Çoruh Nehri Artan Debisiyle Bayburt'u Venedik'e Benzetti

Bayburt kent merkezinin ortasindan geçen Çoruh nehri, bugünlerde artan debisiyle Avrupa’da milyonlarca turistin ilgi gösterdigi Venedik’e benzetiliyor.

Çoruh Nehri Artan Debisiyle Bayburt'u Venedik'e Benzetti
Baharda kar sularinin erimesiyle Çoruh nehrinin debisi artti. Bayburt’un Mescit Daglari’ndan dogan ve dünyanin en hizli akan nehirleri arasinda yer alan Çoruh, suyuyla can verdigi arazilerde havalarin isinmasiyla yeseren çiçeklerle rengarenk oldu. Çoruh’un Türkiye’de basladigi yolculugu Gürcistan’in Batum sehrinde Karadeniz’e dökülerek sonlaniyor.

Bugünlerde artan debisiyle Çoruh, kentin tam ortasindan da geçmesi nedeniyle Avrupa’da milyonlarca turistin ilgi gösterdigi Venedik’e benzetilmeye basladi.

Çoruh’un suyunun son yillarda yeniden yükselmesinden sonra duydugu mutlulugu dile getiren Salih Dag isimli vatandas, "Çoruh’un bu su seviyesi daha da artacak. Ben Yaylapinar köyündenim, daha oralarin karlari erimedi eridigi zaman bu su yine böyle yeniden yükselecek bu sekliyle kalmayacak, bir daha ayni bu sekilde yükselecek. Biz bu su seviyesinden çok memnunuz. Bizim burada deniz yok, Çoruh’umuz bizim denizimiz adeta memnun olmaz olur muyuz hiç Çoruh yükselince mutlu oluyoruz, memnun oluyoruz. banklara oturup suyu seyrediyoruz" seklinde konustu.

Zikri Çelik isimli bir vatandas ise eski dönemlerde Çoruh’un taskinlara neden oldugu zamanlarin oldugunu hatirlatarak, "Çarsi köprüsünün üstünden suyun köprüyü astigi dönemleri biliyorum, mesela suyun 4 metre yukariya çiktigi dönemlere sahidim. Zaman zaman Çoruh o seviyelere ulasir, taskinlara neden olur. Hatta insanlar araçlariyla geçemezdi, yaya olarak köprünün üzerinden geçerdi. Su an kar sularinin erimesinden dolayi Çoruh’un suyu bayagi yükseldi, daha da yükselir diye düsünüyorum. Çünkü bu sene kar yagisi fazla oldu, onlar eridikçe Çoruh eski seviyesine gelir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA