Zelenskiy Açiklamasi 'Önümüzde Gelecegi Belirleyecek Zor Günler Var'

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ve Danimarka Basbakani Mette Frederiksen ile ortak basin toplantisi düzenleyen Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya karsi ortak mücadele vurgusu yaparak, “Önümüzde gelecegi belirleyecek zor günler var” dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Önümüzde Gelecegi Belirleyecek Zor Günler Var'


Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, ülke liderleri Ukrayna’ya destek amaciyla baskent Kiev’e ziyaretlerini sürdürüyor. Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ve Danimarka Basbakani Mette Frederiksen, Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Zelenskiy, “Önümüzde gelecegi belirleyecek zor günler var. Devletimizi, topraklarimizi ve Ukraynalilari koruyabilmek için zor günler. Savunucularimiz kendi hayatlarini ve ülkemizi korumak için ellerinden geleni yapiyor. Ukrayna’nin ihtiyaçlari bugün konuklarimiza iletildi. Onlardan bir ambulans bekliyoruz” dedi.

Ispanya ve Danimarka’nin, Ukrayna’nin savunmasina verdigi destekleri hatirlatan Zelenskiy, “Rusya’ya baski bu savas sona erene kadar sürmeli. Gerçekten tüm bu yaptirimlarin derin, etkili ve Rusya’nin gerçekten hissetmesini istiyorum. Her 2 ülkeye de savunma gücümüze verdikleri destekten dolayi tesekkür ediyorum. Ukrayna’nin AB’ye daha hizli katilimi hak ettigine inaniyoruz. Sizin ve halklarinizin destegini hissediyoruz” diye konustu.



“Borodyanka’yi ziyaret ettim ve Rus isgali sirasinda orada neler olup bittigini kendi gözlerimle gördüm”

Zelenskiy’in ardindan söz alan Danimarka Basbakani Frederiksen, Ukrayna’nin Rusya’ya karsi mücadelesine verdikleri desteklerden bahsederek, “Danimarka en basindan itibaren Ukrayna’ya siyasi, mali desteklerinin yani sira savunmasi için de silah ve ekipman sagladi. Ukrayna’nin güvenligi ve savunmasi için saglanan destek 600 bin Danimarka kronu (88 bin dolar) düzeyinde oldu” dedi.

Ukrayna’da neler oldugunu kendi gözleriyle gördügünü ifade eden Frederiksen, “Bugün Borodyanka’yi ziyaret ettim ve Rus isgali sirasinda orada neler olup bittigini kendi gözlerimle gördüm. Rusya tarafindan Ukrayna’ya karsi islenen tüm suçlarin belgelenmesi için Uluslararasi Ceza Mahkemesi’nin desteginin yani sira etkilenen ailelerin de destegine ihtiyacimiz var. Bu suçlarin sorumlusu olanlarin yargilanmasini saglamaliyiz” diye konustu.



Ispanya’dan Ukrayna’nin AB’ye katilimi için destek

Ispanya Basbakani Sanchez ise yaptigi konusmada, Ukrayna’ya her yönden destek verdiklerini belirterek, “Sayin Baskan, Avrupa ailesine katilma isteginizi destekliyoruz. Kaderinizi seçme hakkiniz var ve Avrupa Birligi’ne katilmak için hakli gerekçeleriniz var. Ispanya ve halki Ukrayna halkinin özgürlügünü destekliyor. Ispanya’nin bu haksiz savasi siddetle kinadigimiza ve savasa karsi oldugu konusunda güvence veriyoruz. Putin’in isledigi suçlarin, ülkesinin isledigi suçlarin hesabini vermesini istiyoruz. Ukrayna için özgürlük ve baris hedefimize ulasana kadar Ukrayna’ya, Ukrayna halkina yardim edecegiz” dedi.

Ukrayna’ya savunma alaninda verdikleri desteklerden de bahseden Sanchez, “Son haftalarda Ukrayna’ya tibbi, silah ve teçhizat destegi sagliyoruz. Ispanya, Avrupa Baris Fonu’na 120 milyon euro katkida bulundu ve insani yardim paketini 31 milyon euro ile destekledi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA