Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, Berlin'de STK Temsilcileriyle Bulustu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Almanya’nin baskenti Berlin’de Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, “Töre saikiyle ve namus saikiyle islenen cinayetlerin agirlastirici sebep haline getirilmesi gibi pek çok basligi ilk kez hukuk metinlerine sokan biziz“ dedi.

Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, Berlin'de STK Temsilcileriyle Bulustu
Almanya’nin baskenti Berlin’e ziyaret gerçeklestiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliginde Türk sivil toplum örgütlerinin (STK) temsilcileri ve Türk basini ile bir araya geldi. Toplantida Bakan Yanik’a Büyükelçi Ahmet Basar Sen ve Baskonsolos Rifki Olgun Yücekök’de eslik etti.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Bakan Yanik, Almanya’da ciddi bir Türk nüfusu oldugunun altini çizerek, bu nüfusun yasadiklari yere uyum saglamasini istediklerini kaydetti.

Yurt disinda yasayan Türk nüfusun bulunduklari ülkelerde saygi görerek yasamalarinin kendi sorumluluklari oldugunu söyleyen Yanik, “Yurt disinda yasanilan ülkede Türkiye vatandasi olmanin vakarini yasayarak, saygi görerek yasamaniz bizim sorumlulugumuz. Biz bunun için çalismakla yükümlü sayiyoruz kendimizi. Öte yandan gençlerimizin ve çocuklarimizin bu hizli çagin içerisinde kaybolmamalari, zamanin getirdigi birtakim problemlerden korunarak, sikintilardan uzak bir biçime yetisebilmeleri için onlar için de bir gelecek projeksiyonu yaparak, ne yapabiliriz, nasil destek olabiliriz, onlar için neler üretebilirize bakiyoruz” dedi.



Bakan Yanik, yetkililerle temasa geçilmesini istedi

Bakan Yanik, “Önümüzdeki süreçte aile ataseliklerimizin bu anlamda özellikle yeri geldiginde sizin hak savunucunuz, yeri geldiginde sosyal hizmet görevliniz, yeri geldiginde bir psikolojik danismaniniz olarak burada bakanligimizla sizler arasinda iliskiyi de dogrudan, birebir kuran arkadaslarimiz olarak konumlanmalarini saglamaya çalisacagiz“ ifadelerini kullandi.

Gerek Türkiye’de gerekse yurt disinda yasayan vatandaslarimizla ilgili hizmetleri olabildigince hizli gerçeklestirmeye çalistiklarini söyleyen Yanik, ihtiyaç halinde yetkililerle temasa geçilmesini istedi ve “Çünkü siz söylemeden bizim olan her seyden haberdar olma sansimiz yok“ dedi.



Bakan Yanik, kusak farkina degindi

Bakan Yanik, bir taraftan metaverse dünyasini yasayan ve 5-6 yasindan itibaren bilgisayar dünyasiyla hasir nesir olan genç bir kitlenin oldugunu, diger tarafta ise yasliliga bagli agir hastaliklari olan, bu dünyanin disinda çok farkli bir dünyayi yasayan bir yaslilar nüfusu oldugunu kaydetti.

Yaklasik 10 sene sonra, birbirinden bu kadar farkli iki neslin bir arada yasamak durumunda olacagini dile getiren Yanik, “Bizim bugünden itibaren merhameti, dayanismayi, insanligi, paylasmayi yeniden hatirladigimiz ve toplumsal programimizda var olani biraz daha ortaya çikardigimiz bir dünyayi en azindan kendi ülkemiz noktasinda tasarlamamiz böyle bir projeksiyon gerçeklestirmemiz lazim“ dedi.



“Töre saikiyle ve namus saikiyle islenen cinayetlerin agirlastirici sebep haline getirilmesi gibi pek çok basligi ilk kez hukuk metinlerine sokan biziz“

Bakan Derya Yanik, konusmasinin ardindan STK temsilcilerinin sorunlarini dinledi ve sorularini yanitladi. Yanik, Türkiye’de kadina karsi islenen siddet ve cinayetlerle ilgili gelen bir soruya, olaya istatistiki olarak bakmadiklarini, partileri için ülkemizde islenen bir kadin cinayetinin bile fazla oldugu seklinde cevap verdi.

Kadina karsi siddetle sonuna kadar mücadele edeceklerinin açiklayan Yanik, “Biz iktidara geldigimizde, birakin kadin cinayetini kadina yönelik siddetle ilgili hiçbir istatistik yoktu. Envantere girecek, ölçümleyeceginiz, yorumlayacaginiz hiçbir veri yoktu. Bunlarin ölçümlemesinin yapilmasi, takibinin yapilmasi, taniminin yapilmasi ve en son biliyorsunuz Türk ceza kanununda kadina yönelik siddet fiilleri ayrica agirlastirici sebep olarak taslakta, su anda çalisiliyor. Dolayisiyla bütün bunlari hatta 2004 ceza kanununun yeniden degisiklikle beraber töre saikiyle ve namus saikiyle islenen cinayetlerin agirlastirici sebep haline getirilmesi gibi pek çok basligi biz çalistik ve ilk kez hukuk metinlerine sokan biziz“ ifadelerini kullandi.

Almanya’da faaliyet gösteren Türk STK temsilcileri tarafindan çogunlukla, aile içi siddete maruz kalan kadinlar için kültüre dayali siginma evi ihtiyaci, okul sorunlari, askerlik konusu, yenilenen yurtdisi emeklilik yasasindaki sorunlar ve koruyucu aile sikintilarini dile getirildi.

Bakan Yanik, toplantinin ardindan Büyükelçilik binasinda verilen iftar programina katildi.

Bakan Yanik, yarin Almanya’nin bir baska kenti olan Köln’e geçecek ve temaslarina burada devam edecek.
Kaynak: İHA