Sanliurfali Çiftçinin Yüzü Badem Geliriyle Güldü

Sanliurfa’nin Hilvan ilçesinde çiftçilik yapan Suat Çakmakli, kendisine ait arazide 200 dönümle basladigi badem fidani dikimini 600 dönüme çikartti.

Sanliurfali Çiftçinin Yüzü Badem Geliriyle Güldü
Dicle Elektrik, hizmet bölgesini olusturan Güneydogu’nun kadim topraklarinda hayat bulan tarim hikayelerini aktarmaya devam ediyor. Genis tarim arazileri ve sulama ihtiyacinin büyüklügüyle öne çikan Sanliurfa’nin Hilvan ilçesinde çiftçilik yapan Suat Çakmakli, daha önce kuru tarim yaptigi arazisinde artan girdi maliyetleri karsisinda alternatif tarim arayisina girdi. Çakmakli, yaptigi arastirma neticesinde getirisi yüksek ve bakimi da kolay oldugu için badem ekimine yöneldi. Çakmakli 200 dönümle basladigi badem ekiminden memnun kalinca ekim alanini 600 dönüme çikardi.

Suat Çakmakli’nin badem agacinin bereketini kesfetmesi 2016 yilinda basliyor. O tarihe kadar yaklasik 800 dönümü bulan genis arazilerinde bugday, arpa ve mercimek gibi ürünler yetistiren Çakmakli, kuraklik nedeniyle suyun yetersiz olmasi ve gübre, mazot gibi diger girdi maliyetleri karsisinda alternatif arayisina girdi. Badem ekimine karar vermeden önce Türkiye’nin farkli bölgelerinde bademin getirisini ve ülke ekonomisine katkisini arastirdi. Özellikle de Türkiye’nin en büyük badem üreticisi olan Adiyaman’a gidip yerinde görüp inceledi. Sonunda badem ekimine karar verdi.

600 dönümde 20 bin badem fidani dikti

Önce 200 dönümde basladigi badem ekimini zaman içinde 600 dönüme çikaran Çakmakli, 20 bin fidan dikti ve arazisini badem bahçesine dönüstürdü. Suat Çakmakli, yetistirmeye basladigi bademle gelirini her yil artirmaya basladi.

Çocuklugundan beri çiftçilikle ugrastigini aktaran Çakmakli, “Tarlamizda daha önce bugday, arpa ve mercimek gibi ürünler ekiyorduk. Sulama yetersizligi ve girdi maliyetleri nedeniyle kazancimiz yok denecek kadar azdi. Kazandigimiz mazot ve gübreye gidiyordu. Bugün 600 dönümde badem 100 dönümde de fistik agaci diktik. Iyi ki ekmisiz. Geçen yil örnegin bademden 50 ton mahsul aldik. Bu yil ise daha önce ektigimiz bademlerin yetismesiyle verimin daha da artmasini bekliyorum. Yaklasik 60 ton mahsul bekliyoruz. Bademin getirisi oldukça yüksek. Bunu bugday ve arpa ile kiyaslayamazsiniz. Pamuk ve misirla kiyasladiginiz zaman bile yaklasik 4 kat daha fazla” dedi.



Kabuk kirma tesisi kurmaya hazirlaniyor

Badem isiyle birlikte kazanmaya basladiklarini ifade eden Çakmakli, sözlerini söyle sürdürdü:

“Daha önce kuyudan su çekerek tankerlerle sulama yapiyorduk. Simdi damlama sulama sistemine geçis yaparak maliyeti daha da azalttim. Badem bakimi ve yetistirilmesi çok kolay bir ürün. Yaklasik bir hesapla 3 kilo kabuklu üründen 1 kilo badem çikiyor. Bir badem agacinin ömrü 50 yili buluyor. Su anda kabuklu olarak fabrikalara satiyoruz. Kirma maliyeti nedeniyle ürünümüzü ucuza vermek durumunda kaliyoruz. Bu nedenle bademi kabugundan ayiran kirici tesis kurmak için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu tesis ile birlikte bölge çiftçilerinin kazançlarinin daha da artacagini düsünüyorum. Diger çiftçilere de örnek olduk. Bölgede çok sayida çiftçinin badem ekimine yönelmesiyle Hilvan Ovasi’nda dikilen badem fidani sayisi 1 milyona yaklasti.”

Tarimsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkin, badem tariminin gelismesinin ve yayginlasmasinin ümit verici oldugunu söyledi.

Her zaman çiftçinin yaninda olduklarini, ülke ekonomisine katki sunan bütün girisimleri desteklediklerini belirten Kaçkin, “Hizmet bölgemizde iyi tarima yönelen çiftçilerle bu alandaki bilgi birikimimizi paylasmaya haziriz. Iyi tarim uygulamalarinda damlama sulama, enerji verimliligi ve yenilenebilir enerji kullaniminin önemli” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA