Irak'ta Cumhurbaskanligi Seçimleri Öncesi, Sünnilerden KDP Adayina Destek

Irak’ta 26 Mart’ta yapilmasi beklenen cumhurbaskanligi seçimleri öncesi, Sünni Egemenlik Koalisyonu’ndan Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) adayi Reber Ahmet’e destek geldi.

Irak'ta Cumhurbaskanligi Seçimleri Öncesi, Sünnilerden KDP Adayina Destek
Irak’ta geçtigimiz yil ekim ayinda yapilan erken genel seçimlerin ardindan yapilamayan cumhurbaskanligi seçiminin 26 Mart’ta yapilmasi planlaniyor. Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Içisleri Bakani Reber Ahmet’i aday gösterirken, Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) mevcut cumhurbaskani Berhem Salih’i aday gösterdi.

Seçimler öncesi Sünni Araplardan KDP’nin adayi Ahmet’e destek geldi. Sünni lider Hamis Hançer baskanligindaki ve tüm Sünni milletvekillerinin çatisi altinda toplandigi Egemenlik Koalisyonu milletvekillerinden Yusuf Sebavi yaptigi açiklamada, cumhurbaskanligi seçimleri için gerekli sayinin saglanacagini vurgulayarak, destekleyecekleri adayin KDP’nin adayi Ahmet oldugunu açikladi.



Ahmet, Bagdat’ta siyasi temaslarda bulunacak

Ahmet ise, kritik seçimler öncesi bir dizi temaslarda bulunmak üzere baskent Bagdat’a gitti. Bagdat’ta siyasi taraflarla bir araya gelmesi beklenen Ahmet’in KDP Irak Meclisi milletvekilleriyle bir araya gelecek.

KDP’nin adayi mevcut Cumhurbaskani Salih

KDP’nin en güçlü rakibi olan, KYB ise tek adaylarinin mevcut Cumhurbaskani Salih oldugunu yineledi. Irak Meclisi’ndeki KYB Grubu Baskani Molla Kerim Sükür, 26 Mart’ta yapilacak olan cumhurbaskanligi seçimlerine katilip katilmama hakkinda henüz karar vermediklerini belirterek, tek adaylarinin mevcut cumhurbaskani Berhem Salih oldugunu açikladi.

Partisi KYB ile Sii Koordinasyon Grubu ile Salih’in adayligi konusunda mutabik olduklarini kaydeden Sükür, KYB lideri Bafil Talabani’nin son dönemde Koordinasyon Grubu yöneticileriyle bir araya geldigini hatirlatti.

Iki büyü Kürt partileri KDP ile KYB arasindaki anlasmazliklar nedeniyle cumhurbaskanligi seçimi yeterli sayi bulunmadigi nedeniyle ertelenmisti. Irak’ta 2006 yilinda yapilan ilk seçimlerin ardinda, Cumhurbaskanligi Kürtler, Meclis Baskanligi Sünniler ve Basbakanlik Siiler arasinda paylasiliyor.
Kaynak: İHA