yenilikçi yaklasimlarla is yapis sekillerini degistirecek ve hem ekonomik hem de sosyal alanlarda katma deger olusturacak bir dijital dönüsümden bahsediyoruz. Dolayisiyla, Türkiye’nin 5G’ye geçis sürecine sadece bir teknoloji evrimi olarak bakmamak gerekiyor. Daha genis bir pencereden bakarsak, tam anlamiyla dijitallesmis bir ülke olma yolunda atilan önemli bir adim. Biz 5G ihalesinin bir an evvel yapilmasini önemsiyor ve istiyoruz. Bu anlamda spektrum kaynaklarinin yatirimi tesvik eden yetkilendirme süreçleri ile tahsis edilmesinin çok kritik oldugunu düsünüyoruz. Ihalenin kisa vadede olmamasi durumunda, sektörün ihtiyaci olabilecek bazi frekanslarin operatörlere geçici veya uzun süreli tahsisinin gerçeklestirilmesi gerektigine inaniyoruz. Artan data kullanimi ve müsterilerimizin degisen ihtiyaçlarini düsündügümüzde, daha verimli, hizli ve yüksek kapasiteli hizmet verebilmemiz için, 5G ihalesinin ötelenmesi durumunda yeni frekanslarin kullanima sunulmasi ihtiyaci dogacak. Bu, hem bizim gelisen teknolojinin imkanlarindan faydalanarak 5G öncesinde yapacagimiz yatirimlarin verimliligini artirmamiza, hem de müsterilerimize daha kaliteli hizmet sunmamiza imkân saglayacak. Ilave frekans tahsisini 5G ihalesini beklemeksizin gerçeklestirmek, teknolojik dönüsümü kolaylastirarak, geçis sürecinde sektöre hiz ve öngörülebilirlik kazandiracak.”

3700-3800 MHz bandinda 5G altyapisi

Vodafone Park’ta 5G üzerinden gerçeklestirilen konser için deneme izni kapsaminda ilgili lokasyonlara 3700-3800 MHz bandini kullanan bir 5G altyapisi kuruldu. Söz konusu altyapinin trafigi, 5G için çok önemli olan fiber altyapi üzerinden tasindi. 5G’nin en önemli bantlarindan biri olan C-Bant frekanslari kullanilarak 5G’nin sundugu imkânlar deneyimlendi. C-Banttaki yüksek bant genisligi sayesinde, hologram görüntüleri yüksek kaliteli bir sekilde aktarilirken, fiber ve 5G’nin birlesmesiyle gecikme süreleri de minimize edildi. Bu sayede, 5G teknolojisi ile tüm izleyicilere kesintisiz bir deneyim yasatildi.
Kaynak: İHA