Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Orucu Sigarayla Açmak Birçok Hastaliga Yol Açiyor'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, sigara içen kisilerin iftar saatine kadar oruçlu olmalari nedeniyle çok uzun saatler sigaradan uzak durduklarini vurgulayarak, sabrederek ve direnerek sigarayi birakabileceklerini söyledi.

Akdur, iftar saatinde orucu sigarayla açmanin ve arka arkaya sigara içmenin çok önemli saglik sorunlarina yol açtigina dikkat çekerek, "Uzun saatler sigaradan ve zararli etkilerinden uzak kalan vücudu, ne iftar saatinde ne de sonrasinda sigara içerek perisan etmeyelim. Hazir uzun saatler sigaradan uzak durmusken hayatimizdan sigarayi tümüyle ve tamamen çikaralim. Vücudumuz da, sagligimiz da rahata kavussun" dedi.

Sigara kullaniminin, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayisiz hastalik ve ölümlere zemin hazirladigini vurgulayan Akdur sunlari söyledi: "Ramazan ayinda sigarayi birakarak hayatiniz için, sagliginiz için çok önemli ve çok kiymetli bir adim atmis olursunuz. Sagliginiz sizi birakmadan siz sigarayi birakin. Ailenizi, sagliginizi, hayatinizi terk etmeden sigarayi tümüyle ve tamamen terk edin. Sigara ve dumanindan tümüyle ve tamamen uzak durmak birçok hastaliktan korunmada çok önemli. Sigara içerisinde bulunan nikotinle bagimlilik olusturuyor. Sigara içen kisiler sadece nikotini degil beraberinde katran ve binlerce zararli kimyasal maddeyi solumakta ve vücutlarina almaktadirlar. Içerdigi binlerce zararli maddeyle tüm vücuda çok büyük zararlar veren sigara, basta kalp damar hastaliklari olmak üzere, akciger kanseri, agiz ve burun boslugu, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserlerine ve KOAH’a yol açiyor. Sigara ve alkol gibi kanser yapici maddeler vücudun savunma sistemini çökerterek kisileri hastaliklara karsi savunmasiz hale getiriyor. Sigara dumani pasif içici durumundaki bebek, çocuk, yasli ve kronik hastaligi olan herkes için de çok büyük saglik sorunlarini beraberinde getiriyor. Hem kendiniz hem de aileniz için sigaradan tümüyle ve tamamen uzak durun. Evinizi, arabanizi ve hayatinizi sigaradan arindirin."
Kaynak: İHA