CIMER'i De Kandirdilar...Ölüm Saçan Dereyi 'Tertemiz Akiyor' Diye Raporladilar

Bursa’da kaynagini Uludag’dan alan ve Marmara Denizi’ne dökülen derelerin zehir saçan görüntüsü devam ediyor. Geçtigimiz Subat ayinda vatandaslarin sikayeti ve Dogader’in incelemesi sonrasi gündeme gelen Samanli Deresi’nin kizila boyanmis görüntüsü Cumhurbaskanligi’na kadar tasinmisti. Ancak Bursa Çevre Sehircilik Il Müdürlügü’nün halen siyah ve kizil akan dere için "temiz akiyor" raporu hazirlayip vatandasa CIMER üzerinden cevap yollamasi saskinligi bir kat daha arttirdi. Uzmanlar dereler böyle aktikta Marmara’da müsilaj kabusunun sürecegine dikkat çekiyor.

CIMER'i De Kandirdilar...Ölüm Saçan Dereyi 'Tertemiz Akiyor' Diye Raporladilar
Uzun yillardir çevredeki fabrikalar tarafindan salinan kimyasal atiklar sebebiyle simsiyah ve kizil akan Samanli Deresi’yle alakali temiz raporu tutan Bursa Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nün bu cevabini çevreciler yaptiklari denetimle yalanladi.

Subat ayinda salinan kimyasal atiklar sebebiyle simsiyah akan Samanli Deresi yapilan haberlerle gündeme gelmisti. Yapilan haberler ve sikayetçi vatandaslarin durumu Cumhurbaskanligi’na bildirmesinin ardindan Bursa Çevre, Sehircilik ve Iklim Il Müdürlügü konunun arastirilmasi için harekete geçmisti. Il Müdürlügü’nün yaptigi incelemenin ardindan ihbarci vatandasa su cevap verildi: Ilimiz sinirlarinda yer alan Nilüfer Çayindaki kirlilik ve Samanli Deresindeki desarjlardan bahsedilmekte olup gereginin yapilmasi istenmistir. Il Müdürlügümüz teknik elemanlarinca Ilimiz sinirlarindan geçen derelere etkisi olabilecek alici ortama desarji olan isletmelerde rutin ya da sikayete istinaden 2872 sayili Çevre Kanunu ve bu kanuna bagli yönetmelikler çerçevesinde denetimler yapilmakta ve herhangi bir uygunsuzlugun tespiti halinde ise idari yaptirimlar uygulanmaktadir. Bahse konu Samanli derede yapilan denetim neticesinde alici ortama herhangi bir aritmasiz desarj görülmemis olup Il Müdürlügümüzce konun takibi yapilmaktadir.”

Dereler hala zehir akmaya devam ediyor.

Simsiyah akan derenin bulundugu noktada açiklama yapan Dogayi ve Çevreyi Koruma Dernegi (DOGADER) Baskani Sedat Güler, “Bariz bir sekilde kirletilmis ve aritilmadan gelen suyun Uludag’dan gelen içme suyu ile karistigini görüyoruz. Yakin zamanda hassas bir vatandasimiz konuyla ilgili Cumhurbaskanligi Iletisim Merkezi (CIMER) ‘ e sikâyet dilekçesi veriyor. Bunun üzerine Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’nün verdigi cevap ise saskinligimizi bir kat daha arttirmistir. Bahse konu Samanli derede yapilan denetim neticesinde alici ortama herhangi bir aritmasiz desarj görülmemis olup Il Müdürlügümüzce konunun takibi yapilmaktadir” deniyor. Fakat biz burada yeniden yaptigimiz incelemede suyun aritilmadigina sahit oluyoruz. Çogu artima tesisi eski teknoloji oldugu için biyolojik ve kimyasal aritma gerçeklestiremiyor, çünkü çökertme sistemi ile çalisiyorlar. Yakin zamanda Marmara’da müsilaj kabusu yeniden hortlarsa kimse sasirmasin” ifadelerini kullandi.

Asil tehlikenin su ve gida krizi oldugunu söyleyen Güler, ”Nilüfer Çayi, Bursa’nin kangreni hâline geldi. Uludag’da içilebilir nitelikte olan su Samanli dereden 200 kilometre yol çizerek Marmara denizine dökülene kadar bu hâle geliyor. Su bizim için artik daha fazla anlam içermekte. Asiri sellerle ya da kurakliklarla bu durum kendini belli etmeye basladi.

Geçtigimiz senelerde göllerin kurumasi, su kaynaklarinin kurumasi ile birlikte ürünlerimizde düsüs meydana geldi. Önümüzde bizi bekleyen en büyük tehlikenin gida ve su krizi oldugunu görüyoruz ve buna biran önce tedbir alinmasini istiyoruz. Fakat 2021 yilinda kâgit üzerinde yapilan degisiklik ile dördüncü derece su kalitesini listeden çikartip üçüncü dereceye almislar. Simdi biz bu suyla mi tarim yapacagiz, bu suyla mi hayvanlarimizi sulayacagiz ?” diye konustu.

Kaynak: İHA