Türkiye'nin En Büyük Ceviz Bahçesinde Ilk Defa Mekanik Ceviz Budamasi Yapildi

Adiyaman’in Kahta ilçesinde Türkiye’nin en büyük ceviz bahçesinde ilk defa mekanik ceviz budama makinesi ile budama yapiliyor.

Türkiye'nin En Büyük Ceviz Bahçesinde Ilk Defa Mekanik Ceviz Budamasi Yapildi
Adiyaman Il Tarim ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, Kahta Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Zülkif Orak, Kahta Ziraat Odasi Baskani Fatin Rüstü Zorlu Turanli ve tarim danismanlari, Tarik Kubilay’a ait Türkiye’nin en büyük ceviz bahçesinde mekanik ceviz budama makinesi ile yapilan budamayi yerinde görüp incelemelerde bulundu.

Kahta’ya ilçesine bagli Çataltepe Köyü Kubilay Mezrasi’nda 2 bin dekar alanda kurulu olan Türkiye’nin en büyük ceviz bahçesinde, mekanik ceviz budama makinesi ile budama yapilarak zamandan tasarruf edilirken maliyetler de düsürülüyor.

Daha uygun fiyata dünyadaki rakipleriyle yarisabilmek için bu tür teknolojileri uygulandiklarini belirten ceviz bahçesi sahibi Ziraat Mühendisi Tarik Kubilay, ilk kez kullandiklari mekanik budama makinesiyle daha uygun fiyata dünyadaki rakipleriyle yarisabilecek fiyatta, kalitede ve rekoltede ürün üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ziraat Mühendisi Kubilay, “Bahçemiz 2011 yilinda kuruldu. Su an budama yapmaktayiz. Yaptigimiz budama isini mekanizasyon olarak yapmaktayiz. Mekanizasyonla yaptigimiz budama islemi yaklasik 10 gün civarinda sürecektir. Biz bunu insan gücüyle yapmis olsaydik yaklasik 1 buçuk ay sürerdi. Hem ciddi bir zaman kaybi hem bir ekonomik kayip ve ayni zamanda da dünyadaki rakiplerimize maliyetlerimiz daha da artacagindan pahali ürün üretmis olacaktik. Bahçemizde bu tür teknolojileri uygulayarak daha uygun fiyata dünyadaki rakiplerimizle yarisabilecek fiyatta, kalitede ve rekoltede ürün üretmekteyiz” dedi.

Adiyaman Il Tarim ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas ise, “Bu ceviz bahçemiz su anda Türkiye’de 2 bin dekarlik alanda kurulmasi münasebetiyle en büyük bahçe olma unvanini kazanmistir. Bahçemizde su an ilkbahar bakim ve budama isleri yapilmaktadir. Bu yil bu bahçemizde ilk kez mekanik budama makinesi ile budama yapilmaktadir. Bu su anda dünyada da kullanilan en iyi teknolojilerden biridir. Bahçe sahiplerimiz özellikle teknolojiden faydalanip bahçe verimini arttirmak için büyük emek vermekteler. Bu kadar egimli bir araziyi yüksek bir teknoloji ile islemek gerçekten büyük bir özveri ve fedakarlik istiyor. Bahçe sahibimiz Tarik ve Ziya Kubilay kardesler Adiyaman için büyük bir fedakarlik göstererek, böyle bir alana yatirim yapmislar. Kendilerini kutluyorum” dedi.

Kaynak: İHA