ABD Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'daki Saldirilari Bir Terör Kampanyasidir'

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilarini "önceden tasarlanmis bir terör kampanyasi" olarak nitelendirerek, "Türk ortaklarimizla bir dizi ortak çikarlarimiz var. Su an hala uzak olmasina ragmen F-35 programi söz konusu oldugunda bunun yeniden gündeme gelecegini düsünüyorum" dedi.

ABD Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'daki Saldirilari Bir Terör Kampanyasidir'
ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, düzenledigi basin toplantisinda Rusya’nin son günlerde Ukrayna’nin Lviv kentine düzenledigi saldirilarla ilgili açiklamada bulunarak, Rusya’nin Ukrayna halkina karsi "bir terör kampanyasi yürüttügünü" ifade etti.

Price, “Gerçek su ki Rusya, bir isgal veya bir savas baslamaktan çok bir terör kampanyasi, bir vahset kampanyasi, Ukrayna halkina karsi alçakça bir saldirganlik kampanyasi yürütüyor. Son saatlerde Lviv’e yönelik saldirilara, Kiev’deki veya Mariupol, Harkov ve Bucha’da tanik olduklarimiza gelince, bunlar Rusya’nin Ukrayna halkina karsi yürüttügü vahset kampanyasinin, önceden tasarlanmis bir terör kampanyasinin açik bir kanitidir” dedi.



"Ukrayna’da diplomatik varligimizi yeniden kuracagiz"

ABD’nin Ukrayna’da yeniden diplomatik varligini kurmayi planladigina dikkat çeken Price, "Mümkün olan en kisa sürede Ukrayna’da diplomatik varligimizi yeniden kuracagiz. Bu yüzden güvenlik durumunu degerlendirmeye devam ediyoruz. Güvenlik sistemi izin verdiginde Ukrayna’da yeniden kurulmus bir diplomatik varligimiz olacak" ifadelerini kullandi.

Price, ABD’nin Ukrayna’da resmi diplomatik mevcudiyet eksikliginin Ukrayna ile görüsmelerde koordinasyon yetenegini engellemedigini belirterek, Polonya sinirinda konuslanmis diplomatik bir ekibin oldugunu söyledi.



"Türkiye ile F-35 programi gündeme gelebilir"

Basin toplantisi sirasinda Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun 18 Mayis’ta ABD’ye yapacagi ziyarete deginen Price, "Türkiye önemli bir NATO müttefikimiz. Son haftalarda, Disisleri Bakani Çavusoglu ile Bakan Blinken’in düzenli olarak tartistigi bir dizi mesele ve Türkiye’nin Rusya’yi savastan sorumlu tutmasindaki önemli rolü de dahil olmak üzere Türk müttefiklerimizle istisare etmek için birçok firsat bulduk. Bu firsatin bunun için önemli bir unsur olacagini düsünüyorum. Türk ortaklarimizla bir dizi ortak çikarlarimiz var. Su an hala uzak olmasina ragmen F-35 programi söz konusu oldugunda bunun yeniden gündeme gelecegini düsünüyorum. Türkiye’nin S-400 sistemine sahip olmasi konusundaki endiselerimizi çok net bir sekilde dile getirdik, S-400 sisteminin F-35 programi ile tutarli olduguna inanmiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA