Japonya'dan Ukrayna Ile Ilgili Güvenlik Karari

Japonya hükümeti, Rusya isgali altindaki Ukrayna’da bulunan tüm Japonya Büyükelçiligi personelinin geçici olarak ülkeyi terk edecegini açikladi.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgali nedeniyle bölgede güvenlik endisesi artarken, Japonya hükümetinden kritik bir adim geldi. Japonya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya isgali altindaki Ukrayna’da bulunan tüm Japonya Büyükelçiligi personelinin geçici olarak ülkeyi terk edecegi bildirildi.

Isgal öncesinde Kiev’de çalisan fakat geçtigimiz hafta güvenlik gerekçesiyle Lviv kentindeki geçici irtibat bürosuna tasinan diplomatik personelin tahliyesine gerekçe olarak, "Lviv’de de giderek artan güvenlik riski" gösterildi. Polonya sinirina yakin bir bölgede bulunan irtibat bürosunun kapatilmayacagi ve bölgedeki güvenlik durumu iyiye gittiginde faaliyetlerine devam edecegi ögrenildi. Japonya Disisleri Bakanligi, o zamana dek basta Varsova’daki Japonya Büyükelçiligi ve Polonya’nin güneydogusundaki Rzeszow kentindeki irtibat bürosu üzerinden

ülkeyi tahliye etmeye çalisanlar da dahil olmak üzere, Ukrayna’da yasayan Japon vatandaslarina destek vermeyi sürdürecegini açikladi.

Kiev’den ayrilmislardi

Japonya Disisleri Bakanligi’ndan geçtigimiz hafta yapilan açiklamada, Tokyo’nun Kiev’deki büyükelçiligini geçici olarak kapatma karari aldigi bildirilmisti. Büyükelçiligin operasyonlarinin Ukrayna’nin batisindaki Lviv’de kurulan geçici bir irtibat bürosuna devredilecegi ifade edilirken, Polonya sinirina yakin bir bölgede bulunan büronun ülkeden tahliye edilmeyi isteyenler de dahil olmak üzere Ukrayna’da yasayan Japon vatandaslarina destek saglamaya devam edecegi vurgulanmisti. Tokyo’nun büyükelçilik kapatma kararinin Rusya ordusunun Kiev’deki Ukrayna iletisim ve istihbarat merkezlerini vuracagini açiklamasi ve bölgeyi terk etme çagrisi yapmasinin ardindan gelmesi dikkat çekmisti. Ayrica, daha önce birçok ülke de diplomatik personelini Ukrayna’dan tahliye etmisti.
Kaynak: İHA