Tayvan, Taiping Adasi'ni Silahlandirmayacagini Açikladi

Tayvan Savunma Bakani Chiu Kuo-Cheng, Tayvan’in Güney Çin denizindeki Taiping adasini silahlandirmayacagini duyurdu.

Tayvan, Taiping Adasi'ni Silahlandirmayacagini Açikladi
Çin ile Tayvan arasindaki gerilim devam ederken Tayvan Savunma Bakani Chiu Kuo-Cheng yaptigi açiklamada, Tayvan’in Güney Çin denizinde yer alan Taiping adasini silahlandirmayacagini belirterek, Tayvan yasama meclisine de durum hakkinda açiklama yaptigini ve bölgedeki Çin faaliyetlerini takip ettiklerini duyurdu. Tayvan Savunma Bakani Chiu, Çin’in askeri faaliyetlerinin arttigi bu dönemde Filipinler ve Vietnam’in da Güney Çin denizinde hak iddia ettiklerini ve bu nedenle bölgede Çin tehdidine karsi sürekli teyakkuzda olduklarini dile getirdi. Konuya iliskin yapilan elestirilerde yanit veren Chiu, Tayvan’in adayi silahlandirdigina dair söylentilerin yalan oldugunu ve Tayvan Sahil Savunma ve Savunma Bakanligi’nin adada üsse sahip olmadigini da sözlerine ekledi.

Çin bölgedeki en az 3 yapay adayi silahlandirdi

ABD’nin Hint-Pasifik Komutanligi Komutani Amiral John Aquilino yaptigi açiklamada, Pekin yönetiminin bölgede yer alan yapay adalara hava araçlari için hangar insa ettigini ve buna ek olarak cephanelik, radar sistemleri ve diger askeri tesisler olusturdugunu belirtti.

Aquilino, Mischief Reef, Subi Reef ve Fiery Cross isimli adalarda askeri altyapinin tamamlanmak üzere oldugunun altini çizdi.

Taiping Adasi, Spratly Adalar toplulugunun en büyügü

Bin 400 metre uzunlukta ve 402 metre genisliginde olan Taiping adasi ayni zamanda Itu Aba olarak da biliniyor. Çin’in Güney dogusunda bulunan Hainan adasindan 1870 yilinda gelen balikçilarin kullandigi ada, sonraki dönemde çok kez el degistirmesi açisindan stratejik bir öneme sahip. Japonlarin, 1938’de Fransizlardan aldigi bu ve Tayvan’a uzakligi bin 500 kilometreden fazla olan ada, 1945’te Çin Cumhuriyeti yönetimine geri verilmisti.
Kaynak: İHA