Rusya'dan Japonya'ya 'Karsi Yaptirim' Adimi

Rusya Disisleri Bakanligi, Japonya’nin Ukrayna isgaline tepki olarak uygulanan yaptirimlar konusunda bati dünyasina katilmasinin ardindan Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerinin askiya alinacagini açikladi.

Ukrayna’ya yönelik isgali nedeniyle dünyanin tepkisini çeken Rusya, Japon hükümetinin Ukrayna isgaline tepki olarak uygulanan yaptirimlar konusunda bati dünyasina katilmasinin ardindan Japonya’ya karsi sert bir adim atti. Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerinin askiya alinacagi duyuruldu. Bakanliktan yapilan açiklamada, kararin Japonya’nin "Ukrayna durumuyla ilgili iliskilerde tek tarafli ve dostça olmayan kisitlamalarindan kaynaklandigi" belirtilirken, "Bu sartlar altinda her iki ülke için de önemli olan bir belgenin imzalanmasi konusunda görüsme yapilmasi mümkün degildir" denildi. Ayrica Bakanlik, Japon sakinlerin Moskova’nin kontrolünde bulunan, fakat Tokyo’nun üzerinde hak iddia ettigi Hokkaido açiklarindaki adalari periyodik olarak ziyaret etmelerine izin veren vizesiz giris programinin askiya alinacagini ve Rusya’nin tartismali adalardaki ortak ekonomik faaliyetlerden de çekilecegini duyurdu. Buna ek olarak, Moskova-Tokyo arasindaki ikili iliskilerin bozulmasindan, Rusya karsiti eylemleri nedeniyle Japonya’nin sorumlu tutulacagi ifade edildi.

Rusya’nin karari Ukrayna krizinin ardindan geldi

Rusya, Japonya’nin Kuzey Topraklari olarak adlandirdigi Kuril Adalari’nin parçasi olan 4 adayi, 2. Dünya Savasi’nin son günlerinde topraklarina katmisti. Japonya, adalarin kendilerine geri verilmesini 2. Dünya Savasi’nin bitiminde imzalanamayan baris anlasmasinin imzalanmasi için sart kosmustu. Rusya’nin 24 Subat’ta Ukrayna’ya yönelik isgal baslatmasinin ardindan Japonya hükümeti, yaptirimlar konusunda bati dünyasina katilarak Rusya’yi hedef alirken, gelismelerin ardindan 2 ülke arasinda süren müzakerelerin gelecegi merak konusu olmustu.
Kaynak: İHA