Tarim Ve Gida Tüm Yönleriyle Degerlendirildi

Eskisehir Sanayi Odasi (ESO) ile Yüksek Istisare Kurulu is birliginde tarimda yasanan gelismelerin degerlendirildigi yogun katilimli bir panel düzenlendi.

Tarim Ve Gida Tüm Yönleriyle Degerlendirildi
Gazeteci-Yazari Ali Ekber Yildirim’in katilimlariyla gerçeklestirilen “Tarimda Güncel Gelismeler, Pandemi, Savas ve Gida Krizi” panelinde Türkiye’nin tarim alanindaki durumu, pandeminin tarim sektörü üzerindeki etkileri, Ukrayna-Rusya savasinin tarima yansimalari ve tarim sektöründe yasanabilecek gelismeler degerlendirildi.

Panelin açilisinda konusan ve Eskisehir özelinde degerlendirmelerde bulunan Gazeteci-Yazar Ali Ekber Yildirim, Eskisehir’in ekonomi ve sanayi sektörlerinin yaninda tarimda da çok önemli bir yeri oldugu söyledi.

Türkiye’nin özellikle pandemi sonrasinda tüketim aliskanliklarinin degistigine deginen Yildirim, “Pandemiyle birlikte birçok ülke önce saglik ürünleri ile ilgili kisitlamalar getirirken tarimda vergileri düzenleme dönemi yasadik. Ardindan stokçuluk dönemi basladi ve gida fiyatlari bugün tüm zamanlarin en yüksek zamanlarini yasamaya basladi.

Devaminda tüketim aliskanliklari degisti ve online siparis ile konserve ve dondurulmus ürünlere olan talep, meyve sebze tüketimi ve kirsala dönüs egilimi artti. Ancak bunlarin yaninda yasanan gida enflasyonu, alim gücünün düsmesi, disa bagimlilik, ithalat, dövizdeki artisin olumsuz etkileri, lojistik maliyetlerinin artmasi; üreticiden tüketiciye herkesi etkiledi” dedi.



“Ürettigimiz sürece kitlik yasanmaz”

Tarim alanindaki sorunlar hakkinda degerlendirmelerde bulunan Yildirim, en ciddi problemin yüksek girdi maliyetlerinin oldugunu ve yüksek girdi fiyatlarinda üretim yapmanin kolay olmadigini söyledi.

Türkiye’nin tarimda ciddi potansiyelinin oldugunu belirten Yildirim, “Üretirsek aç kalmayiz. Türkiye ürettigi sürece açlik da kitlik da olmaz. Ülkemizin çok ciddi bir potansiyeli var. Dünyada gidayla ilgili ciddi endiseler var. Yoksullarin gidaya ulasimi zorlasiyor. Gida fiyatlarinda artis olabilecegi konusuluyor ve Ukrayna topraklarinin yüzde 20-30’unun ekilemeyecegi ve tahil krizinin yasanabilecegi öngörülüyor. Tüm bunlara baktigimizda bizim disa bagimliligimizi azaltmamiz ve belki Ukrayna’nin yapamayacagi üretimi bizim yapmamiz gerekiyor” diye konustu.



“Destekler saglanmali”

Tarimda yasanan sorunlarin çözüm yollari hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Yildirim sunlari söyledi:

“Modern sulamaya geçmemiz ve günes enerjisinin sulama yatiriminda kullanilmasina destek verilmesi gerekiyor. Daha çok tarim arazisine ihtiyaç var. Bunlari saglarsak Türkiye cidden tarimda çok daha iyi bir noktaya gelebilir. Özellikle girdi fiyatlarinin çok yüksek oldugu bu dönemde, üretimi saglayacak destekler lazim, destek ve fiyatlarin önceden açiklanmasi gerek, belirsizlik ortadan kaldirilmali, üretim seferberliginin saglanmasi gerekiyor.”

Yapilan bilgilendirmeler sonrasi panel soru-cevap seklinde devam ederek son buldu.
Kaynak: İHA