Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Kalbimizin Düsmani Sigara, Alkol, Obezite Ve Stresten Uzak Durmaliyiz'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, Kalp Sagligi Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamada, kalp damar hastaliklarinin ölümlere de yol açan çok önemli bir halk sagligi sorunu oldugunu söyledi.

Sigara ve alkol kullaniminin, sagliksiz beslenmenin, obezite ve hareketsiz bir yasam tarzinin kalp damar hastaliklari açisindan risk faktörlerinin basinda yer aldigina dikkat çeken Akdur, stresten de mümkün oldugunca uzak durmanin kalp sagligi açisindan çok önemli oldugunu belirtti.

Akdur, tek bir sigarada binlerce zararli kimyasal madde oldugunu vurgulayarak sigara ve dumaninin kanser, kalp damar hastaliklari, koronavirüs ve birçok hastaliktan korunmaya çok büyük zararlar verdigini ifade etti.

Elektronik sigaranin da, sigara, puro ve nargile gibi bagimlilik yaptigini belirten Akdur su uyarilarda bulundu:

"Elektronik sigara içerigi ve sagliga zararlari itibariyle sigarayla esdegerdir. Basta sigara, elektronik sigara, nargile, puro ve alkolden tümüyle ve tamamen uzak durmak, kalp damar hastaliklari, kanser, korona virüs ve bir çok hastaliktan korunma konusunda yasamsal açidan oldukça önemlidir. Sigara dumani, pasif içici durumundaki bebekler, çocuklar, yaslilar ve kronik hastaligi olan herkes için çok büyük ve çok önemli saglik sorunlara yol açiyor. Sigara kullanan kisiler kendilerine çok büyük zararlar verirken, kullandiklari sigaranin dumani da çevrelerindeki sevdiklerini perisan ediyor. Kalp sagligimiz için sigara ve alkolden tümüyle ve tamamen uzak durmaliyiz. Evimizi, arabamizi ve hayatimizi sigaradan arindirmaliyiz. Kalp sagligimiz için saglikli yiyecekler tüketmeliyiz. Tereyagi, iç yagi gibi hayvansal kaynakli yaglardan uzak durmaliyiz. Zeytinyagi, ayçiçek, misir özü, soya gibi bitkisel yaglari tercih etmeliyiz. Kirmizi et yerine, balik, hindi veya tavuk etini tüketmeli, sosis sucuk, salam gibi gidalardan uzak durmaliyiz. Fast food beslenme, yanlis ve sagliksiz beslenme aliskanliklari sonucu olusan obezite, kalp sagligimiz açisindan oldukça riskli. Hareketsiz yasam tarzi kalp sagligi açisindan büyük risk tasiyor. Düzenli ve dengeli egzersiz konusunda özenli olmaliyiz. Çagimizin en önemli sorunlari arasinda yer alan stresten mümkün oldugunca uzak durmaliyiz. Kendimizle, ailemizle ve çevremizle barisik olmak, sinirlenmemek, sakin kalmaya özen göstermek, öfke kontrolü konusunda özenli olmak da kalp sagligimiz açisindan oldukça önemli. Kalbimizle ilgili sikayetlerimiz varsa kesinlikle ihmal etmemeli, vakit kaybetmeden doktora basvurmaliyiz."
Kaynak: İHA