AKSUNGUR'a Baz Istasyonu Özelligi Kazandirildi

Türk Havacilik ve Uzay Sanayii tarafindan Orta Irtifa Uzun Havada Kalis (MALE+) sinifi olarak gelistirilen AKSUNGUR Insansiz Hava Araci’na ilk kez sivil baz istasyonu entegre edildi. Bu kabiliyet ile afet durumlarinda DataLink sistemleri üzerinden mobil iletisim kesintisiz olarak saglanacak.

AKSUNGUR'a Baz Istasyonu Özelligi Kazandirildi
Türkiye’nin çift motorlu ilk insansiz hava araci olan AKSUNGUR’a yeni bir kabiliyet daha kazandirildi. 750 kg faydali yük tasima kapasitesi bulunan platforma entegre edilen sivil baz istasyonu üzerinden ilk kez kesintisiz cep telefonu görüsmesi saglandi. Turkcell tarafindan saglanan mobil data destegi ile gerçeklesen ilk testleri basari ile tamamlanan bu kabiliyet sayesinde AKSUNGUR, yangin, deprem gibi afet durumlarinda istihbarat, gözetleme, kesif faaliyetlerinin yani sira baz istasyonu olarak da görev yapabilecek.

Baz istasyonu özelligi kazandirilan AKSUNGUR IHA hakkinda görüslerini paylasan Türk Havacilik ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “AKSUNGUR’umuza entegre edilen baz istasyonu ile uçtan uca iletisime yeni bir boyut kazandirdik. Afet durumlarinda mobil iletisimin kesintisiz devam etmesine imkan saglayacak bu kabiliyetle ihtiyaç duyulmasi halinde AKSUNGUR mobil baz istasyonu olarak havadan destek saglayabilecek” dedi.

40 bine fite kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turbosarjli motora sahip AKSUNGUR IHA, EO/IR, SAR ve SIGINT faydali yükleri barindirabiliyor. Ilk uçusunu 2019 yilinda icra eden platform, 50 saat havada kalis rekoruna sahip. Geçtigimiz yil Orman Genel Müdürlügü bünyesinde Adana’da konuslu olarak yangin tespit ve gözetleme görevleri gerçeklestiren AKSUNGUR’dan su an Deniz Kuvvetleri Komutanligi envanterinde 2 adet bulunuyor.
Kaynak: İHA