AK Parti Izmir Milletvekili Necip Nasir Açiklamasi 'Talep Ve Sorunlari Formülize Ederek Çözüme Kavusturacagiz'

Izmir’de Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un AK Parti Il Baskanligi’nda depremzedeler ile yaptigi toplantinin ardindan IZDEDE Baskani Haydar Özkan ile birlikte kameralarin karsisina geçen AK Parti Izmir Milletvekili Necip Nasir, gelinen noktada talep ve sorunlarin formülize edilerek hizli bir sekilde çözüme kavusturulacagini söyledi.

AK Parti Izmir Milletvekili Necip Nasir Açiklamasi 'Talep Ve Sorunlari Formülize Ederek Çözüme Kavusturacagiz'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, çesitli programlar için geldikleri Izmir’de, AK Parti Il Binasinda depremzedeler ile bir araya geldi. Burada gerçeklestirilen toplantinin ardindan AK Parti Izmir Milletvekili Necip Nasir ve IZDEDA Baskani Haydar Özkan basin açiklamasinda bulundu. Nasir yapmis oldugu açiklamada, depremzedelerin talep ve sorunlarinin formülize edilerek kisa sürede çözüme kavusturulacagini belirtti.



“Yilsonuna kadar 5 bin 50 konut hak sahiplerine teslim edilecek”

30 Ekim depreminin akabinde AK Parti Milletvekilleri olarak sahadaydik diyen AK Parti Izmir Milletvekili Necip Nasir, “O acili günden sonraki süreçte her günün kendi bulundugu sürece ait sorunlar olustu. Ilerleyen süreçte devletimiz hizli bir sekilde hareket ederek aradan geçen 1,5 yillik bir sürede 650 konutu teslim etti. Proje alanlarindan Riza Bey apartmani olarak ifade ettigimiz yerde bina sakinlerinin talepleri dogrultusunda gelisen proje degisikliginden dolayi süre biraz uzadi. Mayis ayi sonunda bin 391 konut, 353 is yeri proje alanlarinda, rezerv alanlarinda da yine mayis ayinda 397 konut ve bu yilin sonuna kadar 5 bin 40 konut hak sahiplerine teslim edilecek. 30 Ekim depreminde binasi agir hasarli olan vatandaslarimiz ile ilgili hiç kimse disari da kalmamis ve bu süreçte de hak sahibi olacaklar” dedi.



“Konulari hizli bir sekilde çözüme kavusturacagiz”

DASK ile ilgili sahada tespit edilen bazi sorunlarin oldugunu belirten Nasir, “Orta hasarlilar ve az hasarlilar ile ilgili çözüm noktasinda talepler var. Onlari vatandaslarimiz bakanlarimiza söylemis oldular. Önceden daha farkli sorunlar ve talepler vardi. Gelinen noktada bunlar ikiye üçe düstü. Bunlari da formülize ederek ve hizli bir sekilde çözecegiz. Bu konularin hizli bir sekilde çözüme kavusturulmasi konusunda elimizden geleni yapiyoruz” diye konustu.



“Izmir’de her an 7 büyüklügünde deprem olusma riski var”

Bu noktada özellikle ifade etmek istedigim bir sey var diyen Nasir, “Bir gerçek var ki, Izmir’in yüzde 70 yapi stokunun komple degismesi gerekiyor. Sadece bu güne kadar TOKI ve su anda yapacagimiz 5 bin 40 konutla hükümet olarak Izmir’de 25 bin konutun dönüsümünü yaptik. Izmir birinci derece deprem bölgesi ve bugün AFAD tarafindan açiklanan veride; 21 fayin 13 tanesi hareket halindeki faylar ve her an 7 büyüklügünde deprem olusma durumu olan bir kentte yasiyoruz. Burada bütün dinamiklerin birlikte hareket etmesi lazim. Acilar yasandiktan sonra devlet her türlü çabayi gösterecektir ama önemli olan o acilarin yasanmadan önlemler alinmasi gerekir ve Izmir’in de böyle bir gerçegi var. Bu anlamda da yerel yönetimlerin de bu noktada çok hizli bir sekilde hareket ederek katki koymasi gerekir. Bugüne kadar Izmir’de Büyüksehir Belediyesi sadece ve sadece 2005 yilinda çikan belediye yasasinin bir maddesiyle 960 tane konut yapmistir. Yaklasik 700 bin konutun degismesi gereken bir kentte belediyenin ve bütün dinamiklerin birlikte hareket ederek bu sorunlari çözmesi gerekir” diye belirtti.



“Umutlu ve mutlu ayriliyoruz”

Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi (IZDEDA) Baskani Haydar Özkan ise toplantinin ardindan yaptigi açiklamada, “Bu zamana kadar insaat, kredi ve emsal ile ilgili sikintilarimiz vardi. Bunlarin hepsi konusuldu ve neler yapilabilecegine dair önümüze bir yol hartasi çizildi. Depremzedelere karsi göstermis olduklari özverili çalisma, bize karsi göstermis olduklari sorumluluk ve devletin babaligini bizlere yansittiklari için her iki bakanimizi da tesekkür ederiz. DASK, rezerv alani dagitim konusu, rezerv alanindaki hayatini kaybeden dostlarimizin ailelerine verilecek konutlarin konusu konusuldu. Hepsi hemen hemen bir sonuca baglaniyor gibi oldu. 17 vatandasimizin birinci proje alaninda konutsuz kaldigi gibi bir durum vardi. Onunla ilgili Necip vekilimiz güzel bir yol gösterdi. Biz buradan umutlu ve mutlu ayriliyoruz” ifadelerini kullandi.

Öte yandan, AK Parti Il Baskanligi’ndaki programlarin ardindan her iki bakanin da sabah saatlerinde kentten ayrilacagi ögrenildi.
Kaynak: İHA