Sanatini Tarihi Konaga Tasidi, Çiniler Ilgi Görüyor

Tokat’ta yaklasik 150 yillik tarihi konak, kadin girisimci Ömür Özfalay tarafindan çini atölyesine dönüstürüldü.

Sanatini Tarihi Konaga Tasidi, Çiniler Ilgi Görüyor
Anadolu’nun önemli seramik merkezleri arasinda yer alan Tokat’ta unutulmaya yüz tutmus meslekler yeniden canlandiriliyor. Iznik, Kütahya ve Çanakkale gibi seramik merkezi olan Tokat’ta çinicilik tarihi mekanda hayat buluyor. Kentteki bin yillik sanatin son temsilcilerinden Ömür Özfalay (36), çini sanatini gelecek kusaklara aktarmaya çalisiyor. Tarihi Sulu Sokak Çarsisinda virane durumda olan konagi satin alan Özfalay, küçük bir atölyede basladigi meslegini tarihi konaga tasidi. Çini sanatina ilgi duyanlara kurs verilen konakta bir birinden renkli motiflerle süslenen çiniler ilgi görüyor.

"Hayallerimden vazgeçmedim"

Tokat’ta küçük bir atölyede çini isine basladigini belirten Özfalay, “Tokat’ta çok kiymetli bir büyügüm yüksek kahve altindaki altinda ki is yerinde bir yil misafir etti. Hayallerimden vazgeçmedim. Çini sanati bin 200 yil önce Tokat’ta baslamis. Bu sanati yasatabilmek için elimden geleni yapmak için gayret gösterdim. Tokat’in 900 adimda Tokat projesi olan bir sokagimiz var. Burada Tokat’in eski tarihi evleri var. Tokat’in tarihi tescilli bir evini satin aldim. Restore ettirerek geçen sene Temmuz ayinda faaliyete geçtim. Yeni yerimde adim adim yavas yavas ilerliyorum. Ve bu sokakta ilk girisimciyim. Benden sonra birçok kisi artik dükkan açmaya da basladi.

Memleketimize de deger kazandirmis olduk. Burasi genelde yazmacilar da oldugu bir sokak. Ben istiyorum ki Tokat’in tarihi evlerinin oldugu sokaga diger ustalarimiz da gelsin. Turizm açisindan da daha kiymetlensin istiyorum. Ben bir adim gerçeklestirdim. Ilk adimi ben attim” dedi.



Çini sanatçisi yetistiriyor

Tarihi konakta meslegini icra ederken çini sanatçisi yetistirdigini ifade eden Özfalay, “Sanati olmayan bir ilin, ülkenin kültürü olmaz. Biz yasatmaya devam edecegiz. Biz girisimci kadinlar olsun, gençler olsun, kadin erkek de fark etmiyor. Neden meslek sahibi olmasin. Buralar daha degerleniyor bu sayede. Yani geçen yil Temmuz ayindan beri burada olmama ragmen o kadar güzel tepkilerle karsilastim. Daha çok mutlu oluyorum. Zaten sanatimi severek icra ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA