Soguk Havalar Geri Geldi, Kardiyoloji Uzmani Uyardi

Mart ayiyla birlikte geri gelen soguk havalar tüm yurdu etkisi altina aldi. Soguk havanin kalp üzerine etkileri hakkinda konusan Kardiyoloji Uzmani Dr. Bilal Çuglan, “Özellikle havanin soguk oldugu veya hava sicaklik degisiminin yüksek oldugu günlerde disari çikilmamasi kalp hastalari için önem arz ediyor” ifadelerini kullandi.

Soguk Havalar Geri Geldi, Kardiyoloji Uzmani Uyardi
Soguk havada derideki damarlarin büzüsmesi nedeniyle tansiyon artisi oldugunu ve vücudun oksijen ihtiyacinin arttigini belirten Beykent Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Bilal Çuglan, “Ayrica, soguk hava kalp damarlarindaki direnci artirarak kalp spazmi geçirilmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte, soguk havada artan kan hücrelerinden dolayi vücutta olusan degisimlerle meydana gelen pihti olusumuna egilimde kalp krizi olusumuna etki edebilmektedir” dedi.

“Kalp üzerindeki etkisi 2 - 3 gün sonra ortaya çikiyor”

Günlük ortalama sicakliktaki 1 derecelik düsüsün kümülatif olarak kalp krizi riskini yüzde 2 artirdigina söyleyen Dr. Çuglan, “Kalp rahatsizligi riski, özellikle 65 yas üstü olanlarda ve erkeklerde daha fazla oldugu saptanmistir. Soguk havanin kalp üzerindeki etkileri çogunlukla soguk havaya maruziyetten 2-3 gün sonra maksimum olmaktadir. Bu etkilerden dolayi, soguk havaya maruziyetten sonra kalp krizi ve diger kalp hastaliklarinda kötülesme riski yaklasik bir hafta devam edebilmektedir. Bu nedenle, özellikle, havanin soguk oldugu ve/veya hava sicaklik degisiminin yüksek oldugu günlerde disari çikilmamasi kalp hastalari için önem arz etmektedir” diye konustu.

Dr. Çuglan konusmasini söyle sürdürdü:

“Kalp yetmezligi nedeniyle takipli hastalarda ise nefes darligi ve efor dispnesi gibi semptomlarin aniden kötülesmesine, hastaneye yatma riskini ve hatta ölüm riskini artirabilmektedir. Ritim bozuklugu olanlarda, düzensizliklerin tekrarlamasina veya daha kötülesmesine ve yeni ritm bozukluklarini da tetikleyebilmektedir. Kanda pihtilasma egilimini arttirarak kalp krizi, inme ve akciger pihtisi riskini arttirir. Soguk bir ortamdaysaniz riskinizi azaltabilecek önlemleri aldiginizdan emin olun”.

“Düzenli saglik kontrolü yaptirin”

Soguk havanin kalp ve damar sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için alinacak önlemler hakkinda bilgi veren Dr. Çuglan, “Öncelikle, düzenli saglik kontrolleri yaptirilarak anormalliklerin önceden tespit edilmesi mümkündür. Ayrica, herhangi egzersiz programina baslamadan veya devaminda düzenli araliklarla bir doktor veya kardiyolog görüsü almaniz önerilmektedir. Bu kontrollerden sonra alinacak basit tedbirler ile daha rahat bir kis mevsimi geçirmenize yardimci olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA