(Özel) Kadinlar Köyden Dünyaya Bebek Ihraç Ediyor

Bursa’da dag köyünde yasayan kadinlar yöresel bebeklerini kara tezgahta dokuduklari ipliklerle yapip dünyaya ihraç ediyor.

(Özel) Kadinlar Köyden Dünyaya Bebek Ihraç Ediyor
Keles ilçesinin Sorgun köyünde köyün kadinlari 200 yillik ninelerinden kalma tezgahlarda kumas üretip yöresel bebekler yapiyor. Köylü kadinlar bebekleri bu kumaslarla giydirip Türkiye’nin ve dünyanin çesitli ülkelerine gönderiyor.

Atalarinin giydigi kiyafetlerin minyatürlerini üretip bebeklere giydiren köylü kadinlar, bu sayede Yörük kiyafetlerini yasatiyorlar. Kadinlar, yöresel bebekleri 250 ila 500 lira arasinda degisen fiyatlarla satarak aile bütçelerine katki sagliyor. Köyde yaslisi genci her kadin bu tezgahlarin basina geçip bebek kiyafeti imâl ediyor. Tek tek elde islenerek yapilan yöresel 1 yöresel bebegin yapimi 20 gün sürüyor. Köydeki kadinlar ayda 50 bebek üretimi yapiyor. Kadinlarin sanat eseri gibi süsledikleri bebekleri çok begenilip büyük ragbet görüyor. Köyde isitme engelli Nurhayat Yilmaz’da bebek yapim isini ögrenek bebek yapmaya basladi.

evinde bebek yaparak satan engelli kiz aile bütçesine katkida bulunuyor.

Köyde bebek üretimi ve usta ögreticilik yapan Emine Çiçek, "Oyuncak bebeklere yöresel kiyafetlerimizi giydiriyoruz. Ben hem üretim yapiyorum hem de bu isi ögretiyorum. Bu kiyafetler bizim tarihimizden geliyor. Kültürümüz yasatmaya çalisiyoruz. Kiyafetlerin bazi bölümlerini kara tezgahta dokuyoruz. Geri kalanlarini elde tek tek isliyoruz. Bir bebegin yapimi 20 gün sürüyor. Her isçiligi elde tek tek yapiliyor. Çok zahmetli çok begeniliyor. Her yerden talep geliyor. Türkiye’nin yani sira dünyanin farkli ülkelerine de gönderiyoruz. Bebeklerimizin boyutuna göre 250 ila 500 lira arasinda degisiyor" dedi.

Yüzlerce yillik kültürlerini yasattiklarini belirten Sorgun Köyü Dernek Baskani Muharrem Ulutas, "Köyümüzde kadinlarimiz kültürümüzü yasatiyor. Yöresel kiyafetler dikerek bunlari bebeklere giydiriyorlar. Bebeklerimiz çok talep görüyor. Buradan Türkiye’nin farkli illerine ve dünyanin farkli ülkelerine gönderiyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA