(Özel) O Yavru 6 Ay Sonra Gözlerini Açti

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde kayaliklardan düserek görme yetisini kaybeden yavru ayi Turkuaz’in gözleri Bursa’da açildi.

(Özel) O Yavru 6 Ay Sonra Gözlerini Açti
Tunceli’nin Çemisgezek ilçesi Tekeli köyü bölgesinde 6 ay önce yarali bir yavru ayi gören vatandaslar, durumu Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü ekiplerine bildirdi. Ekipler tarafindan alinan ayi, tedavisi için Elazig Firat Üniversitesi Hayvan Hastanesine nakledildi. Ilk belirlemelere göre gözlerinin görmedigi, çenesinin kirik ve genel durumu kötü oldugu tespit edilen yavru ayinin tedavisine baslandi. Firat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Han ve ekibi tarafindan operasyona alinan yarali ayinin çenesi ameliyat edildi. Yine uygulanan tedaviler ile aynin genel durumu düzelirken, bir gözü de kismen görmeye basladi.

Elazig Firat Üniversitesi Hayvan Hastanesi’ndeki tedavisinin ardindan Türkiye’nin tek ayi barinagi olan Karacabey Ovakorusu Ayi Barinagi ve Celal Acar Yaban Hayvani Kurtarma Merkezi’nde 6 aylik tedavisinin ardindan gözlerinin biri yüzde 100, digeri ise yüzde 50 görmeye basladi.

Tedavisinin tamamlanmasinin ardindan diger ayilarin arasina alinacak olan 1 yasindaki Turkuaz’in genel saglik durumu da oldukça iyi.

Celal Acar Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Sefi Uzman Veteriner Azizcan Sezer, “Geçtigimiz yil Celal Acar Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezimize Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinden bir yavru ayi getirilmisti. Yavru ayi bize geldiginde genel durumu oldukça kötüydü. Iki gözünde de görme kaybi vardi. Yapmis oldugumuz tedavi sonrasinda hayvan suan görür hale geldi. Sol gözünde yüzde 100’e yakin, sag gözünde ise yüzde 50’nin üzerinde görme durumu söz konusu. 1 yasindaki Turkuaz isimli yavru ayi yaklasik 6 ay bizimle birlikte ve tedavisine devam etmekteyiz. Tedavisi tamamlandiktan sonra diger ayilarin bulundugu alan içerisine alacagiz ve hayatinin sonuna kadar merkezimizde kalacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA