Depremin Merkez Üssünde Vatandaslar Evlerine Kavusmanin Mutlulugunu Yasiyor

Elazig’da 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8’lik depremin merkez üssü Sivrice ilçesinde yapimina baslanan göl manzarali 305 konut, 86 is yeri tamamlandi. Depremzede vatandaslar yeni evlerine kavusmanin mutlulugunu yasiyor.

Depremin Merkez Üssünde Vatandaslar Evlerine Kavusmanin Mutlulugunu Yasiyor
24 Ocak’ta meydana gelen 6.8’lik depremde Elazig’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kisi hayatini kaybetti, iki sehirde 25 binden fazla konut ise hasar gördü. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimati Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un koordinesinde Elazig’da 24 bin 83 konutun konutun insa edilmesi için çalisma baslatildi. Bu çerçevede tamamlanan binlerce konut ise hak sahiplerine kura ile teslim edildi. Elazig’in yani sira depremin merkez üssü olan Sivrice ilçesi de bu süreçte yeniden insa edilmeye baslandi. TOKI tarafindan baslatilan birinci etap çalismalarinda 305 konut 86 is yeri ve 2 caminin yapimi tamamlandi. Ilçede TOKI’nin kura sistemi uygulanmadi. Hak sahipleri, istedikleri konutlari seçerek yerlesmeye basladi.

Bu ani bekleyen vatandaslar büyük bir mutluluk yasadi. Öte yandan göl manzarasiyla adeta bir yazlik gibi duran konutlar dikkatleri de üzerine çekiyor.

Konutlar hakkinda bilgi veren Sivrice Kaymakami Yunus Emre Vural, “24 Ocak 2020 yilinda yasanan deprem sonrasinda ilçemiz riskli alan ila edilmis ve Gölbasi Mahallemiz kentsel dönüsüm nedeniyle yikilip tekrar yapimina baslanmisti. Suan itibariyle 305 adet konut 86 adet is yeri yapildi. Suanda teslim asamasinda. TOKI kura sistemini uyguluyordu. Ama biz daha küçük bir yerlesim yeri oldugumuz için kura sistemini degil de vatandasimizin kendi ailesi ve akrabasiyla eski komsulariyla birlikte oturmasini saglayacak bir sistem denedik. Haritamizi serdik, vatandasimiz çagirdik. Kendi istedikleri yerde evlerini seçtiler. Suan itibariyle de anahtarlarini teslim almaya basladilar. Evlerinde temizliklerini yapiyorlar. Yaklasan bayram öncesinde son hazirliklarini tamamlayip çifte bayram yasamaya yakinlar” dedi.



“Evlerimiz yapildi ve bize verildi”

Evinin çok güzel oldugunu dile getiren Fikriye Kaya, “Allah’a sükürler olsun. Devletimizden, kaymakamimizdan Allah razi olsun. Evlerimiz yapildi ve bize verildi.

Ben yine eski komsularimla birlikteyim. Önceki evim birinci depremde agir hasar aldi. Tekrar bir deprem olunca kökten yikildi. Hiç kalmadi, darmadagin olduydu” diye konustu.



“Hiç sallantiyi hissetmedikleri için korkmuyorlar”

Torunu Efe Tarik Kaya ise, “Yeni evden daha memnunum Eski evde depremler oldugu zaman mecbur yanlarina geliyorduk. Çünkü korkuyorlardi. Simdi bu yeni evde hiç sallantiyi hissetmedikleri için korkmuyorlar. Onlar için daha güvenli. Artik gözüm arkada kalmayacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA