Erdogan Açiklamasi 'Bu Gidisata Bir An Evvel Son Verilmesi Için Yogun Bir Diplomasi Trafigi Yürütüyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ukrayna’daki insani dram devam ediyor binlerce sivil hayatini kaybetti. 3 milyonu askin insan komsu ülkelere sigindi. Bu gidisata bir an evvel son verilmesi için yogun bir diplomasi trafigi yürütüyoruz. Zelenskiy ve Putin ile temaslarimizi sürdürüyorum" dedi.

Erdogan Açiklamasi 'Bu Gidisata Bir An Evvel Son Verilmesi Için Yogun Bir Diplomasi Trafigi Yürütüyoruz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Hollanda Basbakani Mark Rutte ile Cumhurbaskanligi Külliyesi’ndeki görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Rutte ve heyetini Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duydugunu ifade eden Erdogan, “Rutte’yi Ocak ayinda göreve baslanan hükümetle birlikte 4. Kez basbakanlik sorumlulugu üstelendigi için tebrik ediyorum. Kendilerine basarilar diliyorum. Görüsmelerimizde ikili iliskilerimiz çesitli yönlerini degerlendirdik. Türkiye-AB iliskileri ve küresel mesellerde fikir teatisinde bulunduk" dedi.



“UKRAYNA’DAKI KRIZIN BASINDAN BU YANA NET TUTUM TAKINDIK"

Persembe günü Brüksel’de NATO Olaganüstü liderler zirvesinde Rutte ile bir araya gelecegini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye olarak Ukrayna’daki krizin basindan bu yana net tutum takindik. Her vesile ile sagduyu be diyalog çagrisi yaptik. Tansiyonun düsürülmesi ve diplomasiye alan açilmasi konusuna dikkat çektik. Ukrayna’daki insani dram devam ediyor binlerce sivil hayatini kaybetti. 3 milyonu askin insan komsu ülkelere sigindi. Bu gidisata bir an evvel son verilmesi için yogun bir diplomasi trafigi yürütüyoruz. Zelenskiy ve Putin ile temaslarimizi sürdürüyorum" açiklamasinda bulundu.

"DIPLOMASIYI TEK ÇIKIS YOLU GÖREN SAMIMI GIRISIMLERIMIZI BUNDAN SONRA DA SÜRDÜRECEGIZ"

Disisleri Bakani Çavusoglu’nun geçtigimiz hafta gerçeklestirdigi Rusya ve Ukrayna temaslarini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, “Ateskes ve kalici barisa giden yolda elimizden gelen destegi sunmaya hazir oldugumuzu bir kez daha vurguladik. Sartlarin zorlugunu farkindayiz ancak diplomasiyi tek çikis yolu gören samimi girisimlerimizi bundan sonra da sürdürecegiz" degerlendirmesinde bulundu.

"HOLLANDA 27 BUÇUK MILYAR DOLARLA TÜRKIYE’NIN EN ÇOK DOGRUDAN YATIRIM YAPAN ÜLKE KONUMUNDADIR"

NATO müttefiki olan Hollanda ile iliskileri ve bölgesel konulardaki diyalogu daha da gelistirmek hususunda ortak iradeye sahip olundugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Ticaret hacmimiz geçtigimiz sene yüzde 30’a yakin artisla 11 milyar dolara ulasti. Bu sekilde 2016 yilinda belirledigimiz 10 milyar dolar hedefini asmis olduk ilk etapta 15 milyar dolar ardindan 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk. Mevcut istatistikler yakaladigimiz ivmenin devam edecegini gösteriyor. Hollanda 27 buçuk milyar dolarla Türkiye’nin en çok dogrudan yatirim yapan ülke konumundadir. Hollanda’daki Türkiye kaynakli yatirimlarda 16 milyar dolar seviyesindedir. Türk mütesebbisler Hollanda’da kurduklari 23 bine yakin sirket vasitasiyla 6 milyar dolara ulasan yatirimlariyla 80 bin kisiye istihdam sagladilar" dedi.



“YESIL BÜYÜME VE YESIL DÖNÜSÜM DE ORTAK GÜNDEMIMIZDE ÖNCELIKLIDIR”

Hollanda ile tüm alanlarda isbirligi imkanlarinin artirilmasi konusunda basbakanla hemfikir olduklarini kaydeden Erdogan sunlari söyledi:

“Yesil büyüme ve yesil dönüsüm de ortak gündemimizde önceliklidir. Iliskilerimizde önemli bir köprüyü insani bir boyut olusturuyor. Hollanda’daki Türk toplulugunun kültürel kimligini muhafaza ederek hayatin her alanina katilim saglamasina da büyük önem veriyoruz. Geçtigimiz yil 650 bine Hollandali dostumuzu Türkiye’de misafir ettik. Hollanda’nin seyahat listesinde Türkiye’nin yesil kategoriye alinmasiyla yeniden salgin öncesi rakamlara ulasacagimiza hatta asacagimiza inaniyorum."

Son küresel gelismelerin Türkiye’nin AB üyesi olmasinin katma degerini yeniden ve tereddütte mahal birakmayacak sekilde ortaya koyduguna dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, “AB’nin kisir çikar hesaplarina teslim olmadan artik üyelik müzakere fasillarini açmasini gümrük birliginin güncellenmesi müzakerelerine sürate baslamasini bekliyoruz. Bugünkü görüsmelerimizin ülkelerimiz ve dünyamiz için hayirli olmasini diliyorum" diye konustu.



“TÜRKIYE ILE ÇOK TARAFLI DÜZEYDE DE BIRLIKTE ÇALISIYORUZ”

Mark Rutte ise konusmasina Türkçe ‘merhaba’ diyerek basladi.

Rutte, Türkiye ve Hollanda’nin 400 yili askin bir geçmisi olduguna dikkat çekerek, "Bir geçmisi olan önemli bir ikili iliskilerimiz var dahasi kilit ekonomik ortaklariz. Bugünkü odagimiz sadece ikili, ekonomik iliskiler degil dünyada olanlara da odaklandik. Türkiye ile çok tarafli düzeyde de birlikte çalisiyoruz. NATO zirvesini de sabirsizlikla bekliyoruz. Türkiye, ittifak için çok önemli siyasi ve askeri bir öneme haizdir ayni zamanda AB için de önemli bir ortaktir. Ukrayna’daki durumu da uzun uzadiya görüstük. Ikimiz de Rusya’nin isgalini kiniyoruz. Bu bölgesel baris ve istikrara agir bir darbedir bu. Komsusunu isgal ederek Putin, Ukrayna egemenligini ve toprak bütünlügünü ihlal etmistir" dedi.



"TÜRKIYE SORUMLULUGUNU ÜSTLENIYOR ÖTESINE DE GEÇIYOR"

Türkiye’nin dünya haritasindaki konumu dolayisiyla Rusya Ukrayna krizinde önemli bir konumda oldugunu kaydeden Rutte sunlari söyledi:

"Türkiye burada kilit bir rol oynuyor. Cumhurbaskani Erdogan’in bu rolü üstelenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum. Diplomatik çabalarinizdan dolayi tesekkür ediyorum. Türkiye ayni zamanda bogazdan gemilerin geçisi konusunda Montrö sözlesmesi hükümlülüklerini yerine getirmistir. Bu rol sebebiyle te tebrik ve tesekkür etmek istiyorum. Türkiye sorumlulugunu üstleniyor ötesine de geçiyor. Suriye krizinde Türkiye yüksek sayida mülteci kabul etti. NATO zirvesinde gerçeklesecek görüsmeleri sabirsizlikla bekliyoruz bu görüsmemiz kuvvetli iliskilerimizi daha da derinlestirdi."

"TÜRKIYE’NIN COGRAFI KONUMU SEBEBI ILE ÖZEL BIR DURUMU VAR"

Rutte bir soru üzerine, “Türkiye yapacagi her seyi zaten yapiyor. Kritik bir rol oynuyor. Hem Putin hem Zelenksiy ile temasi olan ender ülkelerden Türkiye Rusya’nin saldirganligini alenen kinadi. Iki ülke ile açik hatti olan nadir ülkelerden bu sebeple Türkiye’yi bu yolda destekledigimizi ifade etmek isterim. Hem Ukrayna hem Rusya ile müzakereleri sürdürüyorlar. Ukrayna’dan gelen son emareler gerçekten korkunç bombardiman, misket bombalari ve bunlarin masumlara yöneltilmesi devam ediyor. Rusya’ya yaptirimlarla baski uygulamaya devam edecegiz. Ukrayna’ya kendini savunmasi için silah tedariki ile devam edecegiz. Insani ve ilaç yardimi yapmaya da devam edecegiz Ukrayna için. NATO’nun asker göndermesi bizi Rusya ile açikça bir itilafa sokacaktir bu mümkün degildir. NATO üyeleri arasinda Rusya’ya yaptirimlar konusuyor. Türkiye Rusya’ya yaptirim uygulamamis bir ülkedir. Türkiye BM yaptirimlarini uyguluyor. Türkiye’nin cografi konumu sebebi ile özel bir durumu var. Türkiye’nin tüm yaptirimlari uygulamasini arzulariz ama tabii ki Türkiye’nin suanda diplomatik rolünü oynamasindan son derece memnunuz" ifadelerini kullandi.

"NATO ÜLKESI ISEK NATO ILE BERABERSEK DAYANISMAMIZI TAM MANASIYLA ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM"

Cumhurbaskani Erdogan, savunma sanayi alaninda uygulanan ambargolara yönelik ise, zirvede bu konularin tekrar gündemde olacagini belirterek, “Bunlari görüsecegim NATO ülkesi üyelerine tekrar açacagiz. NATO ülkesi isek NATO ile berabersek dayanismamizi tam manasiyla ortaya koymamiz lazim. Savunma sanayine yönelik atilacak adimlarda NATO ülkeleri olarak dayanisma içinde olmamiz lazim. Dünya hiç savunma sanayi ürününü tek basina yapmiyor. Desteklerle bunlari bütünlestirip savunma sanayinde adimlarini atiyor. Rusya Ukrayna savasinda bunu gördük. Bundan sonra nerelerde neyi görecegiz kim bilir. Libya’da Azerbaycan’da bunlari gördük. Temennimiz odur ki barisin egemen oldugu dünyayi hep beraber kuralim. NATO’da bunda en büyük rolü alan bir olusum olsun" açiklamasinda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, Odesa Körfezi’nde sürüklenen mayinlara iliskin soru üzerine, “Bu su anda görüsülüyor ama bununla ilgili olarak birinci derecede Milli Savunma Bakanligimiz her türlü tedbiri almakta. Bunlarin geregi neyse yapilacaktir" degerlendirmesinde bulundu.

(Hülya Keklik - Derya Yetim/IHA)
Kaynak: İHA