Bakan Derya Yanik Açiklamasi 'Insan Dogasina Uygun Mekanlarda Hizmet Sunmayi Önceliyoruz'

Zonguldak’ta huzurevi sakinleriyle bir araya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Insan dogasina uygun mekanlarda hizmet sunmayi önceliyor ve kurumlarimizi bu sekilde dönüstürüyor, gelistiriyoruz" dedi.

Bakan Derya Yanik Açiklamasi 'Insan Dogasina Uygun Mekanlarda Hizmet Sunmayi Önceliyoruz'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Zonguldak ziyaretini Merkez Huzurevi ile devam ettirdi. Burada huzurevi sakinleri ile bir araya gelerek sohbet eden Bakan Derya Yanik, iftar programinda açiklamalarda bulundu.

Bakan Derya Yanik, Zonguldak’in Türkiye tarihinde seçkin bir il olduguna dikkat çekti. Bakanligin hiçbir vatandasin maddi ve manevi olanaklardan yoksun kalmamasi için Zonguldak’ta da 7 gün 24 saat çalistiklarini ifade eden Bakan Derya Yanik söyle devam etti:

“Bugün siz büyüklerimizle birlikte olup bu iftar sofrasini sizinle paylasmak bizim için çok anlamli, çok özel ve degerli. Geçmisten bugüne tasidigimiz ve özenle sahip çiktigimiz tüm degerlerimizin yasamasinda en büyük payin sahibi kuskusuz siz kiymetli büyüklerimizsiniz. Sizlerin rehberliginde gelecegimizi sekillendirmek bizler için çok önemli olsa da aslinda sizler bugünümüzü borçlu oldugumuz büyüklerimizsiniz. Bunun bilincinde ve idrakinde olarak sizlerin rahati ve huzuru için çalisiyor, sizlere hizmet edebilmeyi bir görev sorumlulugundan ziyade bir mutluluk vesilesi, bir dua vesilesi olarak görüyoruz. Sizin duaniz bizim motivasyon, çalisma sebebimiz. Zonguldak, ülkemizin tarihinde müstesna yeri olan bir ilimizdir. Cumhuriyet’in ilanindan sonra il olan ilk sehrimizdir. Denebilir ki, Zonguldak ülkemizdeki her haneye ve sahsa bir sekilde dokunmustur. Kisin sicak evlerimizde, sobanin etrafinda, ailece hem isinip hem de kestane pisirerek hosça vakitler geçirebildiysek bu, madenlerde zor kosullar altinda çalisan emekçi büyüklerimizin, helal kazanci sayesinde. Bugün sobalar pek bulunmasa da emek baki. Bakanligimiz, Aile Sosyal Hizmetler Bakanligi, devletimizin sefkat eli ayni zamanda. Binlerce yillik devlet hafizasina sahip bir millet olarak hiçbir vatandasimiz maddi ve manevi olanaklardan yoksun kalmasin diye ülkemizin her kösesinde ve Zonguldak’ta da 7 gün 24 saat çalisiyoruz. Çalismak zorundayiz çünkü biz büyük bir aileyiz.”

“Zonguldak’ta 1,6 milyar TL sosyal kaynak aktardik”

Bakanligin Zonguldak’taki hizmetlerini siralayan Derya Yanik, 2003-2022 yillari arasindaki 19 yillik dönemde kente 1,6 milyar lira sosyal yardim kaynagi aktardiklarini ifade etti.

AK Parti hükumetlerinin her türlü ihtiyaçta vatandasinin yaninda olmaya devam ettigini belirten Bakan Yanik söyle dedi:

“Bakanligimiz birey, aile ve toplum refahini artirmak çerçevesinde, dezavantajli kesimler öncelikli olmak üzere, tüm toplumu kapsayan bir anlayisla, tüm illerimizde ve ilçelerimizde sosyal hizmetler ve sosyal yardim çalismalarini devam ettirmektedir. Sadece sosyal yardimlar baglaminda Zonguldak ilimize 2003-2022 yillari arasinda yaklasik 1,6 milyar TL sosyal yardim kaynagi aktarmisiz. Sosyal hizmetlerin, sosyal destek ve tesviklerin disinda sosyal yardimlarimiz ülkemizde üretilen refahin ihtiyaçlar dogrultusunda paylasilmasi anlamina gelmekte ve sosyal refahi daha genis kesimlerin paylasmasini, ona erismesini hedeflemektedir. Bu bazen süreklidir, bazen kisa sürelidir ama AK Parti hükümetleri az ya da çok her türlü ihtiyaçta vatandasinin yaninda olmaya devam etmistir ve bundan sonra da devam edecektir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak, faaliyetlerimizi yedi ana baslikta devam ettirmekteyiz. Bu hizmetler, aile ve toplum hizmetleri, çocuk hizmetleri, kadin hizmetleri, engelli ve yasli hizmetleri, sehit yakinlari ve gazilerimize hizmetler, sosyal yardimlar ve yatirimlar olarak kendi içinde ayriliyor. Zonguldak ilimizde de il müdürlügümüz, 5 Sosyal Hizmet Merkezimiz ve 8 Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfimizla bu 7 baslikta hizmetlerini sürdürmektedir. Ayrica Bakanligimiza bagli kuruluslarimizda engelli, yasli, kadin ve çocuklara kurumsal bakim ve koruma hizmetleri gerçeklestiriyoruz. Bu hizmetleri hane hane gezerek kendi tespitlerimize göre yaptigimiz gibi basvuru yöntemiyle de degerlendiriyoruz. 2017 yilindan bu zamana Zonguldak ilimizde 22 meslek elemani ile yaklasik 17 bin haneyi ziyaret ettik. Engelliler ve yaslilarimizin toplumsal hayata tam ve etkin katilimi ve bagimsiz bir sekilde yasayabilmeleri için insan odakli ve hak temelli hizmet modelleri gelistiriyoruz. Egitimden sagliga, ekonomiden sosyal hayata her alanda engelli ve yaslilarimizin sorunlarina kapsamli çözümler üretiyoruz. Engellerin kalktigi bir toplum olma vizyonuyla hareket etmekte, yasli haklarinin güçlendirilmesi ve aktif yaslanmanin desteklenmesi için çalismalar yürütmekteyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimiza bagli, Devrek’te 1 Bakim ve Rehabilitasyon Merkezinde 65 engelli bireye hizmet sunuyoruz. Bunun disinda ruhsatlandirilmasi, finansmani ve denetimi Bakanligimizca saglanan 2 Özel Engelli Bakim Merkezinde de hizmet alan 139 engelli vatandasimiz bulunuyor. Yine Zonguldak’ta Bakanligimiza bagli 4 Huzurevi ile Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezinde 192 büyügümüze hizmet sunuyoruz. Bugün de bu merkezlerden birinde sizlerle olmaktan duydugum mutlulugu bu vesileyle tekrar belirteyim.”

“Bakanlik olarak sosyal hizmetlerde ana prensibimiz aile odakli hizmet saglamak”

Aile odakli hizmet saglamayi prensibinde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Bakan Yanik, “Ancak bunun mümkün olmadigi durumlarda bireylerin rahat ve huzurla yerlesebilecekleri, insan dogasina uygun mekanlarda hizmet sunmayi önceliyor ve kurumlarimizi bu sekilde dönüstürüyor, gelistiriyoruz. Aile odakli sistemde ise, evde bakim yardimi, engelli ve yasli ayligi, sosyal ekonomik destek, sartli egitim yardimi, ücretsiz seyahat hakki gibi birçok baslikta yardim programlari gelistirdik ve bu hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Zonguldak iline ücretsiz seyahat uygulamasi kapsaminda 2022 yilinda 94 bin TL gelir destegi ödemesi yaptik. Evde Bakim Yardimindan 5 bin 747 kisi halihazirda Zonguldak da faydalaniyor. 2006 yilindan beri Zonguldak halkina bu kapsamda 732 milyonun üzerinde kaynak aktardik. Zonguldak’ta 2022 Ocak-Subat döneminde bin 29 yaslimiza 2,2 milyon TL, 4 bin 523 engelli ve engelli yakinimiza 9,2 milyon TL yardim yapilmistir” seklinde sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA