18 Yilda 30 Bin Nikah Kiydi, Dogum Gününde Emekli Oldu

18 yildir evlendirme memuru olarak görev yapan, Izmit’te 30 bin çiftin nikahini kiyan Fikri Sever dogum gününde emekli oldu. Bir sehri evlendiren Sever, “Evlenen 4 çiftten biri bosaniyor. Esler kanaatkar olsun ve birbirine yalan söylemesin” dedi.

18 Yilda 30 Bin Nikah Kiydi, Dogum Gününde Emekli Oldu
Kocaeli’nin Izmit ilçesinde 45 yillik memuriyetini dogum gününde yas haddinden emekli olarak noktalayan evlendirme memuru Fikri Sever, din görevliligi ve ögretmenligin ardindan basladigi nikah memurlugunda 18 yilda 30 bin nikah kiydi. Bir sehri evlendiren Fikri Sever ilk nikahini, unutmadigi nikahi, kiymadigi nikahi, evlenme-bosanma oranlarini, evlilikte dikkat edilmesi gerekenleri anlatti ve genç meslektaslarina son nasihatlerini siraladi.

Son nikahini mesai arkadasinin ogluna kiydi

Izmit’te dogan Fikri Sever, din görevlisi olarak 45 yil önce memuriyete basladi.

5,5 yillik görevi sirasinda Ilahiyat Fakültesi’ni bitirdi ve askerlik sonrasi Adana Ceyhan Doruk Lisesi’ne ögretmen olarak atandi. 2 yil çalistiktan sonra istifa edip Izmit’e döndü ve özel okul ögretmenligine basladi.

2004 yilinda ise dönemin belediye baskaninin teklifiyle nikah memurluguna basladi.

Gerekli süreci tamamladiktan sonra orta yasli bir çiftin sade, oda nikahini kiyarak ilk imzasini atti. Kisa süre sonra evlendirme birim sorumlusu oldu. Son nikahini ise geçtigimiz cumartesi günü mesai arkadaslarinin birinin ogluna kiydi.

Ögretmenlikten nikah memurluguna geçti

Izmit’te herkesin tanidigi ve sevdigi nikah memuru Fikri Sever nikah memurlugu süreciyle ilgili, “18 Nisan 1957’de dogdum. Dogdugum günde de emekli oluyorum. Bu da ayri lezzet. Hayat o kadar kisa ki. 1976 yilinin sonunda memuriyete basladim ve bugün saglikla, sihhatle noktaladim. Nikah memurluguna basladigimda çevremdekiler ‘Fikri Bey sen bu ise yakistin, bu is sana yakisti’ dedi.

Zaten mutlu bir is. Ögrencilerle, insanlarla ilgilenmek güzeldi. Din görevlisiyken camide cemaatle ilgilenmek de güzeldi. Çiftlerin mutluluguna imza atmak da bayagi güzel oldu. 18 yilda 30 bin civarinda nikah kiydim. 45 bin kadar nikahin sorumlulugunu aldim. Çok güzel hatiralar. Hiç ayrim yapmadan 18,5 yil çalistim. Hiç kimsenin yapilacak bir isini geri birakmadim. Bu yüzden çok mütesekkirim. O kadar mütesekkirim ki bu konuda insanlarin teveccühlerini kazandigima inaniyorum" diye konustu.



Kimin nikahini, neden kiymadi

Nikahlarini kiymadigi çiftin baska bir nikah memuru tarafindan evlendirildikten 2 ay sonra bosandigini ögrenen Sever, "Izmit’te yürüdügüm zaman 5-10 kisiden birinin nikahini kiydigima rastliyorum. Bir ailenin neredeyse bütün çocuklarinin nikahini ben kiydim. Geri çevirdigim nikah da oldu. Bir çift gelmisti; çocuk özürlü. Annesi yaninda ‘Ama evlenebilir’ dedi.

Ben çocuga bir seyler sordum ve ‘Kesinlikle olmaz. Psikiyatristten rapor getirin. Çocuk aileyi idare edebilecek durumda degil’ dedim ve kiymadim. Gittiler. Farkli bir ilçeden rapor almislar ve evlendirmisler. Annesi bana ‘Sen nikah kiymadin ama ben evlendirdim’ dedi.

2 ay sonrasinda bosandiklarini duydum" dedi.



“Nikah masasindan kalkan hiç olmadi”

Meslek hayati boyunca nikah masasindan kalkip giden bir çiftin olmadigini belirten Sever, "30 bin nikah içinde nikah masasina oturup sahitler geldikten sonra cayan hiç olmadi. Ama nikaha 1-2 gün kala vazgeçen onlarca çift oldu. Nikah kiymaya gidip kapilardan döndügümüz de oldu. Ama masadan kalkan hiç olmadi. Hatirladigimizda hüzünlendigimiz, güldügümüz, neselendigimiz nikahlar oldu. Unutamadiklarimdan birisi; rehabilitasyon merkezinden bir çift geldi. Birer refakatçileri var. 40 yaslarinda erkek tekerlekli sandalyede, elleri ve ayaklari yok. Bayanin da iki gözü görmüyor. Bayan, “Ben amayim ama ellerim ayaklarim saglam. Nisanlima bakarim. Onun da bazi yetenekleri var. Ayak parmaklariyla igneden iplik geçirebilir. Dikebilir bile’ dedi.

Duygulandim. Ikisi birbirine gönül koymus. Gerçekten ibret verici. ‘Ne içersiniz?’ diye sordum. Çay istediler. Hanimefendi görmüyor ama çayini içebiliyor. Beyefendiye ‘Yardimci olayim’ dedim. ‘Yok, ben içerim’ dedi.

Sandalyenin kenarina çayi koydu, egilerek dudaklariyla içti. Çay bardagin dibine indi, yeniden yardim etmek istedim yine ‘yok ben içerim’ dedi ve dudaklarinin arasina bardagi sikistirarak kaldirdi ve bardagi dikip içti. Gözlerim yasardi. Çok duygulandik. Sonra rehabilitasyon merkezinde küçük bir tören düzenlemisler onlar için. Evlenip Denizli’ye gittiler. Bunun yaninda yataginda hasta olanlarin nikahlarini kiydik. Hastanelerde bashekimden izin almak kaydiyla yatan hastalara nikah kiyilabiliyor. Tabii ki evlilik için aile hekiminden rapor sart. Kanser hastalarinin nikahlarini kiydik. Onlar epey ibret vericiydi. Diger nikahlarimizin hepsi güzeldi” ifadelerini kullandi.

“Evlenen 4 çiften biri bosaniyor. Bu oran çok yüksek”

Günümüzde bosanmalarin çok arttigina ve evlenen dört çiftten birinin bosandiginin altini çizen emekli evlendirme memuru Fikri Sever, “Bir süre önce baskanimizin sorusu üzerine Kocaeli Adliyesi’ndeki 3 aile mahkemesine giderek bosanmalari ve nedenlerini arastirdim. Izmit’te senede 3 bin çift evlendiriyoruz. Adliyenin bölgesi olan Izmit, Derince, Kandira ve Basiskele bölgesinde ise o yil yaklasik 6 bin nikah kiyilmisti. Üç mahkemede toplamda bin 800 kisi bosanmisti. Yaklasik 6 bin nikahtan bin 800-2 bin tanesi bosaniyor. Bu çok yüksek bir oran. Eskiden bu oran çok azdi. Insanlarda kanaat vardi. Bayanlar alinmasin lütfen. Esler çalismiyordu. Erkek eve ne getirirse kanaat ediliyordu. Ama son yillarda 4 çiftten biri bosaniyor" dedi.



“Kredi kartlari patladigi için bosaniyorlar”

Bosanan çiftlere bosanma sebeplerini soran Sever, "Bosanmanin sebeplerini sordum. Birçogu kredi kartlarinin patlak olmasindan bosaniyor. Çiftler baslarda birbirini memnun etmek için kredi kartlarina yükleniyor. Kartlar patlayinca ekonomik krize giriyorlar. Ikincisi; erkek bayana karsi biraz nezaketsiz olup yardimda da bulunmayinca bayan ‘Bende çalisiyorum. Bana yardimci olmuyorsun. Benim de ekonomik özgürlügüm var’ diyerek bosaniyor. Bosanmalarin birazi da iki taraftan birinin aldatmasi yüzünden oluyor" seklinde konustu.



“Evliligi sürdürmek için kanaatkar ve dogru sözlü olmak gerekiyor”

Evliligi sürdürebilmek için kanaatkar ve dogru sözlü olmak gerektigini çiftlere söyleyen Sever, "Ben çiftlere her zaman sunlari söylüyorum; Kanaatkar olun. Ayaginizi yorganiniza göre uzatin. Ihtiyaçlardan fazlasini almamaya gayret edin. Birbirinizden kesinlikle bir sey saklamayin. Birbirinize daima dogruyu söylesin, yalan söylemesin. Problemlerinizi kendi aranizda halledin. Çözemediginiz sorunlarda güvenilir bir büyügünüzü hakem tayin ederek onun huzurunda dertlerini anlatip çözmeye çalisin. Taraflardan biri sinirlenince digeri susacak. O zaman bu evlilik yürür" cümlelerini kullandi.

“Nikah memurlugu fedakarlik demektir”

Nikah memurlugunun fedakarlik gerektirdigini ve kendi oglunun nisanina bile kiyacagi bir nikahtan dolayi geciktigini belirten Sever, "Kendi evliligimde ise gerçekten fedakarlik yaptim diyebilirim. Nikah memurlugu, fedakarlik demektir. Haftanin bes günü mesaidesinizdir. Mesaiden sonra nikahiniza hazirlanirsiniz ve aksam 9’a dogru eve gidersiniz. Hafta sonlari nikahlar zaten diz boyu. Haftasina ve mevsimine göre 134 nikaha kadar çiktik. 80-90 tanesi disarda oluyor. Bayramlarin 3. ve 4.günleri. Ailemiz artik bizim nikah memuru oldugumuzu kabullenip özümsedi. Eve geç de gitsek bize sitem etmediler. Kendi oglumun nisanina da, kiyacagim nikah geciktigi için geç katildim. Bu is böyle bir fedakarlik" ifadelerini kullandi.

“Bekarlara hayirli ve güzel kismet diliyorum”

Ögretmenligi, din görevliligini ve nikah memurlugunu severek yaptigini belirten Sever, "Ögretmenlik, din görevliligi ya da nikah memurlugu olsun isimi severek yaptim. Genç arkadaslarima bunu özellikle tavsiye ediyorum; bir isi severek yaparsak ondan zevk aliriz. Isimizi en güzel sekilde yapariz. Karsimizdaki insanlari da memnun ve mutlu ederiz. ‘Yorulmak’ sözcügünü lügatimden sildim. Ben bir saatte 5, bir günde en fazla 26 nikah kiydim. Rekorumdu. ‘Bu isi seviyorum, bu isi yapacagim’ dedikten sonra yapilamayacak, basarilamayacak bir is yoktur. Herkes memnun olur. Herkese saglikla, sihhatle emekli olmak nasip olsun. Bundan sonraki hayatimda da yine insanlarin hizmetinde olmayi, insanlara yardimda bulunmayi sürdürecegim. Bütün dostlarimi seviyorum. Herkesin bayrama kavusmasini temenni ediyorum. Bekar olan kardeslerimize en kisa zamanda hayirli, güzel kismetler diliyorum” sözlerini kaydetti.

Kaynak: İHA