Buharkent Aydin'in Jeotermal Sera Üssü Olacak

Aydin’in en dogundaki ilçesi olan Buharkent’te jeotermal sera kurulmasi için çalismalarda sona gelindi.

Buharkent Aydin'in Jeotermal Sera Üssü Olacak


Belediye Baskani Mehmet Erol’un çabalariyla öncelikle jeotermal enerji ile kentin isitilmasi projesi hayata geçirilirken hemen ardindan ilk etapta 241 dönüm arazide jeotermal sera bölgesi olusturuldu. Buharkent Belediye Baskani Mehmet Erol, “Buharkent’imizi dogalgaza göre dört kat daha ucuza isitacak jeotermal enerjiyi ayni zamanda maliyeti ayni oranda düsürecek seracilikta da kullanacagiz” dedi.



Buharkent’in jeotermal enerjiyi Aydin’da en iyi ve en verimli sekilde kullanan ilçe olma yolunda hizla ilerledigini ifade eden Belediye Baskani Mehmet Erol, “Biz jeotermal kaynaklari bir zenginlik ve deger olarak görüyoruz. Ve her alanda halkimizin faydasina sunmak istiyoruz. Türkiye, jeotermal kaynaklar bakimindan Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sirada. Jeotermal kaynaklar bakimindan da Türkiye birincisi olan Aydin’in bu kaynaklari yeterince kullanamadigini, sadece elektrik üretiminde kullanilarak eline geçen firsatlari degerlendiremedigini görüyoruz. Bosta kalan atil bu enerjiyi artan enerji kaynaklari maliyetini de göz önüne alirsak verimli halde kullanmamiz ve kendi kaynaklarimiza yönelmemiz gerekiyor. Buna da mecburuz. Buharkent’imizi dogalgaza göre dört kat daha ucuza isitacak oldugumuz jeotermal enerjiyi, organize sanayide üretimde, tarimda ve ayni zamanda maliyeti ayni oranda düsürecek seracilikta da kullanmak üzere çalismalarimizi tamamladik”

Atil meradan Jeotermal Sera’ya

Ilçenin bir kilometre dogusunda yer alan ve daha önce mera olarak tescillenmis 241 dönümlük araziyi sera bölgesine dönüstürdüklerini ifade eden Baskan Erol; “Savcilli Mahallemiz yakinindaki yol kenarinda tarima uygun olmayan bir alani jeotermal sera bölgesi ilan ettik. Imar altyapisini çalismasinin kisa sürede tamamlanmasinin ardindan jeotermal yatirimlara hazir hale gelecek. Toplamda 241 dönüm içinde olusacak sera alanimiz ise su anda 178 dönüm seklindedir. Tüm aydin genelimde bulunan sera alani sadece 140 dönüm olduguna bakarsak bu alan Buharkent için büyük önem arz ediyor. Önümüzdeki yil sonuna kadar bu alanin tüm ihtiyaçlarini tamamlayarak yatirimcilarimizin hizmetine sunmus olacagiz. Kendi sebzemizi kendimiz üreterek kurutma islemleri de yapmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA