2022 Arsaya Yatirim Yili Olacak

Son dönemlerde artisa geçen konut fiyatlari sebebiyle gayrimenkul yatirimcilarinin yeni rotasi arsa ve arazi yatirimi olmaya basladi.

2022 Arsaya Yatirim Yili Olacak
Özellikle pandemi sonrasi artisa geçen ve büyük ilgi gören toprak yatirimlari son olarak insaat sektöründe yasanan fiyat artislari ile birlikte yeni bir ivme kazandi. Basta Istanbul, Izmir, Ankara, Balikesir ve Bursa gibi büyüksehirlere yakin arsa ve araziler yatirimcilarin yeni rotasi oldu.

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baskani Özkan Aydemir, “Toprak yatirimi Türkiye’de vazgeçilmeyen gayrimenkul yatirimlarinin basinda geliyor. Dönemsel olarak degiskenlik gösteren arsa ve arazi yatirimlari özellikle son 3 yilda büyük bir artis gösterdi. Bunun sebeplerinin basinda ekonomik getiri ve kalici bir yatirim gerçeklestirme düsüncesi yatiyor. Kent merkezlerindeki yogun nüfus artisi ve sosyal yasamdaki bir takim zorluklar da bu düsünceyi tetikleyen faktörler olarak karsimiza çikiyor. Ancak her yatirimda oldugu gibi arsa ve arazi yatiriminda da dikkat edilmesi gereken kriterler vardir. Bu kriterlere dikkat edilmeden yapilacak olan toprak yatirimi da ölü bir yatirim olabilir” dedi.

Orta ve uzun vadeli yatirim olarak kabul edilen tarla, arsa, bag ve bahçe gibi gayrimenkul yatirimlarinin getirisi o arazinin çevre gelisimi ile dogrudan iliskili oldugunu dile getiren Özkan Aydemir, dogru bir sekilde yapilan arsa ve arazi yatiriminin uzun vadede çok ciddi getiriler sagladigini ancak bu konuda isin uzmani kisilerden danismanlik alinmasi gerektigini söyledi.

Aydemir dikkat edilmesi gereken hususlari söyle siraladi;

"Arsa ve arazi yatiriminda duygusal düsünmemek ve yatirim yapilan bölgelerin son 10 yillik prim oranlari, nüfus artis oranlari, yeni imar planlari ve gelisim hizi. Dogru ve gerçek fiyat degerlemesi yapilmasi gayrimenkul yatirimlarinin en önemli kriterlerinin basinda gelmektedir. Bu yüzden alirken kazanmaya dikkat edin! Arsa-arazinin sit alaninda olup olmadigini ve tasinmazin hazineye mi yoksa sahislara mi ait oldugunun tespit edilmesi. Tapunun hisselimi yoksa müstakil olup olmadiginin belirlenmesi de oldukça önemli bir yatirim kriterdir. Hisseli tapularda ileriye dönük ciddi sorunlar yasanabilmektedir. Yerlesim alanlarina yakinlik ve uzakligi, dogalgaz, elektrik ve su kullanilabilir durumda olmasi, resmi kadastro yolu mevcut olup olmamasi gibi faktörlerde ilgili yatirimin kisa vadede alis ve satis fiyatlarini dogrudan etkilemektedir."
Kaynak: İHA