Japonya'da Covid-19 Tedbirleri Ülke Genelinde Kaldirildi

Japonya’da korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda ülkenin 18 eyaletinde uygulanan yari OHAL tedbirleri sona erdi. Hayatin bugün itibariyle ülke genelinde normale dönmesi bekleniyor.

Korona virüs (Covid-19) vaka sayilarindaki artis nedeniyle hükümetin birçok eyalette yari OHAL tedbirlerini hayata geçirdigi Japonya’da, günler sonra ilk kez OHAL’siz döneme girildi. Ilk olarak 9 Ocak’ta Okinawa, Yamaguchi ve Hiroshima eyaletlerinde ilan edilen ve kapsami bir dönem 36 eyalete kadar genisletilen uygulama, son olarak etkili oldugu 18 eyalette de bugün itibariyle son buldu. Günlük yasami kisitlamak yerine, restoran ve benzeri kalabalik alanlarda insan trafigini azaltmayi hedefleyen tedbirlerin, Tokyo ve komsu eyaletleri Chiba, Kanagawa ve Saitama ile Aichi, Osaka ve Kyoto da dahil 18 eyalette kaldirilmasi ile Japonya’da sosyal yasamin bugün itibariyle normale dönmesi bekleniyor.

Sinirli tedbirleri içermisti

Ülkedeki 47 eyaletin tümünü kapsayan topyekün OHAL’in aksine, sinirli bölgelerde hafifletilmis tedbirler alinmasina olanak taniyan yari OHAL uygulamasi altinda bölge valileri restoran ve bunun gibi isletme sahiplerinden isletmelerini erken kapatmalarini ve alkol servisini durdurmalarini talep etmisti. Bu tür taleplere mesru sebepler olmaksizin yanit vermeyen isletmelere ise para cezasi uygulanacagi belirtilmisti. Buna karara ragmen sokaga çikma yasagi gibi radikal tedbirlere basvurulmamisti.

Öte yandan Japonya’da dün 27 bin 701 yeni Covid-19 vaksinin tespit edilmesinin ardindan ülke genelinde toplam vaka sayisi 6 milyon 137 bin 317’ye ulasmis, son 24 saatte 58 kisinin daha hayatini kaybetmesinin ardindan ise Covid-19 kaynakli ölü sayisi da 27 bin 196’ya yükselmisti.
Kaynak: İHA