Rusya Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Ukraynali Milliyetçiler Çernobil'in Elektrik Hatlarina Saldirdi'

Rusya Savunma Bakan Yardimcisi Nikolay Pankov, Ukrayna’daki bazi milliyetçi gruplarin Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarina ve trafolarina saldirdigini iddia etti.

Rusya Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Ukraynali Milliyetçiler Çernobil'in Elektrik Hatlarina Saldirdi'
Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde yerel saat 11.22 itibariyle elektrigin kesildigi ve jeneratörlerin devreye girdigi bildirilmisti. Rusya Savunma Bakan Yardimcisi Nikolay Pankov yaptigi açiklamada, Ukrayna’daki bazi milliyetçi milislerin Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarina saldirdigini iddia ederek, “Ukraynali milliyetçilerin baska bir provokasyona, son derece tehlikeli bir provokasyona giristiklerini büyük bir üzüntüyle belirtmeliyim. Çernobil Nükleer Santralini besleyen trafo merkezine ve elektrik hatlarina saldirdilar. Rus uzmanlar yedek dizel jeneratör güç kaynaklari ile acil önlemler aldi” dedi.

Santrale elektrik saglayan hatlarin Ukrayna tarafindan onarilmadigini savunan Pankov, “Ukrayna tarafi su anda her türlü onarim ve restorasyon çalismasini mümkün olan her sekilde onarmaktan kaçiniyor. Kanaatimizce bu milliyetçilerin eylemlerinin kesinlikle amaçli ve kiskirtici dogasini bir kez daha dogrulamaktadir” ifadelerini kullandi.

Bu açiklamanin ardindan Rusya Enerji Bakanligi Baskan Yardimcisi Pavel Sorokin ise Belarus tarafindan Çernobil’e elektrik saglanmasi yönünde çalisma baslatildigini duyurdu.

“Sogutma için kullandigimiz dizel yakit 48 saat sonra tükeniyor”

Çernobil Nükleer Enerji Santrali Müdürü Valeriya Seydi yaptigi yazili açiklamada ise, nükleer santralin sogutmasinda kullanilan dizel yakitin 48 saat sonra tükenecegini ve sogutma sisteminin çalismayacagindan dolayi santralin riske girecegini açiklamisti. Seydi, “Sogutma için kullandigimiz dizel yakit 48 saat sonra tükeniyor. 48 saat sonra santralin güvenligini tamamen kaybetmis olacagiz. Merkezden edindigimiz bilgilere göre santraldeki elektrik kesintisinin sebebi, elektrik akimi sisteminde yasanan bir ariza. Bu sorunun giderilmesi tamir edilebilmesi için acilen bir koridor olusturulmali” ifadelerini kullanmisti.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba ise, “Santralin sogutma sistemini çalistiran jeneratörün dizel yakiti 48 saat içerisinde bitecek ve daha sonra radyasyon sizintisi riski baslayacak” demisti.
Kaynak: İHA