Robotlar Amerika Için Çarpisti

Uluslararasi liselerarasi robotik yarismasi FIRST Robotics Competition’in (FRC) ikinci ayagi Istanbul’da düzenlendi. Bahçesehir Koleji Bahçesehir Anadolu Lisesi robotik takimi, Team 6025 Adroit Androids, Regional Engineering Inspiration Award ödülünü kazanarak ABD’ye gitmeye hak kazandi.

Robotlar Amerika Için Çarpisti
Brezilya, Endonezya, Isviçre, Kazakistan ve Türkiye’den toplam 48 takimin katildigi Istanbul Regional’da, liseli ögrencilerin tasarladigi endüstriyel robotlar yaristi. 30 yili askin süredir ABD’de devam eden liselerarasi global robot yarismasi FIRST Robotics Competition (FRC) etkinligi, ögrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artirmak amaciyla düzenleniyor. Sekiz yildir Türkiye’de de Fikret Yüksel Vakfi tarafindan düzenlenen ve liseli gençlerin STEM (Science, Tech, Eng, Mat) alaninda liderlik yeteneklerini gelistirmelerine destek olan yarisma, artan takim sayisi ve programa olan yogun ilgi nedeniyle bu sezon üç ayri etkinlik olarak düzenleniyor.

‘Team 6025 Adroit Androids’, ABD’de yapilacak dünya sampiyonasina gidecek

Izmir’deki yarismada final oynayan Bahçesehir Koleji Bahçesehir Anadolu Lisesi ögrencilerinin kurdugu ‘Team 6025 Adroit Androids’ takimi Istanbul’da da final oynadi. Engineering Inspiration Award ödülünü kazanan ‘Team 6025 Adroit Androids’ takimi, 20-23 Nisan tarihlerinde Houston’da düzenlenecek Dünya Sampiyonasina katilmaya hak kazandi.

Takim üyelerinden Ipek Devrim, "2015 yilinda kurulan 7 yillik bir takimiz, dünya sampiyonasinda ödül alan ilk Türk takimiyiz. Türkiye’nin öncü takimlarindan biriyiz. Robot disinda is kisminda da projeler gerçeklestiriyoruz, bugüne kadar 76 projemiz bulunmakta" dedi.

Sila Kaya da, "Her yarismada, dünya sampiyonasina katilmaya hak kazaniyoruz. Dünya Sampiyonasinda kazandigimiz 2 ödülümüz var. Umarim bu sene de Dünya Sampiyonasi’ndan güzel ödüllerle döneriz" dedi.

Nehir Çaglayan ise "Robotlar toplari alarak alt ve üst bölgelere atmaya çalisiyor. Robotlar daha sonra hangarda tirmanma islemi yapiyorlar. Ayrica defans yapan robotlar da var, bu sayede maçlar daha kolay kazaniliyor" dedi.

Fikret Yüksel Vakfi gönüllüsü Özgür Ünal da, "FIRST Robotics yarismasi dünyanin 8 ülkesinde 10 bine yakin takimin katildigi bir yarisma. Dünyanin en prestijli robot yarismasi. Bu yarisma, ABD’de üniversiteye girerken, dünyanin her yerinden sirketler ise alirken saygi duyulan ve önem verilen bir kistas. Yaristirilan seyler robotlar ama robotlardan ziyade ögrencilerin mühendislik yetenekleri, pazarlama, reklamcilik, finans her anlamda yetenekleri. Bu robotlari yapmak oldukça pahali ve zor. Robotlar 6 haftalik sürede yapiliyor. Kendi tasarimlariyla yapiyorlar" dedi.

Yarismada yabanci ülkelerinin takiminin da bulundugunu belirten Ünal, "Brezilya, Isviçre, Kazakistan, Endonezya, Polonya’dan takimlar var. Ukrayna’dan misafirlerimiz gelemedi. Insallah savas bitecek onlar da buraya huzurlu ve rahat bir sekilde gelecekler. Burasi insanlarin sosyallestigi yer. Her türlü liselerden devlet, özel, meslek teknik liselerinden imam hatip liselerinden takimlarimiz var. Herkese kapimiz açik. Lise ögrencisi olan herkes bu yarismaya katilabilir. Yeter ki kendilerini gelistirmeye arzulari olsun" dedi.

Her yil lise ögrencileri için düzenlenen uluslararasi robot yarismasi FRC, bilimi, teknolojiyi, matematigi ve mühendisligi içinde barindiran, bu alanlarda gençleri gelecegin kendine güvenen ve üretken liderleri olarak yetistirmeyi amaçliyor. 33 ülkeden ortalama 95 binin üzerinde ögrenciyi agirliyor. Takimlar tema kapsaminda, kendileri için belirlenen görevlerin üstesinden gelmeyi basarabilen robotlar gelistirmeye çalisiyor. Dünya çapinda bilinirlige sahip organizasyonda Türkiye en çok amatör takim çikaran ülkeler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA