Renklerin Gücü Birlesti Matematik Daha Eglenceli Hale Geldi

Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakültesi, Çorum’da bir ilkögretim okulunda ögrencilerin Matematik dersini güle oynaya ögrenebilecekleri yöntem gelistirdi.

Renklerin Gücü Birlesti Matematik Daha Eglenceli Hale Geldi
Tanyeri Ilkögretim Okulunda Matematik dersinde istenilen düzeyde basarinin yakalanamamasi üzerine, “Matematik Dostu Okul” projesi hazirlandi. Renklerin gücünden yola çikan Hitit Üniversitesi, gelistirdigi yöntemle matematigi daha eglenceli hale getirdi.

Proje çerçevesinde, Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Resim Bölümü son sinif ögrencileri, ögretim elemani Doç. Dr. Muteber Burunsuz’un danismanliginda, ilkögretim temel Matematik dersinin eglenerek ögrenilmesini saglayacak çesitli materyaller hazirladi. Seker, top, araba gibi çesitli sekillerde tasarlanan egitim materyalleri, ilkögretim ögrencileriyle bulusturuldu.

Proje danismani Doç. Dr. Muteber Burunsuz, yaptigi açiklamada, Matematik dersine ögrencilerin ilgisini artirmak için ders materyallerini hazirlarken, çocuklarin en sevdigi yiyecek ve oyuncaklari dikkate aldiklarini söyledi.



Resim Bölümü ögrencilerinin gönüllü olarak katildigi çalismada, özgün tasarimlar ortaya çiktigini anlatan Doç. Dr. Burunsuz, “Çocuklarin sevdigi seyler üzerine, akrilik boya teknigi ve kolaj teknigini kullanarak rakamlari çesitli renklerde yansittik. Malzeme olarak da gazoz ve kavanoz kapagi, ip, kumas gibi atik maddeleri kullandik. Bu yöntemde esas amaç ögrencilerin rakamlara ilgisini artirmak” diye konustu.



“Hedefimiz matematigi eglenceli, uygulamali bir sekilde ögretebilmek”

Matematigin zor olduguna dair olumsuz yargilarin, çocuklarda ilkokul döneminden itibaren basladigina isaret eden Doç. Burunsuz, sunlari söyledi:

“Bizim hedefimiz bu ön yargiyi ortadan kaldirmak, matematigi eglenceli, uygulamali bir sekilde ögretebilmek. Bu dogrultuda, özellikle pek çok ögrencinin zorlandigi konulari çesitli görsel ve egitsel materyallerle desteklemeye çalistik. Ögrencilerin zorlandigi konulardan çarpma islemiyle ilgili tekerlemeli kartelalar, üç boyutlu geometrik sekiller, yazi tahtasi düzenegi üzerinde basamak degeri bulmaca oyunu gibi ders materyallerini hazirladik ve ögrencilerimizle bulusturduk.”

“Ögrencilerin büyük ilgisini çekti”

Tanyeri Ilkögretim Okulu Sinif Ögretmeni Melek Güner de Matematigin eglenceli bir yöntemle ögretimi için hazirlanan egitim materyallerine ögrencilerin büyük ilgi gösterdigini söyledi.



Güner, 20 yillik ögretmenlik hayatinda en çok karsilastigi sorunlardan birinin Matematik dersine karsi ögrencilerin olumsuz yargilari oldugunu belirterek, söyle konustu: “Bu sorunu asmak için hazirladigimiz proje çerçevesinde Hitit Üniversitesinden çok güzel fikirler çikti. Güzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Resim Bölümü tarafindan hazirlanan ders materyalleri, çocuklarimiza Matematigi oyun oynayarak, eglenerek ögrenme imkani sunuyor. Nitekim bu yeni ders materyalleri, bekledigimiz gibi ögrencilerin büyük ilgisini çekti. Bu sayede Matematik dersine olan ilginin, bu sonucunda ögrencilerimizin basarisinin artmasini bekliyoruz.”
Kaynak: İHA