Fiyat Istikrari Komitesi'nin Üçüncü Toplantisi Sona Erdi

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati baskanligindan Fiyat Istikrari Komitesi’nin üçüncü toplantisina iliskin, "Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasinda yasanan gelismelerin ülkemizdeki gida ve enerji arz güvenligi ile enflasyon üzerinde neden olabilecegi riskler ele alinmistir" açiklamasinda bulunuldu.

Fiyat Istikrari Komitesi'nin Üçüncü Toplantisi Sona Erdi
Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati baskanligindaki Fiyat Istikrari Komitesi’nin üçüncü toplantisi 1 Mart’ta gerçeklesti. Konuya iliskin Hazine ve Maliye Bakanligindan yazili bir açiklama yapildi. Açiklamada, Enflasyonda son dönemdeki artisin sebepleri detaylica degerlendirildigi, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasinda yasanan gelismelerin Türkiye’deki gida ve enerji arz güvenligi ile enflasyon üzerinde neden olabilecegi riskler ele alindigi belirtildi. Ayrica, mezkûr durumun basta enerji fiyatlari olmak üzere diger emtia fiyatlari ile küresel lojistik maliyetleri üzerindeki etkilerinin degerlendirildigi aktarildi.

Komite tarafindan alinan kararlar ise su sekilde siralandi: “ Enflasyon ile mücadelenin, tüm kurumlarimiz tarafindan bütüncül bir bakis açisiyla önceliklendirilmesine, Bakanliklarimizla koordinasyon içerisinde, isletmelerin denetlenmesine ve ürün ile hizmet satislarinda piyasa gerçekleriyle uyusmayan haksiz fiyat belirleyenlere cezai müeyyidelerin uygulanmasina, Mali disiplinden taviz vermeden yönetilen-yönlendirilen fiyatlar vasitasiyla vatandaslarimizin alim gücünün desteklenmesine yönelik uygulamalarin sürdürülmesine, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasinda yasanan gelismelerin olasi yansimalarini etkin sekilde yönetebilmek ve basta hububat ve yagli tohumlar olmak üzere gida ve hammadde arz güvenliginin sürdürülebilirligini saglamak amaciyla üretim asamasindan yurt içi satis ve dis ticaret dahil tüm ticari asamalarda gerekli tedbirlerin vatandaslarimizin lehine uygulanmasina, Yaygin perakende zincirlerinde ürün ve sube bazli fiyatlarin dijital platformlarda açik veri olarak yayinlanmasi yoluyla adil ve serbest rekabetin sürekliliginin izlenebilmesi ve tüketicilerin bilgiye kolay erisiminin saglanmasi için ilgili Bakanliklarin gerekli çalismalari yapmasina, basta enerji olmak üzere tüm kaynaklarin verimli kullanilmasina yönelik isletmelerimize sunulan desteklerin artirilmasina, Kamudaki tasarruf tedbiri uygulamalarinin siki bir sekilde takip edilmesine karar verilmistir.”

Ayrica konuya iliskin Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “Fiyat Istikrari Komitesi 3. toplantimizi gerçeklestirdik. Son dönemde uluslararasi alanda yasanan gelismeleri degerlendirerek bu gelismelerin enflasyon üzerindeki olasi risklerini detaylica ele aldik” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA