Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba'nin Tepkisi, Israil Havayolu Sirketine Geri Adim Attirdi

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitriy Kuleba’nin, Israil dahil birçok ülkenin Rusya’ya yaptirim uygulamasina karsi Israil Havayolu Sirketi El Al Airlines’in, Rus ödeme sistemi "Mir" üzerinden ödeme almasina tepki göstermesi üzerine havayolu sirketi geri adim atti.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan birçok ülke Moskova’ya ekonomik kisitlama karari aldi. Israil’de yaptirim uygulayan ülkelerin basinda gelirken, Israil’in önemli havayolu sirketlerinden El Al Airlines, bu yaptirimlari delmeye çalisti. Visa ve Mastercard’in, Rusya bankalarini ödeme sistemlerinden çikarmasinin ardindan Rusya kendi ödeme sistemi "Mir" ve Çin sirketlerinin ödeme sistemlerini kullanmaya basladi.

Fakat El Al Airlines’in, uçak bileti satisinda Rusya’nin "Mir" ödeme sistemini kabul etmesi üzerine Ukrayna Disisleri Bakani Dmitriy Kuleba’dan duruma sert tepki geldi. Kuleba sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, Israilli havayolu sirketine tepki göstererek, "Dünya, Rusya’nin barbarligina karsi yaptirim uygularken, bazilari Ukraynalilarin kanina bulanmis paralari kazanmaya çalisiyor" ifadelerini kullandi. Israil Havayolu sirketinin "Mir" ödeme sistemi ile ödeme kabul ettigine dikkat çeken Kuleba, "Bu Ukrayna - Israil iliskilerine yönelik ahlaksizca bir darbedir" dedi.

Sirketten cevap gecikmedi

Kuleba’nin bu tepkisinin ardindan Israil El Al Airlines’ten açiklama geldi. Açiklamada, " EL AL, 28 Subat itibariyle Mir kredi karti ödeme sistemini bloke etti" ifadeleri kullanildi. Havayolu sirketi tarafindan, Ukrayna’ya insani yardimlar gönderildigi hatirlatilarak, "Ukrayna hava sahasinin kapatilmasiyla birlikte EL AL, Ukrayna için yüzlerce ton insani ve tibbi malzeme tasidi. Yetim ve mültecileri, daha güvende olmalari için Israil’e tasidi" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA